Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nyílt válaszlevél Németh Györgynek
2013-04-16 06:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Felelősen a cigány –magyar együttélésről című konferencia részvevőjének.

Németh György úr!

Ön idézett engem a Fehéren feketén – Felelősen a cigány–magyar együttélésről című konferencián az előadásában, mégpedig egyik leggyalázatosabb állítását akarta kiragadott mondataimmal igazolni.

Opponensként nem tudtam jelen lenni a rendezvényen, ezért kényszerülök arra, hogy nyílt levet intézzek önhöz, és cáfoljam meg állításait. És mivel nem voltam ott, nem fogok reflektálni sem György Lászlónak a „maláj problémás”, sem a konferencia többi résztvevőjének előadására.

Cigányságomat én Isten kivételes és egyedi ajándékának tekintem. Soha nem született meg a fejemben még a gondolat sem, hogy mi valaminek a bomlástermékei lehetünk. Amikor meghívást kaptam a konferenciára György Lászlótól, a BME tanársegédjétől, több levélben is megírtam neki, mi a munkám lényege, s teljes őszinteséggel feltártam neki a konferenciával kapcsolatos aggályaimat is.

Akkor szégyenkeztem a kétségeim miatt, hiszen egy ilyen, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány szervezésében létrehozott „hiánypótló” konferenciával kapcsolatban nem szabadna kételyt éreznem, és ismét előhozakodni az emberi alapjogokkal, a nemzetiségi és kisebbségi jogokkal – és a Biblia üzenetével.

Ön, aki magyarnak, civilizált embernek, ráadásul az egyetemes, magyar és nyugati civilizációt elfogadó embernek tartja magát, hogyan egyezteti össze ideológiáját a Bibliával? Hiszen amit állított egyenes tagadása a nyugati világ vallási ideológiájának lényegével. Nevezetesen a Biblia kezdő fejezetének soraival: „Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonnyá teremté őket. És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó. És lőn este és lőn reggel, hatodik nap.” (1Móz 1:27, 31)

Uram! Lehetne Isten iránt annyi alázattal, hogy annak tökéletes és csodálatos munkáját nem becsüli le. Hiszen ha ezt az állítást nem fogadja el, Istennel nyit parttalan vitát.

Ezt a népcsoportot, a cigányokét, s annak erős identitását eltörölni semmilyen törekvéssel nem lehet, azt még a második világháború – hogy az ön szavait idézzem: „hozadékának” – sem sikerült. Elvitték apáinkat, megaláztak, megkínoztak minket, de kipusztítani még nekik sem sikerült. Meghallgatva a konferencia részleteit, ezt a szomorú jelenséget a mai rendszerben lehet úgy nevezni, hogy asszimiláció, úgy is, hogy erőltetett integráció, vagy a „bomlástermékek” felszámolása, gazdasági helyzetjavítás – de bármilyen cifra jelmezbe öltöztetik: ez nemzetellenes, emberellenes és Istennek nem tetsző dolog!

A tőlem vett idézet éppen arra utal, hogy az önhöz hasonló emberek – az elismert szakember álarcát öltve magukra – elhitetik a cigány lakosság egy részével, hogy valóban értéktelenek, és hogy a szegénység és nélkülözés az ő (értéktelen) kultúrájuk része. Sokan sajnos elhiszik ezt, mert három generáció óta nem ettek rendesen kenyeret. Éppen erre hívtam fel a figyelmet az ön által kiemelt részletben. Anyámnak azt mondtam, én látni akarok. Hiszem, hogy cigánynak lenni nem jelent egyet a szegénységgel és megvetettséggel. Cigány vagyok, és látni akarom a világot, amiben élek. S valóban, édesanyám ezt évekig nem értette. Hogyan értette volna, amikor a cigánytelep széléről nem látni semerre?

Én arra tettem fel az életem, hogy „hídépítő” leszek. Akit csak lehet, átsegítek ezen a keskeny hídon, és perspektívát adok lámpásul, tájékozódásul pedig olyan tükröt, melyben végre olyan szépnek és értékesnek látják magukat, amilyenek valójában. A messzire látni akarás szándéka akkor lázadásnak és vakmerőségnek tűnt a cigány és a többségi lakosság szemében is. Sajnos sokszor most is az, mert hárman nyúlnak a (cigány) ember után hogy azt mondják, te csak egy értéktelen bomlástermék vagy. S jövök én, az európai arcommal, a vasalt ruhámmal, Budáról nekiindulva, sokszor egyes egyedül, busszal-vonattal zötykölődve a kis falukba és a városokba, hogy tanítsam a fiatalokat a Tudatos Életre Nevelés Programomat felhasználva, hogy tessék álmodni, én pedig segítek megvalósítani.

Tessék csak utánakérdezni, mindig mondom: „Ne félj, menni fog! Ugyanazt ettem és ittam és hallottam, ugyanott éltem s nőttem fel, mint te, tudom, hogy sokszor hallottad, semmirekellő vagy. De engem a cigányságom épp arra tanított meg: hogy akkor is, azért is: Isten teremtménye vagyok, s áldás lehetek a családom és a népem számára. Nem kell elfelejtenem, honnan jöttem, mert ettől vagyok az, aki. Nem kell elveszíteni a kultúrámat, hanem tovább kell adni a gyermekeimnek is! Mert érték.

Ezeket a mondatokat kellene idézni és felhasználni tőlem, mert ezek jelentik a munkám lényegét, és minden alkalommal el is mondom! Felháborít, hogy hosszú és keserves éveim munkáját, az élettapasztalatomat bárki is ilyen gyalázatos kijelentés igazolására használja fel.

Magamat kultúrembernek, a civilizált társadalom aktív részének tartom. Sok helyütt jártam, épp ahogy édesanyámnak az idézett mondatokban jövendöltem. Sokan fogtak kezet velem, s többször is átvehettem a diplomát. De ma sem felejtem el, és soha nem is fogom, hogy Isten kedves teremtménye vagyok, cigányasszony, anya. Büszke vagyok szüleim örökségére, s ezt tanítom. Nemcsak az iskolapadban ülőknek, de a saját gyermekeimnek is.

 

C-PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek