Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Titokban tartott határon túli szavazók
2013-04-09 06:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem lesz regisztráció, ám a kampányt - így a tisztességes pártversenyt - az Alkotmánybíróság (Ab) döntése ellenére is jelentősen korlátozza a Fidesz a tegnap ismét elfogadott választási eljárási törvénnyel. Számos egyéb ponton is aggályos a szabályozás, amely szinte mindenben a kormánypártoknak kedvez.

Újra elfogadta a Fidesz-KDNP a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját - az államfő beadványa nyomán - januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Ab. A most csak minimálisan módosított jogszabály szerint a magyarországi lakcímmel rendelkezők előzetes feliratkozás nélkül vehetnek részt a választásokon, a külföldön élő magyar állampolgárok levélben, az internetes ügyfélkapun vagy a választások hivatalos weboldalán kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál. Regisztrálniuk kell azoknak is, akik nemzetiségi listákra kívánnak szavazni, illetve akik segítséget kérnek a szavazáshoz. A hazai lakcímmel nem rendelkezők augusztus 1-jétől kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, a többiek november 1-től.

 

Megszűnik a kampánycsend és a közvélemény-kutatások közzétételének tilalma. Bár Áder János is alkotmányellenesnek tartotta, az Ab pedig január elején kimondta, a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának súlyosan aránytalan korlátozása, hogy a törvény a kampányidőszakban kizárólag a közszolgálati médiában engedi meg politikai reklámok közzétételét, most mégis így fogadták el újra a szabályozást. Nemrég a kormánytöbbség úgy módosította az alaptörvényt, hogy az országgyűlési és az EP-választást megelőző kampányidőszakban a listát állító pártok reklámjait csak a közmédia tehesse közzé; ingyen, a jelölőszervezeteknek azonos feltételeket biztosítva. A reklámozásra szánt műsoridőt a 9 évre kétharmados többséggel feltöltött Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fogja beosztani, ráadásul ez a korlátozás nem érvényes a többi jelöltre, illetve a listát nem állító pártokra, amelyek így a kereskedelmi médiában is kampányolhatnak. Az országos listát állító pártok a kampányban együttesen tízórányi hirdetést tehetnek közzé, miközben a nyomtatott sajtóban és az internetes újságokban, hírportálokon továbbra is korlátozás nélkül hirdethetnek a politikai erők, ugyanakkor a lapoknak előre közölni kell áraikat, s megjelenéseiket az NVB, illetve a médiahatóság fogja felügyelni.

Továbbra is súlyosan aggályos a határon túli névjegyzékek nyilvánosságának ügye is, a törvény ugyanis nem biztosítja a lista megismerését: a külhoni szavazók névjegyzékébe a pártok betekinthetnek majd, de ezeket a listákat nem lehet nyilvánosságra hozni. A döntést a kormány azzal indokolta, hogy vannak olyan környező országok, ahol retorziókkal fenyegetik a kettős állampolgárságot igénylőket. Ám ha nem nyilvános a névjegyzék, kizárt a tiszta választás, mert nem lehet tudni, hogy a szavazatok mögött valós személyek vannak-e.

A jogszabályt a Fidesz-KDNP fogadta el, a Jobbik tartózkodott, az MSZP pedig kivonult az ülésteremből, mivel elfogadhatatlan számukra a jogszabály. Ez csak a Fidesz választási eljárási törvénye lesz - mondta lapunknak Molnár Zsolt. Az MSZP szakpolitikusa szerint a kormánypárti szándékok januárban egyszer már megbuktak az Ab szűrőjén, a mostani változat csak ehhez a bukáshoz próbál alkalmazkodni, az alól bújnak ki. Felidézte, Orbán Viktor 2012. júliusában kijelentette: "úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen." Ehhez képest a most elfogadott törvény még június végéig engedi a szavazókörök megváltoztatását. Molnár Csaba szerint a tegnap elfogadott törvénnyel a Fidesz intézményesíti a választási csalást.

A fideszes Gulyás Gergely lapunk kérdésére azt mondta, nem érti az ellenzék kritikáit, s a határon túli választók esetében olyan végrehajtási rendeletet kívánnak alkotni, amely egyszerre biztosít garanciát a törvényes választások számára, másrészt védelmet nyújt a szlovákiai és az ukrajnai magyaroknak. Arra a kérdésre, hogy számítanak-e a kampánykorlátozások miatt az Európai Bizottság esetleges kritikájára, azt mondta: ez nem kizárt, de ha emiatt az Unió eljárást kezdeményez, nem teheti meg, hogy Franciaországgal szemben ne tegye ugyanezt, ahol szigorúbb formában és hosszabb ideje létezik ez a tilalom.

Félreolvasta Navracsics Redinget

Miközben lapunkat továbbra - másfél hét elteltével - sem méltatja válaszra a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), Viviane Reding Népszavának adott interjújára nyílt levélben reagált Navracsics Tibor. A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt állította, "nagy érdeklődéssel" olvasta az Európai Bizottság (EB) alelnökének nyilatkozatát, ennek ellenére, úgy tűnik, alaposan félre is értelmezte azt. "Az interjúban Ön arra kért engem, hogy legyek szíves ellenőrizni a postaládámat, feltételezve, hogy átsiklottam a Bora Bora-ügyben írt levele fölött. Bár az elmúlt időszakban tett állításai igencsak bővelkedtek tárgyi tévedésekben, engedje meg, hogy ezek közül most csak háromra hívjam fel a figyelmét" - írta Navracsics.

Ezután kifejtette, miszerint ő 2013. február 14-én írt Redingnek a Bora Bora-ügyben, "melyre nem kaptam semmilyen választ, és ezt végül szóvá is tettem a 2013. március 17-én kelt nyílt levelemben. Nyilvánvalóan éppen ez volt az, ami arra késztette Önt, hogy két nappal később, 2013. március 19-én végre válaszoljon". Vagyis Navracsics beismerte, hogy mégis kapott választ. A tárcavezető ezen túl azt állította: "még mindig nem kaptam Öntől választ a 2012. november 13-án és november 26-án kelt, Tobin-üggyel kapcsolatos leveleimre". Ez már csak azért is komikus, mert Reding semmilyen módon nem beszélt az interjúban a Tobin-üggyel kapcsolatos levelezésről, ráadásul az uniós biztos szóvivője már március közepén az MTI rendelkezésére bocsátotta a magyar kormánynak ez ügyben írott válaszleveleit.

Navracsics kifogásolta, hogy Reding szerinte "ismételten utalt arra, hogy az Európai Bíróság döntése összefüggésbe hozta a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos vitatott szabályozásokat a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével". Navracsics úgy fogalmazott: "Asszonyom, Ön arra kért engem, hogy ellenőrizzem a postaládámat. Én arra kérem Önt, hogy ellenőrizze a tényeket". Reding ugyanakkor nem a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének sérelme kapcsán említette a bírói kényszernyugdíjazást, hanem úgy, mint az EB által megfogalmazott kritikák egyikét, mely arra példa, hogy a bizottság jogi érvelését az uniós bíróság maradéktalanul igazolta. Az EB alelnöke ugyanakkor az igazságügyi reform, valamint a negyedik alaptörvény-módosítás ügyében valóban beszélt az igazságszolgáltatás függetlenségének sérelméről, hiszen - mint fogalmazott - "Az alkotmány azért van, hogy jogbiztonságot és stabilitást nyújtson egy állam minden polgára számára. Alapvető szabály, ezért nem lehet megváltoztatni néhány havonta. Ez különösen igaz, ha az igazságszolgáltatás függetlensége forog kockán". Ezzel az uniós biztos a peres ügyek másik bíróságra helyezhetőségének alkotmányos szintre emelésére utalt, mely sértheti a törvényes bíróhoz, így a tisztességes eljáráshoz való, az alaptörvényben és az uniós alapszerződésekben foglalt jogot.

Miközben Reding készséggel válaszolt lapunknak írásban, a KIM több mint egy hete nem reagál megkeresésünkre. Ugyanazon a napon - március 28-án, pénteken -, amikor megkerestük az EU-biztost, kérdéseket tettünk fel a Navracsics által vezetett tárcának is. A KIM március 27-i, "Viviane Reding magánháborút folytat Magyarország ellen" címmel kiadott közleménye kapcsán egyebek mellett azt kérdeztük: mi az uniós biztos kritikáival szemben a magyar kormány álláspontja, s miként cáfolnák az aggályokat. Kérdéseinkre a KIM nem adott választ, de türelmünket sem kérte, így felmerülhet, Navracsics nem kívánja a nyilvánossággal is ismertetni a Redingen számon kért tényeket.

Újabb súlyos európai aggályok

Rendszerszintűek-e a magyarországi alkotmányos változások; összhangban vannak-e az Európai Unió szerződésében lefektetett alapértékekkel, illetve milyen mechanizmusra lenne szükség ahhoz, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. E három kérdést igyekezett megválaszolni az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) tegnap Brüsszelben. Az EP plenáris ülése 2012. február 16-án kérte fel a LIBE-t, hogy az új alaptörvény készítése és hatályba lépése, valamint az új médiaszabályozás kapcsán megfogalmazott aggályok nyomán készítsen állásfoglalás-tervezetet a magyarországi eseményekről.

Ennek eredményeképp Rui Tavares tegnap bemutatta az ötödik munkadokumentumot, amely már részletesen foglalkozik az alaptörvény negyedik módosításával. A portugál zöldpárti képviselő által készített irat felidézi, hogy a mindössze egyéves alkotmányhoz idén februárban 9 oldal terjedelmű, 22 pontos módosítást terjesztettek elő egyéni képviselői indítvány formájában, majd annak dacára fogadták el, hogy az Európa Tanács (ET) főtitkára a voksolás elhalasztását kérte. Az alkotmánymódosítással egy kivételével az összes, az utóbbi időszakban az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített rendelkezés bekerült az alaptörvénybe.

A jelentés két olyan részletet emel ki, amelyek "súlyos aggodalomra adnak okot". Az egyik, hogy az Ab a jövőben csak formai és eljárási szempontból vizsgálhatja az alaptörvény módosításait, ezzel "megszűnik az alaptörvény legfőbb őre lenni", mert bármikor a törvényhozás kedvére módosíthatja az alkotmányt. "Magától értetődik, hogy a hatalom ilyen eltolódása a parlament javára, az alkotmánybíróság rovására, súlyosan aláássa a hatalmi ágak szétválasztását és a fékek és egyensúlyok rendszerét" - fogalmaz az irat. Súlyosan aggályosnak tartja azt a módosítást is, amely hatályon kívül helyezi az Ab korábbi határozatait. Több alapvető jogot is szűkít a csomag, s Tavares szerint a korábban alkotmányellenesnek talált szabályok alkotmányos szintre emelése önmagában cáfolja azt, hogy az alaptörvény negyedik módosítása puszta technikai formalitás volna, ahogyan azt a magyar kormány állította.
A munkadokumentumok alapján készülő jelentés április végére kap végleges formát, így valószínűleg már csak a nyári szünet után kerül az EP plenáris ülése elé. De, mint megírtuk, már a jövő héten ismét téma leszünk az EP-ben, sőt, az április 17-re tervezett, Magyarországról szóló strasbourgi plenáris vitára elkészülhet az Európai Bizottság jogi szakvéleménye az alkotmány negyedik módosításáról.

 

C-PRESS / nepszava


 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek