Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Rendőri brutalitás: Addig verik, míg be nem ismeri?
2013-04-12 06:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

– Azóta vannak így megvadulva a rendőrök, amióta tavaly egy mulatságon félholtra vertek egy rendőrt – mondja egy szőlősgazda az orgoványi határban, azon a dűlőúton, amelyről hétfő délután két rendőr, B. Viktor és B. Csongor bilincsbe verve elvitte azt a Bara Józsefet, aki három óra múlva halott volt az izsáki rendőrőrsön. A férfi semleges hangon hozzáteszi: a rendőrök szerint alighanem úgy működik a világ, hogy vagy te versz, vagy téged vernek.

 

Az elhunyt férfi szomszédja is készségesen szóba áll velem.

– Mért kell egy embert agyonverni azért, mert valami elveszett, és valaki ráfogta, hogy ő vitte el? Ezt nem bizonyította be senki. De még ha ellopott volna is valamit: az a nyomozás, hogy addig verik, míg be nem ismeri?

Szerencsém van, találkozom az elhunyt férfi élettársával, Szélhegyi Józsefnével. Két évtizedig éltek együtt. Ő ezt mondja:

– Jöttünk hazafelé a faluból a lőtéri úton. A falu szélén egy bizonyos úriember, én csak a becenevét tudom, a „fóliás Jani”, kihívta a páromra a rendőröket. A „fóliás Janihoz” betörtek tavaly, és a páromat gyanúsította azzal, hogy ellopott dolgokat. Senki sem bizonyította be, hogy ki volt a tettes. A rendőrök a földes útnál érték utol, és kérdezték a páromat, hogy „Bara úr, magának van Stihl fűrésze?”. Azt felelte: nincs. De akkor már tudtuk, milyen ügyben járhatnak. Engem is igazoltattak a rendőrök, és azt mondták, házkutatást akarnak. Mivel az én nevemen van a ház, azt mondtam: lehet, ha van engedélyük. Az nem volt nekik. Jöttünk még 50 métert, és akkor a Józsit megbilincselték. Se szó, se beszéd leteperték, a fél arca benne volt a földben. Eszembe jutott, hogy pár éve így fulladt meg egy férfi a Tescónál, hogy belenyomták a száját a homokba. Mondtam neki, hogy Jóska, ne ellenkezz! Azt még hallottam, hogy az egyik rendőr azt mondta: Romániában nem tanították meg?

 

– Mi történt ezután?

– Megkérdeztem, hová viszik, meddig tartják ott, és mivel tud hazajönni. Erre az egyik rendőr lépett egyet felém, felmutatta a bilincset, és azt kérdezte: maga is akar egyet, hölgyem? Azt hittem, engem is megüt. Amelyik az autót vezette, az válaszolt a kérdésemre: nyolc órán belül kiengedik, a hazaútját pedig majd megoldja!

Az elhunyt Bara és a falu szélén lakó „fóliás Jani” korábban hosszú éveken át szinte barátok voltak. A gazda nem is tagadja, hogy ő hívta ki Baráékra az izsáki rendőröket.

– Tavaly augusztusban feljelentést tettem betörés miatt, csak ezek a szép rendőrök azóta sem tudták kinyomozni, ki volt a tettes – meséli a magát 54 évesnek és „igazi székelynek” mondó férfi, aki szintén Romániából, Nagysolymosról települt át. Azt mondja, nem akarta megvárni, míg elcigányosodik a faluja, inkább átjött az anyaországba.

– Azt mondják, az állampolgár működjék együtt a hatóságokkal. Én együttműködtem: kinyomoztam helyettük, ki lopta el a Stihl fűrészemet, és a rendőrök kezibe adtam a tolvajt.

– Van bizonyítéka rá, hogy tényleg ő a tolvaj?

– Azt a fűrészt egyedül én tudom beindítani, mert megkopott a pöcke. A gazdaboltos tanúsítja, hogy a Józsi elvitte, hogy javítsa meg, mert nem tudja elindítani. Arra is van tanúm, hogy a kocsmában árulta.

– De a fűrész nincs meg.

– A rendőrök azért akarták megnézni a házukban, mert átadtam nekik a műszaki dokumentumokat, amelyen rajta van a motor száma.

– Önök valaha jóban voltak. Mitől romlott el a barátság?

– Azt hitték, hogy részeg vagyok, és megloptak. Ide jártak dolgozni, csak ők tudhatták, hol tartom a szekercét, amivel levágták a kábelt, amelyik a fóliasátorba vitte az áramot. Azt hitték, mindig részeg vagyok, de tévedtek,mert én tudok szünetet tartani. A rendőrök kezébe adtam a bizonyítékot, csak intézkedni kellett.

– Az az ember meghalt a kihallgatáson.

– Én nem mondtam a rendőröknek, hogy dádázzák meg, csak hogy lépjenek már, ha egyszer kinyomoztam helyettük. Itt minden házba betörtek már a környéken, azt akartam, hogy tudja meg mindenki: aki a székely Janikával ujjat húz, az rábaszik! Megkérdezem az elhunyt élettársát: tud-e arról, hogy tavaly megvertek egy rendőrt a diszkóban? Azt válaszolja: hallott róla, de ők nem voltak ott. A rendőr civilben volt, be volt rúgva, és „egy kicsit kikapott”.

Az egyik rendőr a közeli Ágasegyházán volt körzeti megbízott. A helyiek azt mondják: rettegésben tartotta a falut. Fényes nappal megbüntette az öregasszonyokat,mert nincs lámpa a biciklin, pedig azok járni sem tudnak rendesen, hanem a biciklit azért tolják el a boltba, hogy a kormányára akasszák a szatyrukat. A lovas kocsikra azért vadászott, hogy le van-e takarva fóliával a trágya, amikor kivitték a 3-400 méterre lévő földjükre.

– Az öregekkel, veszélytelenekkel nagy legény volt, de amikor verekedtek a románok a kocsmában, nem mert bemenni, míg meg nem érkezett Kecskemétről az erősítés –mondja egy férfi.

Az izsáki városházán viszont nagyon elégedettek a rendőrőrs teljesítményével: Bagócsi Károly címzetes főjegyző statisztikát mutat, mennyit javult a bűncselekmények felderítési aránya, amióta rendőrőrs került Izsákra, amely idén februártól osztály jogállású lett, és 24 rendőr dolgozik ott. Évi félmillió forintot adtak, hogy legyen elég üzemanyag a kocsikba. Az önkormányzatnak nagyon jó volt a kapcsolata az őrsparancsnokkal és a kiskőrösi rendőrkapitánnyal is, akiket az ügy kapcsán leváltottak.

– Hozzánk semmilyen jelzés nem érkezett, hogy a rendőrök keménykednének a nyomozások során – mondja Mondok József polgármester. – A rendőrség eredményes munkáját másként ítéli meg az, aki vesztesen kerül ki ezekből a játszmákból, akivel betartatják a törvényeket.

– Úgy, hogy belehal?

– Várjuk csak ki a rendőrségi vizsgálat végét! Már azt is mondták, hogy az elhunytnak magas vérnyomása meg szívproblémái voltak – mondja a főjegyző. A polgármester hozzáteszi: ez egy pörgős, talpraesett, fiatal csapat volt, egyikükről már el volt döntve, hogy fölveszik a Terrorelhárítási Központba.

Szélhegyi Józsefnét nem a párja, hanem a rendőrség ébresztette éjjel egy órakor. Bara József akkor már négy órája halott volt, de ezt nem mondták meg neki, hanem elvitték Kiskőrösre, és arról faggatták, voltak-e a férfi testén sérülések. Hajnali 5 órakor leültették, orvost hívtak; akkor közölték vele, hogy az élettársa meghalt.

– Szó szerint azt mondták: kihallgatás közben lebukott a székről, és meghalt rögtön – mondja az asszony, aki elkezdett telefonálgatni – így hívta fel az elhunyt testvérét, Bara Csabát is, aki azonnal bement a rendőrségre, és követelte, mondják meg, hol van a testvére.

– Alig akarták megmondani, de végül közölték, hogy kint van a köztemetőben, és már folyik a rendőrségi boncolás. Nem hagyták, hogy előtte megnézzük – meséli a férfi. – Amikor a boncolás után megnéztem, gyomortól fölfelé minden testrésze kék-zöldlila volt. Az arcát újraplasztikázták. Ötször-tízszer is megkérdezték: biztosan meg akarom-e nézni a bátyámat? Végül az ott lévő szakértő adott egy papírt, hogy leesett a székről, és abba halt bele.

Az orgoványi önkormányzatnál éppen testületi ülésre készülnek. A polgármester asszony nem nyilatkozik, sajnálja, hogy a falujuk éppen ilyen ügy miatt híresült el. Ebben a pillanatban berohan a titkárságra egy fekete hajú kamasz lány, hogy azonnal hívják ki a rendőrséget, mert őt „verik a románok”. Kérdőn nézek a polgármesterre, ő az egyik képviselőre.

– Úgy látszik, ez egy ilyen nap –mondja végül a polgármester asszony. Kimegyek a hivatal elé, nyomomban az üldözött kamasz lány.

– Tűvel szurkálja a fülemet – mutat egy fekete szemű fiúra, aki mellett két másik kiskamasz is álldogál. A fiúnál tényleg van egy tű, de nekem azt mondja: a saját ujját szurkálta vele.

– Neked meg cigi van a táskádban!

– mondja a kamasz lánynak. – Láttam, hogy cigiztél az iskolában.

A lány följebb lép a községháza lépcsőjén, és odakiabál a fiúknak:

– Ha hozzám mertek nyúlni, elvitetlek a rendőrökkel!

 

Románia folyamatos tájékoztatást kér

Folyamatos tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól a hétfőről keddre virradóra agyonvert román állampolgárságú B. József ügyében a bukaresti külügyminisztérium. A tárca a budapesti román nagykövetségen és a szegedi, illetve a gyulai konzulátuson keresztül tudatta, elvárja, hogy vonják felelősségre azokat, akik az izsáki rendőrőrsön bántalmazták Bara Józsefet. (Nol.hu)

  60 év, hatvan bűncselekmény

Már rég a demokratikusan megválasztott és akként is működő önkormányzatok alá kellett volna rendelni a rendőrség közrendvédelmi szolgálatát, azaz a helyi őrsökön, kapitányságokon és főkapitányságokon dolgozó egyenruhásokat. A bűnügyi nyomozóknak pedig már rég az ügyészségnél lenne a helyük, mert az ő dolguk nem más, mint a későbbi vádemelés megalapozása, a tettesek felkutatása és a bizonyítékok összegyűjtése – erről Finszter Géza kriminológus, a Belügyi Szemle főszerkesztő-helyettese beszélt lapunknak annak kapcsán, hogy az idén 60 éves folyóirat különszámot jelentetett meg 60 év, hatvan bűncselekmény címmel.

A kiadványban régi átpolitizált és a legutóbbi időkben történt bűnesetekről egyaránt olvashatnak az érdeklődők. Köztük például a tiszakécskei őrsparancsnok és a helyi pártvezetők „ellenőrzésnek” feltüntetett, az akkori törvények szerint is jogtipró házkutatások keretében elkövetett lopásairól 1953-ból, a Rajk-perről, a rendőrség és az osztályharc viszonyáról, a balatoni darabolós gyilkos orvosról, a gyermekgyilkos Magda János ügyében folytatott nyomozásról, illetve a Magda felmentését előidéző hibákról. A folyóiratban szerepel Pintér Sándornak az Egy bűnszövetség felszámolása című munkája is. Ennek különlegessége nem az, hogy a ma hivatalban lévő belügyminiszter még főhadnagyként írta 1983-ban, hanem az, hogy egyes szereplői később az olajos, a robbantásos-leszámolásos és a nagy drogügyekben még a közelmúltban is hallattak magukról. Krimipótlónak sem utolsó a kétkötetes kiadvány, amelyről a Népszabadság szombaton megjelenő Hétvége mellékletében olvasható összeállítás Zsebkendőnyire a bitófától címmel.

 

Finszter Géza, az évfordulós kötet egyik szerkesztője azt mondja, a rendszerváltozás idején a legnagyobb hiba, amit a rendőrséggel szemben elkövettek, és amit azóta sem javítottak ki, az volt, hogy nem nyúltak hozzá a szervezeti rendhez. Így aztán mindmáig megmaradt abban a szervezeti, irányítási rendben, amelyet a szovjet milíciák alapján az 1950-es években ráerőltettek, és ami szakítást jelentett a legnemesebb magyar közjogi hagyományokkal.

Az a koncepció – állítja Finszter Géza –, amely szerint a bűnügyi nyomozók és az egyenruhások közös irányítás alatt és ugyanabban a katonai rendben dolgoznak, jó ideje már szakmailag sem tartható. A nyomozás civil foglalkozás, önállóság, kreativitás kell hozzá, olykor jókora szerencse is – ez ellentétes a parancs szellemével. A parancsmegtagadás viszont mindeddig olyan katonai bűncselekmény volt, amit a bűnügyi nyomozók is elkövethetnek. (Az új Btk. Azonban – nagyon helyesen – már úgy rendelkezik, jegyezte meg Finszter, hogy a rendőrök akkor lehetnek katonai bűncselekmény elkövetői, ha csapaterős feladatot hajtanak végre.)

Ennek ellenére még ma is minden további nélkül megtörténhet, hogy a nyomozónak egyszerre kellene végrehajtania az ügyész és a saját parancsnoka egymásnak esetleg homlokegyenest ellentmondó utasítását.

Ez árt a morálnak, árt a szakmának, árt a munka hatékonyságának.

(Fekete Gy. Attila)

 

C-PRESS / nepszabadsag

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek