Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Baljós árnyak
2013-04-09 08:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Minden jóérzésű magyar állampolgár felhorkant, mikor megtudta pár napja, hogy motoros felvonulást szerveznek az Élet Menetével egy időben, ráadásul azzal több helyen azonos útvonalon – sőt, a jobboldali radikális motorosok a Dohány utcai zsinagóga előtt is demonstrálni kívánnak. Igen széles körű népmozgalom indult a Facebookon, a tiltakozás hulláma végül a Parlamentet is elérte – ott aztán Orbán Viktor pár szóval véget is vetett a felháborító tervnek, utasította Pintér Sándort: gátolja meg az „Adj gázt” elnevezésű provokációt.

No, végre, mondta minden jóérzésű állampolgár, hátradőlt a fotelben, és megnyugodott: azért mindent a világon mégsem lehet nálunk megtenni. A jóérzésű polgárnak annyiban igaza volt, hogy mindent nem – de annál azért sokkal több minden lehetséges a magyar égen, és földön, mint amennyit bölcselmünk felfogni képes.

Ugyanis a Parlament közben, míg zengett az ég és egy ország tiltakozott a felháborító terv ellen, szép nyugodtan, csendben, és szokásától eltérően most a nappali órákban, megszavazta volt a törvényt az országgyűlési választások szabályozásáról. Ez majd lehetetlenné tesz minden eddig ismert és elfogadott eszközt a választási kampány során, valamint majdnem kétségtelenné teszi a mostani kormánypártok győzelmét a 2014-es voksoláson. Senki sem figyelt oda erre a momentumra – hiszen valóban példa nélkül álló, különösen gonosz szélsőjobboldali provokáció terelte el róla a figyelmünket. Nem az első eset, hogy egy botrány jókor jön a kormánynak – igaz viszont, hogy ha oda is figyelünk erre a törvényre, akkor is megszavazták volna. Mindent megszavaznak, ha úgy alakul.

Legfeljebb tüntettünk volna ellene, mármint azok, akik ellenzéki beállítottságúak, a kormánypártiak intelligensebb része meg kissé gondolkodóba esik. No, ez a beharangozott motoros demonstráció miatt elmaradt. De ha már itt tartunk: kik is ezek a legények, akik ennyire agresszívan szerették volna megmutatni magukat a köznek? Mindenki azt hiszi, hogy a Goj Motorosok.

Nem, nem azok. Még a Goj Motorosok is elhatárolódtak tőlük, ami azért a szélsőjobbon komoly teljesítmény. Mészáros Imre, a Goj Motorosok vezetője szerint ugyanis ezek részben a Nemzeti Érzelmű Motorosok, részben a Szkíta Motorosok, részben pedig a Gárda Motorosok lehetnek. Ő pár tucatnyira becsülte a számukat – annál azért többen vannak, a Nemzeti Érzelmű Motorosok Facebook-oldalát 392-en kedvelik, igaz, ennek legalább a kétharmada csendes szimpatizáns lehet. Meg családtag. Netán fiktív személy.

De nézzük csak: a Metapédia szerint 2006-ban kezdtek szerveződni, 2008 januárjában jegyezték be őket. Mégpediglen törvényesen. Lássuk a céljaikat!

„- Túrákat szervezünk a Történelmi Magyarország területén, felkeressük emlékhelyeinket, történelmi helyszíneinket
- Feltett célunk, hogy népszerűsítsük a szép magyar tájakat, túrákat szervezzünk az összes – történelmi – magyar megyébe
- Minden, a törvény adta lehetőséggel, valamint a motorjaink hangjával tiltakozni fogunk a magyarokat ért jogtiprások ellen
- Követeljük, hogy a magyarok a kisebbségekkel azonos jogokkal rendelkezzenek, valamint a kisebbségeknek a magyarokkal azonos kötelezettségeik legyenek Magyarországon
- Katasztrófa helyzetben a lehetőségeinkhez mérten segíteni szeretnénk a rászorultakon
- Rendpártiság, a keresztény magyar erkölcs és tisztaság védelme – megőrzése – terjesztése
- Mellszélességgel kiállunk minden a magyarságot védő kezdeményezés és szervezet mellett”

Hát, ezek bizony általánosságok. A jobboldali radikális oldalon ilyen programból tizenkettő plusz áfa egy fél tucat. Sok újat nem mondanak: sértődöttség a kisebbségek jogegyenlősége miatt, a jogi kötelezettségek azonosságának követelése – itt éppenséggel nyitott kapukat döngetnek, de hát a logika azon a tájon nem gyakori vendég. A magyar nemzet tömbszerű, a kisebbségekkel szemben álló egységként kezelése – ez meg a másik gyakori logikai hiba, amellett, hogy a kisebbségeket is tömbként kezelik. Egyszóval, tucat-program, nem mond semmi újat.

De akad pár tagjuk, tán pár száz is. Annyi motor már elég ahhoz, hogy felháborítson egy országot. Nem egy fél vagy egyharmad országról van szó: itt mindenki haragra gerjedt, az elvakult szélsőjobboldaliakat kivéve. Akik azonban teljes létszámban vonultak fel a Facebookra, és öntöttek el mindent a minősíthetetlen kommentek áradatával. Sajnos azonban eszközeik száma véges: és a stílus alapján is könnyen megállapítható, hogy nem ritka, miszerint egy ember négy-öt néven is osztotta a nézeteit.

Logikátlan, önmaguknak ellentmondó nézeteket, kötekedéssel és sértegetéssel vegyesen, a búcsúbéli pofozkodásokat megelőző hangnemet idézve. Nem érdemes sem komolyan vitába szállni velük, sem cáfolni a szamárságaikat – ha foglalkozunk az „ügyükkel”, már elértek némi sikert.

Az a lényeg, hogy létezik egy csomó olyan szélsőjobboldali – nem csak motoros! – szervezet Magyarországon, amelyekről az átlagember még csak nem is hallott. Igaz, nagy átfedések lehetnek a tagságukban.

Végül is hány ilyen csoport van?

És miért?

Ki hozta létre őket, miből, mikor?

Végül is: cui prodest, kinek az érdeke?

 

Szele Tamás - kururosblogbox

 

C-PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek