Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányokért imádkoztak
2013-04-20 05:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A baracskai büntetés-végrehajtási intézetben tartották az idei roma imanap ökumenikus rendezvényét.

A Roma Kultúra Nemzetközi Napja évről évre mind szélesebb körben megtartott rendezvényeihez kapcsolódik az amerikai presbiteriánus egyház kezdeményezése, az európai romákért szervezett imanap, melyet 2010 óta – a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalának koordinálásával – hazánkban is megtartanak. Az imanap első magyarországi helyszíne a budapesti Szilágyi Dezső téri templom volt, majd – a Református Börtönmisszió bevonását követően – 2011-ben a Dunaújváros-Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, 2012-ben pedig Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet baracskai objektuma.

Az idei, számos református gyülekezetben – közel azonos időpontban – megtartott imanapi eseménysorozat központi, ökumenikus rendezvényére 2013. április 11-én, csütörtökön ismételten Baracskán, a büntetés-végrehajtási intézet étkezdéjében került sor. A Magyar Televízió Egyházi és Vallási Szerkesztőségének munkatársai által rögzített imanapon a fogvatartottak mellett számos egyházi és világi meghívott megjelent.

Az alkalom a magyarországi cigány himnusz („Zöld az erdő...") eléneklésével kezdődött. Majd Szénási Jonathan Sándor intézeti református lelkipásztor megnyitó szavait követően Szeidl Tamás bv. alezredes, intézetparancsnok, Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára, Solymosi Imre, az Országos Roma Önkormányzat Keresztény Roma Missziójának igazgatója és Dani Eszter, református lelkész, a Zsinati Hivatal Missziói Irodájának vezetője köszöntötték az egybegyűlteket.

Az Agapé Gyülekezet Gyöngyösoroszi Cigánymissziójának szolgálata után Steinbach József dunántúli református püspök, a MEÖT elnöke hirdetett igét. A református egyházvezető mondanivalójának alapjául ez alkalommal a Filippibeliekhez írt levél 4. részének egy – az embert erőtlenségével, törékenységével szembesítő – részletét (12–13 vers) választotta, s egy személyes élményének felidézésével hozta minden jelenlevő számára egészen közelivé azt a pillanatot, amelyben az erős Istenre tekintő erőtlen ember – Krisztus által – maga is erőssé lesz.

Az alkalomra készült prezentáció megtekintése alatt az intézet fogvatartottjai olvastak fel imádságokat és könyörgéseket a megbékélésért, s egymás kölcsönös elfogadásáért, megbecsüléséért, majd Dúl Géza plébános, a Magyar Katolikus Egyház cigánypasztorációs referense rövid előadásában Zákeus példáján mutatott rá, hogy keresztyéni felelősségünk a cigányságban is az Istenképűséget látni. Ezt követően Farkas András, a budapesti Jezsuita Roma Szakkollégium operaénekes szakos hallgatója énekelt két számot, akit az ugyancsak szakkollégista Berki Tamás kísért.

Bakay Péter lelkipásztor, a Magyarországi Evangélikus Egyház cigánymissziós referense, Pálnak a Filippi börtönbeli élményéből kiindulva beszélt szabadságról és szabadulásról – kitérve rá, hogy valóságosan csak az szabad, akit a Fiú szabadított meg. Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára osztotta meg a jelenlévőkkel gondolatait. Saját munkájából és önnön személyéből kiindulva mindannyiunk fő feladatául azon közösség építését jelölte meg, amelynek életünk adott pontján épp tagjai vagyunk.

A fogvatartottak énekeinek elhangzása után L. Molnár István lelkipásztor, a Magyarországi Református Egyház börtönmissziójának vezetője, majd Benedek Ede, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának képviseletét ellátó bv. alezredes tartott egy rövid összegzést.

Az Agapé Gyülekezet cigánymissziósainak újbóli szolgálatát követően az imanap zárásaként a jelenlévő lelkipásztorok áldása következett, melynek során a korábban röviden megszólaló lelkészeken kívül – többek között – Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziói Központ igazgatója, valamint Schönberger András bv. főrabbi is áldást kért a jelenlévőkre.

 

 A Roma Kultúra Nemzetközi Napjáról. 1971. április 8-án a London melletti Orpingtonban nyolc országból (Csehszlovákia, Finnország, Franciaország, Nagy-Britannia, Magyarország, Írország, Spanyolország, Jugoszlávia) érkezett cigány értelmiségiek részvételével ült össze az I. Roma Világkongresszus (World Romani Congress). Az Egyházak Világtanácsa és az indiai kormány szervezésében lebonyolításra került nagy jelentőségű esemény emlékére 1990 óta e napot mind több helyen a Roma Kultúra Nemzetközi Napjaként (International Roma Day) ünneplik, melyről 1993 áprilisától kezdve hazánkban is rendszeresen megemlékeznek. (Az ünnep ugyan hivatalossá csak 2005-ben, a Roma Integráció Évtizedének első évében vált, amikor az Európai Parlament határozatot hozott róla, hogy április 8-a Európában ezen túl a „roma kultúra világnapjaként", illetve a „romák éves napjaként" kerüljön megrendezésre.)

 

 C-PRESS / http://reformatus.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek