Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Farkas Lilla: Kizárkóztatás
2013-04-09 06:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Külön cigány osztályokat újra! – keresztényi kísérlet gyerekeken. Oktatásért is felelős humán miniszterünk hisz a felzárkóz(tat)ásban, ez a mélyszegénységben élő és cigány gyerekekkel kapcsolatos krédójának alapja. Feltehetően ennek köszönhető, hogy az Alaptörvény módosítását követően március végén a KIM egy olyan jogszabálytervezetet nyújtott be, amely újra lehetővé tenné a cigány gyerekek elkülönítését.

Eddig az esélyegyenlőségi törvény tiltotta a szegregációt, ám a jövőben kivétel lenne ez alól, ha az elkülönítés a társadalmi felzárkóz(tat)ás elősegítésére irányul. Hogy mi a felzárkóztatás, azt pedig ki-ki maga döntheti el.

De mit is jelent a társadalmi felzárkóz(tat)ás kifejezés, és honnan származik? Csak nem az átkos negyven év szocialista pedagógiájának terméke, az ígéreteit sem a rendszerváltásig, sem azután be nem váltó felzárkóztató oktatás az ihletadó? Az, ami egész általános iskolai pályafutására parkoló pályára helyezte a roma gyerekeket és 90 százalékukat funkcionális analfabétává képezve adott az országnak több százezer munkanélkülit?

Az biztos, hogy sem a nemzetközi, sem pedig az uniós szakpolitikai dokumentumok, sem pedig a vonatkozó irányelvek nem ismerik a társadalmi felzárkóz(tat)ás fogalmát. Azok másról beszélnek: a társadalmi befogadásról. Arról a folyamatról, amikor nem csupán a leszakadottakkal, a kirekesztettekkel kezdünk valamit, hanem amikor a többségi társadalomban is változások következnek be. De hogyan következhetnének be ezek a változások, ha már 3, de legkésőbb 6 éves kortól elkülönítjük a legszegényebb vagy sötétebb bőrszínű gyerekeket a jobb módú többségi gyerekektől? Úgy biztosítjuk társadalmi befogadásukat, hogy előbb kitaszítjuk őket?

Nem áll távol ez a gondolkodás Balogh Zoltántól. A miniszter az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által a nyíregyházi görögkatolikus egyház szegregáló gyakorlata ellen indított per kapcsán többször kiállt a telepi cigányiskola újranyitása mellett. Mint ismeretes, az alapítvány azért perelt be az egyházi fenntartót, mert az az önkormányzattal karöltve reszegregált, azaz újraindította a 2007-ben a szegregáció miatt bezárt iskolát.

Pedig Balog Zoltánnak nem csupán a szocializmus kritikai szemlélete miatt kellene távol tartania magát a felzárkóztatás oktatásügybe való visszacsempészésétől. Azért sem szabadna teret engednie e káros pedagógiai szenvedélynek, mert azt ’szakmai’ rábeszélésre már hőn-nem-szeretett elődje, Magyar Bálint is kipróbálta. És ki gondolta volna? Már nála sem működött: a cigány kisebbségi oktatásnak álcázott felzárkóztatás csak növelte a szegregációt és a lemaradást.

Amennyiben azonban nem a kritikai szemlélet vezeti miniszter úr kezét, hanem bölcs, és szakmailag hétpróbás elvbarátaira hallgat, akkor emlékeznie kell, hogy Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, jelenleg oktatási bizottsági vezető és Lázár János volt polgármester, aki Hódmezővásárhelyen megszüntette az elkülönítést, hogyan gáncsolták el Hoffmann Rózsa köznevelési törvényének elkülönített felzárkóztató osztályok létrehozására vonatkozó rendelkezéseit. A jelen állás szerint vagy ilyen rövid az emlékezete miniszternek és minisztériumának, vagy nem akarnak bölcs elvbarátaikra hallgatni. Ahogy Moszkva nem hisz a könnyeknek, úgy Balog sem a józan észnek?

Mondhatnánk, hogy a hite mozgatja, mint ahogy a hit mozgatja a miniszter által oly kitartóan támogatott hajdúdorogi egyházmegyét és nyíregyházi cigányiskoláját is – mert hogy van Nyíregyházán nem-cigány görögkatolikus iskola is, a város közepén, EU-s támogatásból nemrég felhúzott épületben. Alapítványunk harmadik éve kutatja a szegregáció miatt folyó polgári perben, hogy vajon más eredményre vezetett-e eddig a hiten és keresztényi szereteten alapuló szegregált felzárkóztató oktatás, mint eredeti, ’hitetlen’ formája. Sajnálattal mondhatjuk, hogy a szocialista pedagógiai kísérlethez hasonlóan a keresztényi próba is elbukni látszik.

Akkor miért a kitartó Balog-i támogatás, a polgári bíróságnak való üzengetés, a perben irányadó jogszabályok cigány gyerekekre nézve káros módosítgatása? Hová vezet minket az a formula, mely szerint az obskurus tartalmú társadalmi felzárkóz(tat)ás mostantól mentesít a hátrányos megkülönböztetésért való felelősség alól?

A fenti dilemma feszül meg az Alaptörvény anti-diszkriminációs passzusának már megejtett, s az egyenlő bánásmód törvény tervezett módosítása mögött. Ami uniós szinten könnyen hozhat egy olyan kötelezettségszegési eljárást, ami már nem csupán egy mezítlábas jogszabály – az egyenlő bánásmód törvény – módosítását, hanem az Alaptörvény egy passzusát is ellentétesnek találja az EU Faji Egyenlőségi Irányelvével. Utóbbi 5. cikke ugyanis nem engedi meg a cigányok esetében az olyan esélykiegyenlítő intézkedéseket, amelyek célja a társadalmi felzárkóz(tat)ás.

S ezen még az sem változtat, ha Balog Zoltán a görög katolikusokkal karöltve meggyőződéssel vallja, hogy a hit hegyeket mozgat. A felzárkóztatásban vakon hittek a más ideológiai alapon állók is. Mint az elmúlt 50 év mutatja, a hit rossz irányba is mozgathatja a hegyeket, abba az irányba, ami további leszakadást, növekvő munkanélküliséget, társadalmi széthúzást és kölcsönös félelmeket rejt. Bölcsebb lenne talán mégis hallgatni a leköszönő pápa romákkal kapcsolatos útmutatásaira, s így a térítést a tudományos eredmények tükrében végezni köztük. Így talán még azt is meg lehetne akadályozni, hogy az egyházi felzárkóztatást elszenvedő cigány emberek esetleg kiábránduljanak az Isten igéjét e földön hirdetőkből.

 

(A szerző emberi jogi ügyvéd, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány jogásza.

C-PRESS / HVG

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek