Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Piros lámpát kaptak a motorosok
2013-04-09 05:35
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Nem tarthatja meg a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetére időzített felvonulását a Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesülete, amely demonstrációját a provokatív "Adj gázt!" címmel hirdette meg. A tiltásra Orbán Viktor kormányfő utasította a belügyminisztert, utalva arra, hogy a rendezvény ízléstelen és mélyen bántó. A tiltás azonban jogilag nehéz értelmezhető, noha a motorosok akciója óriási botrányt kavart. A tiltó határozatot még este kézbesítette a rendőrség.

 

Piros lámpát kapott a Nemzeti Érzelmű Motorosoknak az Élet menete napjára, április 21-re Adj gázt! címmel meghirdetett felvonulása. A kormányfő nyomására ugyanis "betiltották" a holokauszt áldozatainak emléknapját provokáló demonstrációt. Hogy milyen eszközökkel és mire hivatkozva, az egyelőre nem világos, mindenesetre Orbán Viktor hétfőn utasította a belügyminisztert, hogy "az Élet Menete napján ne lehessen olyan politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát". Ezt a miniszterelnök a parlamentben mondta a szocialisták felvetésére, miszerint a Nemzeti Érzelmű Motorosok, egy "vállaltan antiszemita szerveződés" provokálja, és így meggyalázza az emlékezést azokra, akiket a haláltáborokban elgázosítottak vagy más módon megöltek.

 

Azonnali kérdésében az MSZP-s Steiner Pál kifejtette: az Élet Menete az élet győzelmét hirdeti a gonosz felett, az Adj gázt! című felvonulás viszont azt mutatja, hogy "az ordas eszmék képviselői újra vitt vannak". Orbán válaszában közölte: minden eszközzel biztosítani fogják az Élet Menetén részt vevők testi épségét, háborítatlan emlékezését és emberi méltóságát. Egyetértett Steinerrel abban, hogy nemcsak ízléstelen, hanem mélyen bántó, az alkotmány szellemével is ellentétes minden olyan kísérlet, amely az emberi méltóságot sértve egyes népcsoportok méltóságát, történelmét és önérzetét figyelmen kívül hagyja, sőt szándékosan megsérti.

A Belügyminisztérium röviddel később közleményt adott ki, melyben "elítél minden provokációs kísérletet" és megállapítja, hogy a motoros rendezvény "kijelölt időpontja, útvonalterve, valamint annak provokatív elnevezése valamennyi jóérzésű embert sérti". Ezért a BRFK "a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja" a felvonulást. Mivel a közleményből nem derült ki, miként, lapunk azzal a kérdéssel fordult a tárcához: milyen jogszabályi keretek között tervezik ezt elérni. Nem világos például, hogy a miniszterelnök törvényesen utasíthatja-e a belügyminisztert rendezvények "betiltására", illetve ugyanerre utasítást adhat-e a tárcavezető a rendőrségnek - főleg azután, hogy a rendezvényt a hatóság már tudomásul vette.

Az sem világos, hogy ha van erre jogszabályi lehetőség, azt miért nem alkalmazták például tavaly a feloszlatott Magyar Gárda utódszervezetének Hősök terén tartott megemlékezésénél. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ, a Nemzeti Érzelmű Motorosok honlapján viszont este tudatták: kézbesítette nekik a rendőrség a felvonulást betiltó határozatot. (A provokatív jelszó egyébként nem magyar találmány: a Der Spiegel számolt be a szélsőjobboldali NPD választási plakátjáról, melyen a párt szövetségi elnöke látható motorkerékpárján, és ez a jelszó: "Gázt adni!").

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) már a hétvégén felszólította a hatóságokat, hogy akadályozzák meg az Élet Menetével egy napra szervezett felvonulást. A motorosok miatt tiltakozását fejezte ki az LMP is. A Szabad Emberek Magyarországért ugyancsak közleményben tiltakozott a felvonulás ellen. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szintén ízléstelennek és provokatívnak nevezte a rendezvényt, jelezve, hogy azt a teljes parlamenti frakciójuk elítéli. Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő szerint azonban éppen a szélsőjobboldalnak tett kormánypárti gesztusok bátorítják az ilyen akciókat. Lapunknak kiemelte, a motoros felvonulás "az erkölcs és az ízlés elleni gyilkos politikai merénylet". A motoros felvonulás ellen időközben több civil kezdeményezés is indult, a tiltakozó akció szervezésébe lapunk is bekapcsolódott, de végül ezt Orbán bejelentése felülírta.

A magyar társadalom józan részének világosan ki kell mondani: eddig és ne tovább - fejtette ki lapunknak Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese. Hozzátette: ez ugyanis nem pártpolitikai, vagy jogi, hanem erkölcsi kérdés, hiszen vannak olyan társadalmi, erkölcsi normák, amelyeket nem lehet átlépni. A kormány az elmúlt három évben ezeket mégis többször átlépte, ami a szélsőségeket bátoríthatja - tette hozzá. A motorosok akcióját erkölcstelen, ám "a magyar társadalom viszonyait tökéletesen leíró" kezdeményezésként értékelte a Népszavának Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért társelnöke úgy gondolja, az Orbán-kormányt jellemző "felemás ide-oda sasszézás" magabiztosabbá teszi a szélsőjobbosokat. Szerinte csak időnként elítélni ezt szemfényvesztés, ha eközben a szélsőjobbos eszmék beszivároghatnak a kormány mindennapjaiba. Bajnai Gordon pedig twitter-bejegyzésében tudatta: "Adj gázt címen vonulni az Élet menete napján... Szégyen. Cinikus, gyáva alakok, akik polgárháborút akarnak. Ne hagyjuk!"

Eközben a lengyelországi Auschwitzban mintegy kétszáz magyar fiatal vett részt hétfőn az Élet Menete emlékprogramján, a haláltábor magyar barakkjánál. Beszédében Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója kifejtette: "közel van a mérhetetlen gyász időpontja, még ismerhetünk túlélőket, olyanokat, akiket ide hurcoltak, ezekre a rámpákra, és olyanokat, akiket ezekben a barakkokban őriztek csíkos rabruhákban, akik itt látták meg a halál ördögét". A megemlékezésen részt vett Balatoni Mónika, a közigazgatási tárca államtitkára is. Budapesten pedig a holokauszt roma áldozataira emlékeztek tegnap, a nemzetközi romanapon. Ez alkalmából döntő lépést sürgettek a romák társadalmi integrációjában az Európai Bizottság biztosai: Viviane Reding, Andor László, Johannes Hahn és Andrulla Vasziliu.

Táncsics-díj: a miniszter örül és egyetért?

Folytatódik a Táncsics-díj körüli botrány: az erőforrás-miniszter meglepő kijelentést tett azokra az újságírókra, akik Szaniszló Ferenc kitüntetése elleni tiltakozásul visszaadták az elismerést. "Örömmel tölt el, hogy Németh Péter és Bolgár György példáját követve több, önmagát arra érdemtelennek tartó újságíró adta vissza Táncsics-díját" - válaszolta Balog Zoltán az MSZP írásbeli kérdésére.

Mint arról beszámoltunk, a miniszter korábban azt mondta a díjukat visszaadókról: "egy rossz döntésnek, amit én hoztam, jó következményei lesznek, mert mégiscsak tisztul a Táncsics-díjnak a névsora". Ezután kérdezte meg az MSZP-s Lendvai Ildikó, hogy vajon mivel szennyezte eddig a díjat Bolgár György, Hardy Mihály, Horváth Zoltán, Márványi Péter, Nej György, Németh Péter, Rangos Katalin, Rédey Ferenc, Révész Sándor, Tamás Ervin, Tóth Ákos, Vincze Mátyás, Zalai István? A válasz Lendvai szerint az eddigiekre még "rá is tesz egy lapáttal".

Helyeselt a Jobbiknak a kormányfő

Bár a nemzeti érzelmű motorosok provokációjától elhatárolódott a kormányfő, a Jobbikét fel sem vette, sőt helyeselte javaslatukat. Mirkóczki Ádám ugyanis hétfőn a parlamentben felvetette: pártja azt szeretné, legyen nyilvános az országgyűlési képviselők és a kormánytagok állampolgársága, hogy fény derüljön esetleges kettős vagy többes állampolgárságukra. Orbán erre azt felelte: "semmi akadályát nem látom annak, hogy ilyen, teljesen nyilvánvaló és közérdekű adatok a nyilvánosság számára elérhetők legyenek".

Pedig a jobbikos Mirkóczki felvetése nehezen értelmezhető másként, mint annak a provokatív javaslatnak az "újrafogalmazásaként", mellyel tavaly decemberben párttársa, Gyöngyösi Máté óriási botrányt kavart. Gyöngyösi akkor - ugyancsak a többes állampolgárságra utalva - azt mondta, itt lenne az ideje listázni, hogy Magyarországon és "különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent".

 

C-PRESS / nepszava

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek