Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ünnepnap Bódvalenkén: Fel, cigányok!
2013-04-06 16:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ellentétek a kormány, az EU-biztos és a roma jogvédők közt Roma napot ünnepeltek a világhírű freskófaluban, Bódvalenkén pénteken. A szlovák határhoz közeli kétszáz lelkes, főként cigányok lakta település élete 2009-ben vett gyökeres fordulatot azzal, hogy útjára indította projektjét a korábban tolmácsként dolgozó Pásztor Eszter.

A program célja, hogy szabadtéri kiállítással bontsa a többségi társadalom előítéleteit, ugyanakkor fellendítse a falusi turizmust. Így aztán a településre  magyar származású, illetve külföldi roma festőművészeket hívtak meg, akik a házak falára képeket festenek. Most épp 13 művész 26 monumentális képe látható, s így a falu maga Pásztor Eszter szerint a „világon egyedülálló turisztikai attrakció, amire minden roma ember büszke lehet”. Ám hiába a látványosság, a freskófalunak  egyelőre nem sikerült kitörnie a szegénységből.

 

– A legnagyobb gond, hogy nincs pénz azokra a beruházásokra, amelyek elengedhetetlenek lennének ahhoz, hogy a turisták idejöjjenek. Három egyetem öt tanszékéről segítettek nekünk pályázatokat írni, valamiért mégsem nyertünk – fogalmaz Pásztor Eszter.

 

Valóban, az infrastruktúra hiányzik: nincs se étterem, se szálláshely a faluban. A helyiek vendégszeretete pedig önmagában nem elég a turizmus fellendítéséhez. Pedig valamilyen szempont alapján eldől, ki és mire kaphat az uniós fejlesztési pénzekből. Az egyik szomszédos település például 37 millió forintot kapott arra, hogy felhúzzon egy dombot a faluban, mert az majd szánkópályaként várhatóan télen is vonzza majd a turistákat.

 

Pásztor Eszter megindultan beszél arról, hogy az a szegénység, amellyel 2009-ben találkozott a faluban, az elmúlt években tovább mélyült.

 

– Az egy főre jutó havi átlagjövedelem három év alatt harminc százalékkal csökkent. Ez körülbelül nyolcezer forintot jelent – mondja Pásztor Eszter,  hozzátéve, hogy ez a tény, valamint  a helyieket sújtó 50 százalékos infláció „már a humanitárius katasztrófa szintjét súrolja”. És a szegénység mellett az előítéletes környezettel is birkózniuk kell: – Az állami Start munkaprogramra beadott kisállat-tenyésztési pályázatunkat azzal utasította el a munkaügyi központ, hogy „a cigányok úgyis megennék az állatokat” – fogalmaz.

 

Nos, ebbe a faluba érkezett pénteken Balog Zoltán, a humántárca minisztere, hogy az  összefogás fontosságáról beszéljen.

 

– A roma kultúra napján fontos, hogy együtt tudjunk ünnepelni. A freskók és a zene összehozzák a romákat és nem romákat. Most már csak munka kellene, jó iskola, tüzelő és orvos, vagyis mindaz, ami az élethez kell. Az lenne a jó, hogy ennek megteremtésében össze tudna fogni a kormány, a civilek és az egyházak. A kormányban mi ezért dolgozunk. Hosszú út van még előttünk. Lungo drom, azaz lováriul hosszú út – fogalmazott ünnepi beszédében, egyúttal utalva  Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnökének civil szervezetére, a Lungo Dromra, amely már régóta a Fidesz-KDNP szövetségese.

 

– A hosszú út valóban lungo drom. Azt pedig, hogy „ide tartozunk”, így mondják: kathe trajuvas. Magyarország a hazánk, Európa az otthonunk – így reflektált a miniszter szavaira Setét Jenő, az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat alapítója.

E csoportot ő hozta létre, s az „Ide tartozunk! Népszámlálás 2011” nevű kampánnyal sikerrel aktivizálta a roma közösségeket. Munkájának eredményeként jelentősen növekedett a roma közösségekhez tartozók bevallása, azaz a 2001. évi 190 ezer főhöz képest 120 ezerrel növekedett, annak ellenére, hogy a kampányt igencsak nehezítette a szélsőjobb erős romaellenes aktivitása. Setét Jenő elismerően szólt Pásztor Eszter tevékenységéről, a Bódvalenke-projektről. Megemlékezett ugyanakkor az 1971-es cigánykongresszusról is, amit Londonban rendeztek: ott fogadták el a roma himnuszt, a roma zászlót és az Opre Roma!, azaz Fel cigányok! jelszót. – Közösen tisztelgünk e kongresszus előtt. Opre Roma! Használjátok ti is ezt a jelszót – fogalmazott, majd e szavakkal fordult a bódvalenkei ünnepségen részt vevő Andor Lászlóhoz, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosához: – Az Amnesty International adatai szerint hatmillió romát ér hátrányos megkülönböztetés Európa szerte az élet különböző területein. Nyolcvan százalékukat a szegénység fenyegeti, és sokukat éri rasszista támadás. Ezért a biztos úr jelenlétében azt kérem, hogy az unió kezdeményezzen eljárást azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek megszegik az antidiszkriminációs irányelveket. Setét Jenő kiemelte, hogy a magyarországi romákat rendkívüli mértékben sújtja a munkanélküliség, és a roma gyerekek többsége szegregált iskolákba jár. – És ami a legszörnyűbb: évek óta fizikailag is fenyegetik őket szélsőjobboldali félkatonai szervezetek. Közösen kell követelnünk ezeknek a szervezeteknek a betiltását – ezt az üzenetét már Balog Zoltánnak címezte, akinek még szánt egy további gondolatot:  – Még mindig a gyermekeink együtt nevelésében hiszek. Az elkülönítés akkor sem integráció, ha azt felzárkózásnak nevezik. Setét Jenő így utalt arra, hogy Balog Zoltán egy nappal korábban közleményben szögezte le a Népszabadság cikkére reagálva, hogy ha a felzárkózás a cél, akkor a magyar kormány kiáll a szegregáció mellett.

 

Andor László ünnepi beszédében megemlítette, hogy a romákat sújtó szegénységre és munkanélküliségre válaszokat kell keresni. – Ennek szellemében határozott úgy az unió, hogy szükség van a tagállamok közötti együttműködésre, amely segíti a romák integrációját – utalt Andor az EU 2011-ben elfogadott roma keretstratégiájára. Bár Andor erre már nem tért ki, de a magyar kormány az egyenlőbánásmód törvény közelgő módosításával, és azzal, hogy  felzárkózás címén támogatja az iskolai szegregációt, épp azokat a kötelezettségeit szegi meg, amelyeket e dokumentumban vállalt.

A biztos beszélt ugyanakkor arról a dilemmáról, hogy mit tehet Brüsszel a fejlesztési pénzek jobb minőségű, a szegénységet csökkentő felhasználása érdekében. A szociálpolitika ugyanis tagállami hatáskör, Brüsszelnek most csak nagyon korlátozott eszközei vannak arra, hogy ezen a téren befolyásolja az egyes országok politikáját. Ha direktívákat nem is, ajánlásokat azonban adhatnak a tagállamoknak. Néhány héttel ezelőtt fogadta el az Európai Bizottság azt a Szociális Beruházási Csomagot, amely Andor László nevéhez fűződik. A csomag elkészítését az a felismerés ösztönözte, hogy a válsággal sújtott Európában sok tagállamban elszabadult a jövedelmi egyenlőtlenség, drasztikusan nőtt a szegénység. A bizottság úgy látta, a tagállami hozzájárulás kevés ahhoz, hogy a káros folyamatokat visszafordítsák, ezért paradigmaváltásra van szükség. Ez azt jelenti, szakítani kell a kizárólag a költségvetési fegyelemre támaszkodó, a szolidaritást nélkülöző politikákkal, és meg kell védeni a szociális juttatásokat. Vagyis: nem szabad a legsérülékenyebb társadalmi csoportokat magukra hagyni ellátatlanul, segítség nélkül. A csomag egyik fontos eleme a minőségi koragyermekkori nevelés, azaz a gyermekszegénység felszámolásához kapcsolódó bizottsági ajánlás, amely hozzájárul a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai karrierjének sikerességéhez, ami valódi esélyt nekik ad egy jobb életre. Andor László azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság a jövőben értékelni fogja a tagállamok szociálpolitikáját, és országspecifikus ajánlásokkal segíti őket, hogy megfékezze a szegénység növekedését.

 

Az ünnepi beszédeket követő konferencián kilenc európai országból érkezett roma, illetve roma projekteket működtető civil szervezetek osztották meg egymással tapasztalataikat. A tanácskozáson felszólalt a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Kovács Zoltán kifejtette, hogy a kormány „a dogmák helyett a józan észre és a hétköznapok apró munkájára épít”. A felzárkózásra szerinte nincsenek kész megoldások, minden hely és minden eset más. A „józan észre alapuló munkára” Kovács szerint két veszély leselkedik, a „jobboldali szélsőség”, és egy másik „szélsőség”, amelyet kérlelhetetlen jogvédő dogmatikának nevezett.

 

– Mindkettő ellen ugyanolyan határozottan kell fellépnünk – szögezte le, félreérthetetlenül utalva azon kevés számú jogvédőre, akik rendkívül eredményesen léptek föl eddig  a kormány szegregációs politikája ellen. A legnagyobb vihart most az a per váltja ki, amely a nyíregyházi Huszár-telepen lévő, korábban bezárt, s most a görögkatolikus egyház által újraindított  cigányiskola ügyében indult. Balog Zoltán miniszter ezt az iskolát a folyamatban lévő per ellenére is kitüntetett figyelemmel óvja, míg a szociális szakma egy emberként követeli a felszámolását, ugyanis Nyíregyházán nem az a helyzet, hogy ne volna lehetőség integrációra. Megkérdeztük, komolyan gondolja-e a kormány, hogy a Magyarországon amúgy is gyenge emberi jogi aktivitást ugyanolyan veszélynek tartja, mint a náci nyomulást. Kovács Zoltán szerint ez szavai félremagyarázása. Kifejtette: szerinte az elmúlt húsz év integrációs politikája ellenére is virágzik a szegregáció, ezért változtatásra, paradigmaváltásra van szükség. (csakhogy az egyenlő bánásmód törvény tervezett módosítása épp a szegregációt támogatja, amit felkészítésnek nevez. Vagyis ez valódi „paradigmaváltás” lenne: a kormány a szegregációval küzdene a szegregáció ellen - a szerk.) van szükség. Kovács Zoltán ehhez hozzátette, hogy egyes emberi jogi aktivisták szerinte valójában politikai célokat szolgálnak. Kovács legalábbis nem tudja másként értelmezni azt, hogy van, aki ma Magyarországon apartheidről beszél.

 

Az államtitkár arról a tényről ugyanakkor nem vett tudomást, hogy a jogvédők a pereik egy részét még az előző kormányok idején indították az állammal és az önkormányzatokkal szemben, tehát tevékenységük értelmezhetetlen az általa említett megközelítésben. Amit pedig Balog Zoltán csütörtöki közleményében a „jogvédő dogmatika által sugallt sablonnak” nevezett, az inkább arra való törekvés, hogy Magyarország betartsa nemzetközileg is vállalt kötelezettségét a roma tanulók iskolai szegregációjának csökkentésére.  Úgy tudjuk, hogy Brüsszel vizsgálni fogja az egyenlőbánásmód törvényt, ha a tervezett módosítást a parlament megszavazza.

 

C-PRESS/ nol

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek