Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tudják a reformátusok, mi legyen a cigányokkal
2013-04-26 06:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Elfogadta a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának csütörtöki budapesti ülése a felekezet cigányság körében végzett szolgálatának koncepcióját, amelyet Steinbach József, a dunántúli egyházkerület püspöke terjesztett elő.

A püspök beszámolt arról, hogy a tanácsadó testületekben, illetve az MRE cigánymissziót végző munkatársainak körében az elmúlt hónapokban elkészült az egyház romák közötti szolgálatának koncepciója, amelyet április 8-án elfogadott a Református Cigánymissziós Tanács, április 10-én pedig bemutatták az esperes-gondnoki értekezleten is. A püspök úgy fogalmazott: „az egyház természeténél fogva missziói, ebbe beletartozik a szegények, a kitaszítottak missziója”, továbbá „az új élet meghirdetése emberileg lehetetlennek tűnő helyzetekben is”. Meglátása szerint az evangéliumot továbbadni szándékozó és az azt befogadó közösség közötti kapcsolat célja „egymást gazdagítani, megismerni és az evangélium mértéke szerint formálni”.

 

Az egyház arra törekszik, hogy gyülekezeteik befogadóbbakká váljanak és a cigányságot egyenrangúként kezeljék, kultúrájukat pedig megismerjék – mutatott rá. Hangsúlyozta: az MRE cigánymisszióját a kölcsönös kiengesztelődésnek kell jellemeznie, a gyülekezeteknek pedig meg kell hirdetniük az evangélium „életet formáló üzenetét” a társadalom peremén élő rétegeknek, köztük a cigányságnak is. Steinbach József beszélt arról is, hogy vizsgálataik során igyekeztek a cigányság területi elhelyezkedését, illetve régiónkénti számarányát feltérképezni, továbbá a gyülekezeti helyzetüket is megpróbálták tisztázni, ezen belül pedig azt, hogy vannak-e roma tisztségviselők a gyülekezetekben.

 

Bölcskei tervei cigányügyben

 

Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke hozzászólásában azt kérte, minden gyülekezet tűzze napirendre a cigánymissziós stratégiát, amelyhez cselekvési programot is kell fűzni. Nagy horderejű feladatnak nevezte a cigánymissziót, amelyben kiemelt szerepet kell betöltenie az oktatásnak és a nevelésnek. Példaként hozta fel a görög katolikus egyház nyíregyházi iskolájának esetét, amelyben egy érdekvédő szervezet bíróságon támadta meg a fenntartót, mondván, hogy az intézményben szegregáltan oktatnak. Mindezt annak ellenére hangoztatják, hogy a cigány szülők szerint gyermekeik szeretik ezt az iskolát – tette hozzá. Kijelentette, különbséget kell tenni a felzárkóztatás és a szegregáció között, mert a felzárkóztatás során a cigány gyerekekből álló közösségnek lehetőséget adhatnak a későbbiekben az integrált oktatásban való részvételre.

Az MRE zsinata 2009. november 20-i, balatonszárszói ülésén határozta el a Református Cigánymissziós Tanács létrehozását, amelynek fő feladatául a cigányok közötti szolgálat céljának, módszereinek végiggondolását, valamint az egyház cigánymissziós koncepciójának kidolgozását tűzte ki.

 

Konferencia tabuk nélkül

Éles hangú véleményformálás, higgadt érvelés, személyes tapasztalatok, roma szakemberi értékelések is otthonra találtak a közelmúltbéli Felelősen a cigány–magyar együttélésről című konferencián, ahol a tematikus fotópályázat díjait is átadták.

 

 

 

Nézze és kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is.

http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

C-PRESS / MNO 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek