Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egy hiteles roma ember szeretetfűzére Budapesten
2013-04-16 06:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A magyarországi cigányság rendszerváltozás utáni kollektív sorsának kulturális-politikai eseményeiről és fordulatairól nyújt kórképet az Újkígyóson született Rostás-Farkas György legújabb kötete, amelyet Budapesten, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Vörösmarty utcai Magyar Sajtó Házában mutattak be a napokban a MÚOSZ Cigány Újságírók Szakosztálya és a Közös Út Baráti Kör szervezésében.

A József Attila-díjas költő, író, Aranytoll-díjas újságíró, műfordító Összeölelkezett
Összeölelkezett sorsunk sorsunk – Hajnali jegyzetek című könyve a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Közös Út – Kethano Drom roma magazin (alapító főszerkesztő: Rostás-Farkas György) vezércikkeinek tükrében tekinti át a hazai cigány önszerveződés közelmúltját. A fővárosi kulturális rendezvényen házigazdaként Tóth Károlyt, a MÚOSZ elnökét kérték fel bevezető megtartására, a könyvismertető beszélgetés meghívott résztvevői Báthory János, az Etnikai Hivatal egykori elnöke, dr. Bencsik Gábor történész, újságíró, a MÚOSZ volt főtitkára, Daróczi Ágnes, a Romano Instituto elnöke és Ruva Farkas Pál szociológus, író, költő, újságíró, a Cigány Írószövetség elnöke voltak. A program részeként fotókat és filmbejátszásokat tekinthettek meg az érdeklődők az elmúlt két évtized roma közéletének eseményeiről.
Az északkeleti országrészben lakó Tóth Károly a zord időjárás miatt végül is nem tudott részt venni az eseményen, levelet küldött Budapestre, amelyben egyebek közt azt írta: „Egy olyan roma ember hiteles, mondom hiteles, vallomásai ezek, akit nem hordott tenyerén a sors, de volt benne erő, hit, kitartás, a szó nemes értelmében küldetéstudat. (...) A roma mindig nagyon örül a találkozásnak, az együttlétnek a testvéreivel. Bíznak egymásban, erőt kapnak egymástól."

 Közös Út, Budapest

 Ruva Farkas Pál, Budapest

 Előadásában Ruva Farkas Pál rámutatott arra, hogy a publicisztikák, referátumok és előadások sokaságát tartalmazó könyv korszakokon túlmutató politikai, gazdasági, kulturális jövőkép, oksági összefüggésein keresztül bibliai értékkel kutatott, teljes szívből ajánlott megoldás. Ahogyan a szerző írja: „lelkünk szabadságának záloga ember mivoltunkhoz való hűségünk, életben tartásának alapja és szépségének hordozója nem más, mint maga a szeretet." Kimmel István újságíró, a Tollforgatók Társaságának tagja a könyvbemutató másnapján levélben üzent a Magyar Katolikus Rádióban is megszólaltatott Rostás-Farkas Györgynek, RFGY-nek.
- Hozzá akartam szólni tegnap, mert szerintem a cigányság identitásával van a legnagyobb baj, ezzel kellene kezdeni, felrázni a népeteket a tespedtségből. A 2001. évi népszámláláson 190 ezer cigány vallotta magát annak, pedig ma már közel vagytok az egymilliós létszámhoz... Szóval az identitás, a cigány létetek vállalása lenne az első, amit mozgalommá kellene erősítenetek, de ez az egység összefogás nélkül nem megy.
A Romák Világnapján (1971. április 8-án ült össze Londonban az I. Roma Világkongresszus), április 8-án, hétfőn Rostás-Farkas György egyik versével kezdődött a közszolgálati televízió m1 csatornájának Roma Magazin című cigány műsora.

 RFGY, Kondoros

 Vajdaavató a Kondorosi Csárdában (2007. december 11.)

 

C-PRESS / hir6

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek