Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Robbantás a bostoni maratonon, három halott
2013-04-16 06:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Helyi idő szerint 14:45 körül két robbanás történt a Boston Maraton befutója közelében, egy harmadik robbanószerkezet nem robbant fel
  • Később 16 órakor a JFK-könyvtárban egy harmadik detonáció történt
  • A híradások helyi idő szerint este 3 halottról, 144 sérültről és legalább tíz amputációról szólnak, az egyik áldozat egy 8 éves gyerek
  • Obama: Nem tudjuk ki, és miért tette, de kiderítjük
  • Fokozott biztonsági intézkedések Washingtonban és New Yorkban

Hárman meghaltak, nyolcvanan megsebesültek két erőteljes, egymást követő robbanásban a bostoni maratonfutás befutója közelében, de bostoni lapok meg nem erősített információi szerint 140 felett lehet a sérültek száma. Ketten a helyszínen vesztették életüket, a harmadik áldozat a kórházban halt meg órákkal a robbantás után. 17 sérült állapota kritikus. A CNN információi szerint az egyik áldozat egy 8 éves fiú, és a sebesültek között is legalább nyolc gyerek van még. Az egyik bostoni kórház megerősítette, hogy többek között egy 2 éves kisfiút ápolnak súlyos fejsérüléssel.

166666323

 Fotó: Boston Globe / Europress / Getty

 

A maraton befutójánál találtak még egy robbanószerkezetet, de ez nem robbant fel. Deval Patrick massachusettsi kormányzó azt mondta, hogy egy harmadik robbanás is volt a JFK-könyvtárban, azonban egyelőre nem tudni, hogy összefüggésben állt-e a maratonnál történt esetekkel. Ott senki sem sérült meg. A rendőrség egyelőre úgy látja, hogy a könyvtárban technikai hiba okozott tüzet. A New York Times helyi lapokra hivatkozva azt írta, még egy fel nem robbant bombát találtak a rendőrök Bostonon kívül, Newtonban a maraton napján. Az egyik helyi tévé egy parkolóházban talált gyanús csomagról számolt be, a Wall Street Journal pedig összesen öt robbanószerkezetről írt.

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint este hatkor sajtótájékoztatót tartott a Fehér Házban. Az elnök röviden és határozottan beszélt, nem mutatta nyomát annak a megrendültségnek, amit a newtowni iskolai lövöldözés után lehetett látni rajta. Azt mondta, egyelőre nem tudják ki és miért tette, de az FBI, a helyi rendőrség és a nemzeti gárda minden szövetségi erőforrást és támogatást megkap, hogy kiderítse, ki áll a merénylet mögött, és igazságot szolgáltasson, akár magányos merénylőről, akár egy csoportról van szó. Az elnök az újságírók kérdéseire nem válaszolt.

Az FBI lehetséges terrortámadás miatt nyomoz, a Fehér Ház egyik tanácsadója pedig arról beszélt, hogy egy több robbanószerkezettel elkövetett merénylet terrorcselekmény, és aszerint is kezelik. A hatóságok a robbantásokkal összefüggésben házkutatást végeztek egy külvárosi lakásban.

Másodpercek a két robbanás között

Az első robbanás helyi idő szerint 14:45 körül történt a Bolyston Streeten éppen a célvonalként szolgáló híd előtt, órákkal azután, hogy az élmezőny már áthaladt a célvonalon és az érmeket is kiosztották, de a lassabb, amatőr futók még folyamatosan érkeztek be. A második robbanás tíz másodperccel később következett az utca másik oldalán.

 A Reutersnek nyilatkozott az egyik futó, a kanadai Vancouverből érkező Mike Mitchell, aki már befejezte a versenyt, amikor a célvonalra hátratekintve egy hatalmas robbanást látott. 15 méteres füstoszlop emelkedett, az emberek pedig elkezdek menekülni és kiabálni. „Mindenki pánikolt" – mondta a Reutersnek. A szemtanúk beszámolóit itt olvashatja>>>

 

A helyszínen készült videók és fotók szerint zavarodottság uralkodott, miközben rendőrök és mentősök érkeztek, a sérülteket pedig orvosi sátorba vitték. Rengeteg mentő érkezett a helyszínre, a mentésben részt vett a massachusettsi Nemzeti Gárda is. A hatóságok lezárták a területet, az otthagyott gyanús csomagokat pedig megsemmisítik.

A robbanásokban több kirakat üvege berobbant. Szemtanúk szerint többen végtagjukat veszítették, a sérültek többsége a verseny nézője. Síró futókról és nézőkről számoltak be a káoszban. A sérülteket az orvosi sátrakba vitték, amelyeket eredetileg a futók ellátására állítottak fel. A bostoni központi kórházból rengeteg amputációról érkeznek hírek, a sürgősségin dolgozó orvosok arról számoltak be, hogy háborús helyzetben láttak ilyen sérüléseket.

Még nincs gyanúsított

A CNN-en a rendőrség cáfolta, hogy már lenne gyanúsítottjuk, Ed Davis rendőrfőnök szerint egyelőre csak kihallgatnak több embert. A New York Post korábban arról számolt be, hogy egy szaúdi férfit gyanúsítanak a nyomozók. A húszas éveiben járó férfit állítólag egy kórházban őrzik, többen ugyanis bilincsben láttak egy sérültet. A CBS-en közben azt nyilatkozta egy rendőrségi illetékes, hogy a kórházban kihallgatott szaúdi illető tagadja, hogy bármi köze lenne a merénylethez, és együttműködik a hatóságokkal.

Több forrás szerint térfigyelő kamerák rögzítettek egy gyanúsnak tűnő hátizsákos embert húsz perccel a robbantások előtt. A robbanószerkezeteket állítólag a szemétben rejthették el.

Magas rangú kormányzati tisztviselők arról tájékoztatták a New York Timest, hogy a helyi rendőrség mellett az FBI is beszállt a nyomozásba. A hatóságok nem kaptak semmilyen fenyegetést a napokban, ami a maratonnal kapcsolatba hozható lett volna. Az FBI külön forró drótot helyezett üzembe, és arra kérnek mindenkit, akinek információja van a robbantásokról, hívja őket, bármilyen kis részlet fontos lehet a nyomozás számára.

 166665581

 

Az NBC szerint házi készítésű bombákat találtak. Az esetet a hatóságok egyelőre nem nevezik terroristatámadásnak, de az ABC Newson egy nemzetbiztonsági szakértő szerint vagy az al-Kaida, vagy szélsőséges csoportok állhatnak a robbantások mögött. Eddig egy terrorista szervezet sem vállalta a felelősséget a robbantásért, bár egy jordániai szélsőséges csoport azt a nyilatkozatot adta ki, hogy boldogok történtek láttán, és az amerikaiak megérdemelték, amit kaptak, amiért annyi szenvedést okoztak Irakban és Afganisztánban.

Esik a tőzsde, fokozott biztonsági intézkedések New Yorkban

A 1897 óta megtartott Boston Maraton az USA egyik legnagyobb évente megrendezett atlétikai eseménye, mely rengeteg futót - idén közel 27 ezer indulót - és napjainkban hozzávetőlegesen 500 ezer nézőt vonz.

Több maratonista, miután lefutotta a távot, és épségben célba ért, a kórházba ment vért adni sérült futótársainak. A Vöröskereszt Twitteren köszönte meg az önkénteseknek a véradást, és azt írták, jelenleg nincs szükség további vértartalékra, aki segíteni szeretne, egy későbbi időpontra időzítse a véradást.

 

A titkosszolgálat lezárta a Fehér Ház előtti járdát Washingtonban, New Yorkban is fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Barack Obama elnöknek nemzetbiztonsági tanácsadói beszámoltak a történtekről. Obama telefonon beszélt Tom Menino bostoni polgármesterrel és Deval Patrick massachusettsi kormányzóval. Az elnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak és biztosította a helyi vezetőket arról, hogy bármilyen szükséges segítséget megadnak.

Obama utasította az illetékes szerveket, tegyenek meg mindent, amit tudnak, hogy kiderítsék, kik állnak a bostoni robbantás hátterében. Az elnököt délután háromkor tájékoztatták a robbanásról, azóta a kormányzati szervek együttműködnek a helyi hatóságokkal.

A robbantások miatt lezárták a bostoni repteret, de negyven perc után feloldották a zárlatot. A bostoni rendőrség arra kér a mindenkit, hogy maradjon otthon. Ha mégis ki kellene mozdulniuk, akkor ne utazzanak nagyobb csoportokban. Egy időre leállították a mobilszolgáltatásokat is, egy szakértő szerint mobillal, távirányítással robbantották fel a bombákat. A nagy terhelés miatt a mobilhálózatok azóta is akadozva működnek, a hatóságok arra kérnek mindenkit, telefonálás helyett inkább az sms-t válasszák, így enyhítve a terhelést a rendszeren.

 166670346

 Fotó: Boston Globe / Europress / Getty

 

A tőzsde is reagált a robbanásokra, az egész nap mínuszban lévő Dow Jones röviddel zárás előtt bezuhant, 219 pontos mínuszban zárta a napot, ami 1,5 százalékos mínuszt jelent. Az S&P 500 1,3 százalékos, a Nasdaq 1.5 százalékos mínuszban zárt.

Elhalasztották a Boston Bruins Ottawa Senators elleni NHL-mérkőzését is, ami amerikai idő szerint 7-kor kezdődött volna. Szintén elmarad a bostoni kosárcsapat, a Celtics keddi meccse. Londonban a hatóságok felülvizsgálják a vasárnapi londoni maraton biztonsági előkészületeit.

A bostoni hatóságok hivatalos Twitter-csatornáját és a szemtanúk bejegyzéseit az Index2-n is olvashatja. A fejleményekről élő online tévéadást követhet a CBS Boston oldalán vagy a WCVB TV-n.

 

 

Google-ön keresik egymást az emberek

A Google-nak van egy keresője, ahol a felhasználók megoszthatják egymással, mit tudnak egyes emberekről. Ha a helyszínen talákozunk valakivel, akkor felvihetjük annak adatait a szolgáltatásba, így ha rokonai keresik az illetőt, akkor kapnak róla információt. Például, ha beírjuk a Brian nevet, akkor megtudhatjuk, hogy egy Brian nevű emberrel találkozott valaki a helyszínen. Eddig több százan töltöttek fel információt eltűntnek hitt személyekről. Közben beindultak más közösségi oldalak és szolgáltatások is, a Boston.com például egy Google-dokumentumot nyitott azoknak, akik szállást keresnének a nagy kavarodásban, ugyanitt jelentkezhetnek azok, akik szállást adnának a Bostonban rekedteknek. A YouTube is saját csatornát nyitott a merényletről készült videóknak.

 

 

C-PRESS / index

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek