Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Félrediagnosztizálták őket - Az elmarasztalt ország
2013-04-20 05:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot, amiért félrediagnosztizált és éveken át bolond diákok közé kényszerített két magyar cigány fiút. Kiss Andrásnak és Horváth Istvánnak mostantól uniós papírja van arról: elméjük ép. De mire jó egy strasbourg-i elmarasztalás? Bocsánatot kér-e a magyar állam? Hogyan lehet rehabilitálni a fiúkat, és iskolai bizonyítványukat kijavítja-e bárki is, hogy ne kelljen egy életen át viselniük a stigmát? SCIPIADES ERZSÉBET írása.

Nem egészen hat évvel ezelőtt az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagytanácsa egyszer már hozott ítéletet ilyen ügyben. Akkor a Cseh Köztársaságot marasztalták el, miután tizennyolc, fogyatékosnak diagnosztizált ostravai roma azt kérte, állapítsák meg: faji vagy etnikai származásuk alapján az oktatáshoz való jogaikban diszkriminációt szenvedtek. Nem hivatalos becslések szerint 2005-ben az értelmi fogyatékosok cseh iskoláiba járó gyerekek hetven százaléka roma volt. A hatóságok is elismerték, hogy gyakran átlagos vagy átlag fölötti intellektussal rendelkező roma gyerekeket helyeztek fogyatékosok közé, speciális iskolákba.

2005-ben az észak-magyarországi Felsőtárkányban egy, a lovári nyelvet is beszélő, roma származású európai parlamenti képviselő, Mohácsi Viktória furcsa tábort szervezett magyar cigány gyerekeknek. Olyanoknak, akiket a szakértői bizottságok fogyatékosnak ítéltek, ám akiknek a tanulmányi átlaga 4,5 fölött volt. Mohácsi szakembereket is meghívott, köztük klinikai szakpszichológust, akik a szülők tudtával és beleegyezésével újravizsgálták a táborozókat. A hatvanhat gyerek közül több mint negyvenről állapították meg: nem fogyatékosok.

 

A szakma összezárt

A pereskedést tizenkét szülő és gyermek vállalta. A perek megterhelőek, olykor megalázóak voltak. A bírák egy része egyáltalán nem értett gyerekül, a kérdéseket olyan bonyolultan tették fel, hogy azokat még a tárgyalóteremben ülő újságírók is nehezen értelmezték. A kiskorú, fiatalkorú vagy fiatal felnőtt felperesek valamennyien az iskolájukat, a területi Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottságot és a fenntartó helyi vagy megyei önkormányzatot vádolták.

 

 A pertől egyetlen kislány állt el, egy másik közben szívbeteg lett, ketten szültek, három kisbaba jött a világra... Volt, aki előzetes letartóztatásba került, és akadt, aki épp a per ideje alatt fejezte be a középiskolát, ám pert nem nyert. A gyógypedagógiai szakma ugyanis összezárt. A tárgyalásokon az azért kiderült, az általuk használt tesztek a nemzetközi standardnek nem felelnek meg, s hogy a rendszerben a legfőbb problémát az okozza: a cigány gyerekeket nem azért mérik, hogy rájöjjenek, miben kellene őket megsegíteni, hanem hogy melyiküket lehetne a normál iskolákból elküldeni.

 

 A tizenegy felperesből csak ketten lettek pernyertesek. Mindketten egy cigány rezervátumban, a nyíregyházi Huszár-telepen éltek, ahol a munkanélküliség – az állam által elismerten – hetvenszázalékos. A házak állapotáról pedig szintén egy állami szerv, a Türr István Képző és Kutató Intézet tavaly azt írta: „A szegregátumban az infrastruktúra nem felel meg korunk követelményeinek.” A falak salétromosak, gombásodnak. A cigányok egy része volt istállókban lakik.

Errefelé az utcák nevei a legszebbek: Orgona, Viola, Dália. Horváthék a Viola utcában laknak. Öt gyerek, a hatodik elhalt az édesanya hasában. Az apa karbantartó, az anya takarítónő volt a rezervátum száz százalékban cigány iskolájában. Amikor az iskolát a szegregáció vádja miatt a szocialista vezetésű önkormányzat bezárta, s a tanulókat a város hat iskolája között elosztotta, mindketten munkanélküliek lettek. Az apa akkor mondta: „Ebben a sok rosszban annyi mégis jó, hogy a gyerekek megtanulnak a magyarok közé beilleszkedni.”

– Valamikor – mondja a rezervátumban az édesanya – rólam is azt állapították meg az intézetben, ahol nevelkedtem, hogy speciális vagyok. Engem is kisegítőbe küldtek, az intézeten belüli iskola ugyanis eleve ilyen volt. Pistikével, lehetséges, az volt a baj, hogy hároméves koráig nagyon sokat betegeskedett. Tüdőgyulladások, egyszer még életveszélybe is került.

 

C-PRESS / 168ora.hu 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek