Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Az állam és polgárai
2013-07-01 09:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Abban egyetérthetünk, hogy a magyar államnak az lehet felelős polgára, aki tisztában van jogi felelősségével, kötelességeivel és jogaival – és voksa súlyával, amitől függenek végső soron azok a törvények, amiket be kell tartania. Jó estben önként, rossz esetben kényszerből, de a törvénynek már olyan a természete, hogy a végén mindig igaza lesz. Rajtunk, állampolgárokon áll tehát, miféle törvényhozókat küldünk a Parlamentbe, miféle intézkedéseket hoznak aztán ők felőlünk.

Ennek fényében különös fontossága, jelentősége van ifj. Bogdán János levelének, melyet Rogán Antalhoz és Lázár Jánoshoz juttatott el – ismereteink szerint a pénteki nap folyamán, bár eddig válaszról, reakcióról nincs tudomásunk. De mi is áll az MCF – Roma Összefogás Párt elnökének üzenetében? Egy kérelem. Szerény, ésszerű, demokratikus. Nagyon is az. Azt kéri ugyanis, hogy a nemzetiségi választási listákat ne csak az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok állíthassák fel – bizony ám, csúnyán kilóg a törvényből a kormányzati lóláb, hiszen ha az ő kezükben marad a listaállítás joga, nem lesz azon helye független, civil jelöltnek. Még annak sem, aki semleges, ellenzékinek főleg nem. De lássuk a levelet!

 

„Dr. Rogán Antal Úr
Fidesz Frakcióvezető részére
Magyar Országgyűlés

 

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Alulírott roma civil szervezetek vezetői tisztelettel kérjük Önt és az Ön által vezetett Fidesz országgyűlési frakcióját, hogy a választási eljárásról szóló törvény utolsó módosítása alkalmával vegye figyelembe és építse be a törvénymódosító javaslatunkat.

 

Indoklás: Meggyőződésünk, hogy a magyar történelem során valamennyi honfitársunk érzi azt az erkölcsi, politikai és jogi felelősséget, amelyet a demokrácia kivívása jelent számunkra! Felelősen gondolkodó, a demokráciát és a jogállamiságot tiszteletben tartó és eszmeiségét képviselő közéleti civil vezetőiként, felelősséggel tartozunk a demokrácia alapvető szellemi és jogi bástyáinak megőrzéséért és megerősítéséért! Büszkék vagyunk arra, hogy magyar emberek vagyunk úgy, hogy cigányságunkat is vállaljuk és vállalhatjuk Magyarországon példát mutatva ezzel Európának és a nagyvilágnak! A szólás, a vallás, a sajtó és a politikai választás szabadsága mindnyájunknak fontos és alapvető emberi jog, amelyeket védenünk, ápolnunk és gyakorolnunk kell. Biztosak vagyunk benne, hogy ezen alapvető emberi jogok tekintetében partnerei és segítőtársai vagyunk egymásnak, úgy hogy mindenkor számíthatunk az együttgondolkodásra.

Törvénymódosító javaslatunk: A jelenlegi választási törvény szerint a 2014-es országgyűlési választásokon nemzetiségi listát csak az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok állíthatnak. Véleményünk szerint, ez ily módon sérti a civil szervezetek választási szabadságát, mert ha a törvény így marad, akkor a civilek kimaradnak a listaállítás lehetőségéből. Több mint háromszázezer MAGYAR állampolgár vallotta magát roma kisebbséghez tartozónak a népszámlálás során. Ez azt is jelenti, hogy ez a több mint háromszázezer fős közösség vállalja a roma kisebbséghez tartozását, identitását, és szeretne részt venni politikai jogainak és kötelességeinek gyakorlásában. Ezen jogait e közösség jelentős része civil szervezetein keresztül gyakorolja, ha a törvény így marad, akkor a közösség nem kap lehetőséget demokratikus jogainak gyakorlására.

 

Konkrét javaslat: Az új választási törvényben kerüljön rögzítésre:

Civil szervezetek saját tagságukat regisztrálhassák a nemzetiségi választói névjegyzékben.


Azon választópolgárok, akik jelezték, hogy mely roma civil szervezethez tartoznak saját jelölteket állíthassanak az Országos Nemzetiségi listára.


Az Országos Nemzetiségi listán azon civil szervezetek jelöltjei szerepeljenek, amely civil szervezet teljes választói névjegyzéken szereplők létszámának húsz százalékát teljesítik.


A nemzetiségi listán a sorrendet az határozza meg, hogy mely jelölő szervezet milyen nagyságrendben regisztrálta saját tagságát a nemzetiségi választói névjegyzékben.

 

Tisztelt Frakcióvezető Úr!


Tisztelettel kérjük Önt, aki rendszerváltó politikusként felemelte szavát a totalitárius rendszer ellen, legyen partnerünk és politikai szövetségesünk abban, hogy nemzetiségi ügyben ne legyen egypártrendszer. További munkájához sok sikert, hitet, reményt és szeretetet kívánunk.

 

Budapest, 2013.06.28
ifj. Bogdán János
elnök
MCF Roma Összefogás Párt”

 

Bizony, megfontolandó érvek, gondolatok – mármint, megfontolandóak volnának egy jól működő demokráciában. Vagy akár egy működőben is. A népképviselet dicséretes kiterjesztése lenne a javaslat lényege – legalábbis, ha komolyan vennék vagy akár csak el is olvasnák. No, de amíg mifelénk a szavazat áru, a vélemény olcsó bóvli a politikai piacon, amiért fityinget is alig adnak, nehezen hihető, hogy érdemben hajlandó lenne bárki is foglalkozni ezzel az igen értelmes, tisztességes, velejéig demokrata ötlettel. Ha mégis elfogadnák, magam köszönöm meg, de személyesen. Kalapomat levéve, főmet mélyen meghajtva.

 

Van egy olyan érzésem, hogy az a kalap a fejemen marad.

Reméljük, tévedünk, de minden arra mutat, hogy nem választás készül itt, mifelénk, a jövő évben, hanem mutyi. Az elmúlt négy év legnagyobb mutyija, valóságos mutyicsászár, aminek érdekében minden eszköz megengedett, akár a legaljasabbak is, minden módszer bevethető, mindenki belead mindent, apait, anyait, egyedül a becsületes, demokrata módszerek tilosak, de azok, ha lehet, már az elejétől fogva. Ha egy játék szabályait úgy írjuk át, hogy csak egyvalaki nyerhessen benne, mondjuk Pistike – onnantól az már nem játék. És nem is lesz csoda, ha sokak inkább részt sem vesznek benne, mások meg nem nyugszanak majd bele az előre borítékolható eredménybe.

 

Persze, csak törvényes, alkotmányos keretek között szabad elégedetlenkedni – a mindenkori hatalomnak az is kellemetlen. De volna egy jobb ötletem. Mi lenne, ha – egyszer már, 1989-90-ben kipróbáltuk, és jó volt – tisztességesen játszanánk?

Legfeljebb nem Pistike győz majd.

 

Pistike durcás lesz, de tudomásul fogja venni, hogy így járt, az élet ilyen, és legközelebb okosabban viselkedik.

Akkor meg majd tisztességesen is győzhet.

 

Később.

Az ugyanis sokkal szebb.

Szele Tamás

 

 

Olvassa, kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is!
http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS / http://kuriros.blogbox.hu
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek