Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A roma gyerekek kiirtására buzdítottak, a rendőrség tájékozódik
2013-07-02 07:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Feljelentéskiegészítést rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy, a Facebookon két hete terjedő (a hétvége óta azonban már el nem érhető) fotó miatt. A képen cigány gyerekek voltak láthatók, képaláírásként pedig a következő szöveg: „Fertőző cigány genetikai hulladékok. Kiirtásuk ajánlott és kötelező!” Közvetlenül a fotó mellett pedig egy másik felhívás: „Ne hagyjuk felnőni őket, ezekből lesznek a gyilkosok!” A fotó, az ügyet feltáró C-Press Hírügynökség szerint június 14-én este jelent meg először a Facebookon, és viharos gyorsasággal terjedt. Másnap, a Furcsa háború címmel közölt írását illusztrálandó, a szerkesztőség közzétett még néhány más képet azok közül, amelyeket a gyermekek kiirtására buzdító montázzsal azonos oldalakon találtak. 

 

Az egyik egy rajz, rajta egy nő a mellette álló férfi fülébe súg: „Nem gondolod, ha már 70 éve fizetjük a holokausztot, látnunk is kellene belőle valamit?” Egy másikon, egy fotón, a Facebookon két különböző profillal is jelentkező hölgy és barátnője náci karlendítéssel pózol (a fotó alapján valószínűsíthetően) a Dohány utcai zsinagóga előtt.

 

 A C-Press cikke szerint a képeket feltöltő nő és elvbarátai célja nyilvánvaló: „Ha a romagyilkosságok sorozatával már nem tudták elérni, hogy a roma és nem roma lakosság között feloldhatatlan ellentét alakuljon ki, most a gyermekek, asszonyok fenyegetésével próbálkoznak... Ha pedig eléggé kiéleződik a helyzet, és már mindenki gyanakodva figyel minden idegen autót, ha már minden tekintet gyanús és minden egyenruhában ellenséget látnak az emberek, akár a postáséban vagy a vasutaséban is – akkor már elég lesz egy szikra is, hogy kitörjön az általuk annyira áhított káosz…”

 

A fotók sokakat felháborítottak, és részben a C-Press felhívására, de állítólag attól függetlenül is, több fel- és bejelentés érkezett a rendőrségre, valamint – a Belügyminisztériumon keresztül – a témában szintén illetékesnek számító Alkotmányvédelmi Hivatalhoz. Egy hete a tárca még türelmet kért az egyik telefonálótól: „dolgozik a titkosszolgálat, a nyilvánosság ártana a munkájuknak”.

 

Lapunktól is türelmet kértek. Egy héttel később azonban a C-Press már arról írt, hogy a hírügynökség főszerkesztőjét és a Furcsa háború című írás szerzőjét tanúkihallgatásra idézték be a Nemzeti Nyomozó Irodába. Érdeklődésünkre a rendőrség központi sajtóügyelete elismerte, hogy az NNI feljelentéskiegészítés keretében vizsgálódik az ügyben.

 

Csík Tamás, a C-Press főszerkesztője pénteki tanúkihallgatása után lapunknak elmondta: a nyomozók arra voltak kíváncsiak, hol találták a fotókat, mennyire járták körbe a témát, ellenőrizték-e a képek hitelességét, azok forrását. Elmondása szerint megkérték őket arra is, hogy küldjék el azokat az internetes címeket, ahol a kérdéses fotókat találták, s azokat is, ahol a képek feltételezett feltöltőinek más, szélsőséges uszító képei, írásai megjelentek.

 

Ez utóbbi állítást az NNI a sajtószolgálatnak feltett kérdésünkre válaszolva tagadta – azt bizonygatják, hogy ők nem kértek semmiféle adatot, linket, internetcímet a tanúktól. Csík azonban kitart amellett, hogy kérték. Erre a sajtószolgálat illetékese csak annyit közölt: „Akkor írja meg a Népszabadság, hogy az NNI ezt mondta, a tanúk meg azt, és kész. Nem ez a lényeg.”

 

Valóban nem.

Bár azért az elgondolkodtató, amit szintén Csík Tamás mesélt, hogy a nyomozók arra hivatkozva kérték a Facebookon megjelentetett képek és szövegek linkjeit, hogy „ők nem lehetnek fenn a Facebookon, így nem látják, hogy ott mik történnek”. 

 

A rendőrségnek van ugyan számítógépes bűnözéssel foglalkozó egysége, ők azonban csak nyomozás keretében járhatnak el az efféle ügyekben, legalábbis a rendőrség egy névtelenséget kérő illetékese szerint, nyomozásról viszont ebben az esetben még szó sincs. Feljelentéskiegészítés van csupán, ami azt jelenti, hogy a rendőrség adatokat gyűjt, hogy eldönthesse, adottak-e a nyomozás elrendelésének törvényi feltételei. Vagyis: még csak adatokat gyűjtenek az esetleges nyomozáshoz. 

 

Megjegyzendő: ezért sem érthető, miért tagadják, hogy a kifogásolt fotók és más feltételezhetően törvénysértő tartalmak internetes elérhetőségeit kérték volna a tanúktól. Hiszen az idézésben az áll, hogy a tanúk „A Furcsa háború című cikkel kapcsolatos iratokat, feljegyzéseket hozzák magukkal”. És semmi kifogásolni való nincs abban, ha a rendőr a kihallgatás közben megkéri a tanúként kihallgatott szerzőt, hogy utólag még küldje már el számára azt a linket, ahol a bűncselekmény gyanúját keltő információkat megtalálta, vagy más adatot. 

 

Törvényes oka és indoka tehát nincs a tagadásnak, a kérés jogszerű és adott esetben indokolt is lehet. Más kérdés, hogy a rendőrség egyes illetékesei finoman szólva sem örültek annak, hogy a C-Press nyilvánosságra hozta a tanúkihallgatásuk tényét és időpontját, s főleg nem annak, hogy párhuzamba állították a képek közlését a 2008-2009-es romagyilkosságokkal. Ezzel ugyanis – mint egy rendőrségi tisztviselő fogalmazott – „feleslegesen hergelték” a romákat, másfelől ország-világgal, s legfőbbképpen a lehetséges gyanúsítottakkal tudatták, hogy bármilyen szándékkal is tették fel a képeket, a hatóság figyeli őket.

 

Csík Tamás komolytalanak tartja ezt az érvelést. „Június 26-án adták postára az idézésünket, párhuzamosan lementhették volna az ominózus oldalakat, amelyeken a roma gyerekek kiirtására buzdító nő és barátja tiltott jelkép előtt pózolnak, vagy náci karlendítéssel állnak a zsinagógánál. Szomorú lennék, ha ez idő alatt nem töltötték volna le a képeket és a kommenteket, és ha a képeken látható jelképek és mozdulatok önmagukban is nem lennének elegendőek a büntetőeljárás megindításához” – tette hozzá Csík, megjegyezve, hogy a nyomozók a kihallgatás közben őt és munkatársát többször is biztosították: az ügy nem lesz eltusolva.

 

A C-Press által megjelölt oldalak azonban a hét végére már eltűntek.

A kérdés, hogy lesz-e nyomozás? És ha lesz, mire elrendelik, marad-e még mit kinyomozni?

 

A kuruc.infótól kérnek segítséget

Segítséget kért a BRFK Bűnügyi Főosztálya a szélsőjobboldali kuruc.info portáltól egy nyomozáshoz. A rendőrség egy 2011 augusztusában, a X. kerületben történt bűncselekmény miatt fordult a kuruc.info-hoz.

Az ügyben több elkövető egy villamosmegállóban bántalmazott egy férfit.

 

A rendőrség szerint a nyomozás során információ merült fel arra vonatkozóan, hogy az eseményt egy ismeretlen személy telefonjával felvette, majd a videót 2011. augusztus 20-23. között a kuruc.info videogalériájába is feltöltötte.

 

„Az eljárás sikeres lefolytatása érdekében kérem szíves tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy ennyi idő elteltével visszakereshetőek-e még a web-oldalra feltöltött videók? Segítségüket előre is köszönöm!” – írta a BRFK Bűnügyi Főosztálya a szélsőjobboldali portálnak. (atv.hu)

 

 Kapcsolódó anyag:  Furcsa háború

http://c-press.hu/2013061510357/belfold/furcsa-haboru.html

 

 

 

Olvassa, kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS/ NOL.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek