Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Látszólag egyszerű kérdés: elkülönítsék-e a telepi iskolásokat?
2013-04-25 07:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A nyíregyházi cigánytelepen korábban bezáratott iskolát a görög katolikus egyház fenntartásában újranyitották. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, amely korábban elérte a szegregált "gettóiskolaként" működő iskola bezárást, újra perelt. Kedden olyan egyezség született, amelynek értelmében hat hónapig szünetel a polgári per.

Az MTI beszámolója szerint egyezségre jutottak a felek a keddi tárgyaláson, így a Nyíregyházi Törvényszék hat hónapig szünetelteti a helyi görög katolikus iskola bezárását kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, illetve a fenntartó Hajdúdorogi Egyházmegye és az önkormányzat közötti polgári peres eljárást.

 

 A tárgyaláson - amelyen Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert is meghallgatták tanúként - kiderült: ha egyik fél sem kéri a per folytatását, akkor október 23-án végleg befejeződhet a per.

Czifra Károly, az egyházmegye jogi képviselője a tárgyalás után az MTI-nek elmondta, a szünetelés ideje alatt lehet megállapodást kötniük a peres feleknek az egyházi-közoktatási-köznevelési intézmény sorsáról úgy, hogy az a társadalmi elvárásoknak, a jogszabályoknak és az egyház törvényeinek is megfeleljen.

Mohácsi Erzsébet, az egyházmegyét és az önkormányzatot perbe hívó Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány (CFCF) vezetője az MTI-nek elmondta: ha a felperes úgy látja, hogy hat hónapon belül nincs esély a megállapodásra az iskola bezárása ügyében, akkor kérheti a polgári peres eljárás folytatását a bíróságtól. "Abban reménykedünk, hogy az egyezség sikeres lesz, és nem kell folytatni az eljárást" - tette hozzá az alapítvány vezetője.

A jogvédők vezetője az MTI kérdésére elmondta: az alapítvány "stratégiája" a peren kívüli megegyezés, amelyet rögzítettek a keresetlevélben is, erről a lehetőségről a perindítás előtt már tárgyaltak az egyházmegyével. "Akkor még nem mutatkoztak késznek az egyezségkötésre, mert eltökélt szándékuk volt, hogy az iskolát megnyitják és felmenő rendszerben szakiskoláig működtetik" - fűzte hozzá.

Az alapítvány elnöke szerint nem mellékes az sem, hogy Balog Zoltán miniszter is bekapcsolódott az egyezségkötési folyamatba. "A miniszter úr személye azért jó, mert garantálhat egy sor olyan intézkedést, amelyet más esetekben nem tudunk kieszközölni, {...} ez nagyobb lehetőséget ad nekünk, hogy a megoldásról tudjunk egyeztetni" - fogalmazott Mohácsi Erzsébet.

 

 Újranyitják-e a cigánytelepi iskolát?

A CFCF a per korábbi szakaszában részletesen tájékoztatta a közvéleményt céljairól és érveiről. Szerkesztőségünkhöz is eljuttatták álláspontjukat.

Amint közleményükből kiderül, a pertől azt várták, hogy "a törvényszék megakadályozhatja, hogy további roma tanulók életét nehezítsék meg Nyíregyházán azzal, hogy elkülönítve járatják őket iskolába. Az önkormányzatot az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) perelte be 2011-ben, mert a cigánytelepi iskola újranyitásával hátrányos helyzetbe hozza a roma diákokat.

A nyíregyházi Huszár-telepi iskola a CFCF egyik sikertörténete volt: 2007-ben az akkori városvezetés fellépésünk nyomán bezáratta az iskolát, és a telepi cigány gyerekeket iskolabusz működtetésével a város hat másik iskolájába integrálta. Az új városvezetés azonban az esélyegyenlőségi normákat sértve kezdeményezte, hogy a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye 2011 szeptemberében az iskolát újranyissa, ahová 14 első osztályos cigány tanuló járt. Miközben Nyíregyháza anyagi nehézségek miatt több más iskola bezárására kényszerült, az újraindított cigányiskola költségeinek majdnem felét állja. Az újraindítással egy időben megszüntették az iskolabuszt is, talán épp azért, hogy a szülőknek még eggyel több érv szolgáljon a cigányiskola választása mellett" - írták.

"Alapítványunk - több civil szervezethez hasonlóan - sikertelenül tárgyalt a Hajdúdorogi Egyházmegye vezetőjével, Kocsis Fülöp Főtisztelendő atyával is. Eredetileg nem kívántuk az egyházat perbe vonni, hiszen az iskola újranyitásáért elsősorban a városvezetés felelős, ám a Nyíregyházi Törvényszék felhívására végül keresetünket ki kellett terjesztenünk a Hajdúdorogi Egyházmegyére" - tették hozzá. - "A Görögkatolikus iskolafenntartó állítja, hogy az egyházi iskolára szüksége van a roma szülőknek, bár a székhelyi iskolaként működő Szent Miklós Iskolába 15 éves működése óta nem járt tanuló a Huszár telepi körzetből."

 

 Balog Zoltán a szülők és a sajtó körében is nagy érdeklődést kiváltó keddi tárgyaláson egy több pontból álló egyezségi javaslatot mutatott be a perben álló felek megegyezése érdekében. A miniszter szerint a javaslat és a tárgyalási tematika alapján három dologban érdemes és szükséges megegyezniük a feleknek: az egyik az iskola létéről szól, vagyis valóban értelmes dolog-e a köznevelési keretben iskolát fenntartva végezni az integrációs munkát a Huszár-telepen.

 

 Ha nincs iskola, akkor is érdemes valamilyen felzárkóztató osztályprogramot indítani - jelezte a tárcavezető, hangsúlyozva, hogy az alsó tagozat fenntartása jó ötlet lenne, hiszen a gyerekek így saját környezetükben kezdhetik el a tanulást.

Véleménye szerint az iskola felzárkózásnak kevés, emellé olyan programokat kell hozzárendelni, amelyek segítik például a felnőttképzést és a lakhatási körülmények javítását. Balog Zoltán egyúttal hangsúlyozta, hogy a kormányzat az egyházmegyével közösen több, munkahelyteremtéssel és képzéssel kapcsolatos integrációs programot is elindított már a telepen.

A miniszter szavai szerint azt kell megnézni, hogy az iskolához milyen más intézményeket rendeljenek hozzá, s utalt egy tanoda létrehozásának tervére, amellyel egyébként korábban mindkét peres fél egyetértett. Balog Zoltán közlése szerint ugyanilyen fontos feladat az iskolát elvégzett tanulók "továbbkísérése" is.

 

 Az Emberi Erőforrások Minisztérium készen áll arra, hogy a megállapodásban reá háruló feltételeket megteremtse - hangsúlyozta a tárgyaláson Balog Zoltán, aki az egyezségi javaslat határidejének július 31-ét javasolta.

Elmondta azt is: a nyíregyházi Huszár-telepen egy integrációs program kezdődött el, létrehozták a Türr István Képző- és Kutató Intézet (TKKI) helyi szervezetét is, amely koordinálja az egyház, a civil szervezetek, a város és a kormányzat ebben az ügyben végzett tevékenységét.

A több mint másfél óráig tartó meghallgatásán Balog Zoltán kifejtette: az alapítványnak más ügyekben akár segítő is lehet a tevékenysége, de a szerepük "ebben az ügyben káros, és hátráltatja azt a munkát, amit az egyház elkezdett".

"Csalódást okozott nekem, hogy ezek után az alapítvány elutasította az egyezséget, és itt a tárgyalóteremben kell nekünk egyfajta ingyen cirkusz keretében keresni az igazunkat", hiszen erre itt sokkal kevesebb az esély, mint a tárgyalótermen kívül - mondta.

Hozzátette: igenis van egy olyan keskeny út, amelyen összetalálkozhat a felzárkózás és a szegregáció kizárásának érdeke, valamint az a romapasztorációs munka, amelyet az egyház végez a Huszár-telepen.

 

 Balog Zoltán ugyanakkor felháborítónak és méltánytalannak nevezte azt, hogy egy jól működő iskola bezárására hihetetlen apparátust, energiát mozgat meg egy alapítvány. Hangsúlyozta, fontos, hogy ne legyen Magyarországon hátrányos megkülönböztetés és szétválasztás, de az is megengedhetetlen, hogy egyes embercsoportokat hátrány érjen.

A miniszter érkezésekor a tárgyalóteremben néhányan "Balogi felzárkóztatás" feliratú transzparenst emeltek fel, a bíró azonban rendre utasította és a cselekmény abbahagyására szólította fel a tiltakozókat, akik annak eleget tettek.

 

 

Nézze és kommentelje az c-press.hu híreit és videóit a facebbok oldalon is.

http://www.facebook.com/hirugynokseg

 

 

 

C-PRESS / Stop.hu 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek