Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Milyen jövője van egy Kanadából hazatérő romának?
2013-04-17 08:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A visszaérkező gyerekeknek ugyanott kell folytatniuk a tanulmányaikat, ahol azt a Kanadába utazás előtt félbehagyták – hangzott el azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Roma Club Alapítvány szervezett, és amely a tengerentúlról kényszerűségből visszaköltözők helyzetével foglalkozott, különös tekintettel a legfiatalabbakra.

 A kanadai kormány gondoskodik a menedékjogot kérő, de elutasított személyek hazatéréséről. A Kanadai Önkéntes Hazatérő és Reintegrációs Program – bizonyos feltételek megléte esetén – 1000-2000 dollár visszailleszkedési támogatást ad, és a pénzt különböző szolgáltatásokra lehet költeni. Ilyen lehet például az álláskeresés megkönnyítése, jogi szolgáltatások, oktatási, egészségügyi támogatás, üzleti vállalkozás beindítása.

 

A budapesti kerekasztal-beszélgetésen egy Kanadából visszatért férfi arról beszélt, hogy azért jönnek haza a romák, mert a kanadai kormány erre kényszeríti őket.  A letelepedési engedélyt nem kapják meg, ezért – biztos, ami biztos – a támogatást választják. A férfi öt gyermekével utazott Kanadába, ahol jók voltak a körülmények, szállást és élelmet kaptak, a gyerekek iskolába járhattak, a kommunikációban pedig ’56-os magyar emigránsok segítettek nekik. Bár a lánya szépen megtanult angolul, itthon visszatették az első osztályba, nem számított, hogy Kanadában már harmadikos volt. A szakemberek a probléma megoldását egy, a gyerekek mellett dolgozó mentorban látják, akinek a segítségével könnyebben visszailleszkedhetnek a roma fiatalok. Többen is amellett foglaltak állást, hogy mivel ezek a tanulók már tudnak angolul, itthon érdemes lenne két tannyelvű iskolába járatni őket, megtartva ezzel a fő profilt, az idegen nyelvet.

 

Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke borúlátó. Szerinte az itthoni romák félnek, a miskolciak pedig sehogy sem készülnek a hazatérők fogadására, senki nem várja őket. Az elnök szerint az lenne a megoldás, ha élhető és békés hellyé lehetne változtatni Magyarországot, hogy a magyarok itthon akarjanak élni és dolgozni, és hogy az embereket ne a bőrük színe, hanem a munkavégzés minősége alapján ítéljék meg.

 

A kerekasztal-beszélgetésen – a közönség mellett – részt vett Kovács András, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója, Sík Endre egyetemi tanár, Dóra Bálint és Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) budapesti irodájának program-koordinátorai, valamint Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A közönség soraiban ülő Csillag Ádám filmrendező keményen bírálta és cinizmussal vádolta őket, mondván, bábokként játszanak a roma emberekkel, és képmutató, felületes megoldásokat ígérnek nekik. Ennek ellenére a szervezők és a közönség többsége is hasznosnak tartotta a beszélgetést, azzal, hogy további találkozókra lenne szükség annak érdekében, hogy a hazaérkező romák problémáira minél előbb humánus megoldást találjanak.

 

A vita után Lehel Balázs program-koordinátort kérdeztük, aki kifejtette, hogy céljuk a közép- és hosszú távú megoldás. Személyes konzultációra is van mód, a migrációs szervezet irodája szívesen segít, hogy a támogatást mindenki a lehető legjobb módon használja fel. Volt már olyan ügyfelük – mondta el –, aki egy vállalkozás kész terveivel jött haza, és ennek magvalósításában kap segítséget. De akinek nem egy üzlet beindítása a legfontosabb kérdés, az is számíthat támogatásra, például az otthon- és álláskeresés, a tanulás, és a gyógykezelés területén. A hazatérőket támogató program tavaly nyáron indult, és 2015 tavaszáig tart, a szervezet hazai irodájának jelenleg 850 ügyfele van.

 

C-PRESS /  Romaclub.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek