Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Tautológia
2013-04-05 11:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Magyarul: szócséplés. Erről lesz szó. Történt pedig, hogy Kim Lane Scheppele professzort megkérdezte volt az Amerikai Helsinki Bizottság: mondaná el, mi a nézete a demokrácia helyzetéről Magyarországon. A professzorasszony válaszolt, alapos, magvas, hosszú tanulmányt írt, melynek veleje, hogy nincsen ám mivel dicsekednünk. Amit tudtunk, azt is felejtjük, meglehet rossz társaságba keveredtünk: jó lenne, ha megemberelnénk magunkat.

Hát, illenék.

Ennek a tanulmánynak az volt a címe, hogy „A demokrácia röppályája”. Beterjesztette, elfogadták, elolvasták, még olyan republikánus szenátor is akadt, aki nem értett vele egyet. Lelke rajta. Na, de patres et conscripti, akadt olyan atyja is a magyar hazának, aki nem értett egyet a Scheppele-tanulmánnyal – a tanult Gulyás Gergely megválaszolta. Kimerítően. Szó szerint: a válaszlevél hosszú, mint a volokalamszki országút és fogalmazása olvasmányosságban még az átlagos telefonkönyvek izgalmát sem kínálja a szerencsétlen olvasónak – mármint, a maga teljességében. Én magam elolvastam, háromszor is, mert nem hittem tulajdon szemeimnek, de hát olvastam én a Mongolok Titkos Krónikáját is, a Tang-kor évkönyveit is, azok némiképp fordulatosabbak. Nem visz rá a lélek, hogy az ártatlan olvasót ezzel az irománnyal szembesítsem: de a hitelesség kedvéért, álljon itt a kivonata, a fidesz.hu oldaláról. Meríteni csak tiszta forrásból szabad.

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=190570

 

No, de mit állít a tanult Gulyás magister? Nem többet és nem kevesebbet, mint hogy Scheppele professzor szándékosan félrevezette a Helsinki Bizottságot. Tette volna ezt azért, mert csak. Hiába, az amerikai társadalomtudósok között gyakori kicsapongás a bizottságos félrevezetése. De vegyük taxatíve, pontról pontra. Első sorban, a jelenlegi kormány példátlan támogatottságát elemzi. Hát, abban kétségtelenül igaza van, hogy ez a támogatottság példátlan. Szavai szerint: ”A Fidesz–KDNP lista 2010-ben 2,7 millió szavazatot kapott. Egyetlen másik pártlista sem kapott ennyi szavazatot az elmúlt 22 évben”. Ez valóban impozáns adat, de akárhogy számol Pitagorász szegény, halandó tanítványa, csak nem akar ebből egy majd’ tízmilliós országban a választópolgárok kétharmada kijönni. Nem, és kész. Márpedig kormányunk többnyire nem a parlamenti, hanem a választási kétharmadra szeret hivatkozni. Nos: tessék osztani, szorozni, gyököt vonni – ez akkor sem annyi.

 

Másodsorban: az alkotmányozás, illetve alaptörvényezés körülményei szerinte nem vitathatóak. Éspedig: “Sajnos az ellenzéki pártok úgy döntöttek, hogy politikai okból kivonulnak a bizottság munkájából, valószínűleg abban bízva, hogy ez az egész folyamat legitimitását aláássa majd. Más szóval megtagadták, hogy hozzájáruljanak a nemzet első demokratikusan elfogadott alkotmányához. Rendkívül tisztességtelennek tartom a Fidesz hibáztatását az ellenzék viselkedéséért.” Ezt ugyan hosszabban is kifejti: de ha egy konyhán olyasvalamit akarnak főzni, amiről biztosan tudom, hogy ártani fog annak, aki megeszi, ugyanakkor a szakács sokkal erősebb nálam – legalább nem kavarom. Ha használni nem tud az ember, legalább ne ártson.

 

Harmadsorban: nézete szerint nem igaz, hogy “a módosított új alkotmány szerint egyetlen intézménynek sincs joga az egypárti kormány számos fontos jogkörének ellensúlyozására”. No, akkor csak egyet kérdeznék: melyiknek van? De mindannyian tudjuk: bármelyiknek, ideértve a Magyar Szavalókórusok Szövetségét és a Nemzeti Mountainbike Egyesületet is. Hazánkban példátlanul jól működik a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszere. Igen, ez a helyes kifejezés: példátlanul. Olyan nincs, hogy a kormány képes legyen túlhatalmat gyakorolni a közélet bármely területén. Ide kapcsolódnak az okfejtés további pontjai is: vajon mi lehetett annak az oka, hogy gyakorlatilag csak az ebrendészet és a fásítási gondolmány maradt ki az alaptörvényből? Túl azon, hogy azt, ugye, nem lehet már parlamentáris eszközökkel vitatni. “Az a tény, hogy a parlament úgy döntött, hogy ezen fontos szociális kérdések alapelveit az Alaptörvénybe emeli, csupán elvi döntés kérdése. Ugyanolyan elvi döntés ez, mint az, hogy a kaliforniaiak a gépjárművek forgalmi adóját, az arizónaiak az állami bányafelügyeleti hivatal viselését, az alaszkaiak a halászati és a hajózási jogokat, a georgiaiak a lottó és a bingó szerencsejátékokat, a floridaiak a vemhes sertések kegyetlen és embertelen tartását állami alkotmányaikban szabályozzák.”

 

Bocsánat, Arizona, hosszú „ó”-val, skribler vagyok, nem korrektor. Másfelől: Igen, Izland szigete is szabályozza a halászatot, méghozzá a tingen, csakhogy az elmúlt ezer évben Izlandon olyan godi nem született, aki egyáltalán, akár csak többséget szerzett volna ebben a népgyűlésben. Ám tekintsük Amerikát: nagyon megnézik ám, minek van keresnivalója az Alkotmányban és minek nincs. Hétköznapi tyúkperek ügyeinek nincs. Malomkővel hegyezik a ceruzát: ha valamire szükségük van, törvénybe iktatják, ha az a törvény rossz, beemelik az alaptörvénybe. Ottan megalszik, senki sem bánthatja, csak az Alkotmánybíróság.

 

Dehogy bánthatja: „az actio popularis intézményének – amely szerint bármely magyar állampolgár jogorvoslati kérelmet nyújthatott be az Ab-hoz bármilyen törvénnyel kapcsolatban, még akkor is, ha az adott törvény őt egyáltalán nem érintette – megszüntetését maga az Ab kérte”. Igen, ez az AB már csak ilyen bohókás szervezet, önként mond le hatásköréről, minek is az neki, kap helyette búgócsigát…

 

Nos, tanult barátunk levelének a végét, megint kénytelen vagyok a maga rusztikus egyszerűségében idézni, sajnos bármely értelmezés elvenné az eredeti stílus báját és zamatát:

„Végül Gulyás Gergely visszautasítja Scheppele kijelentéseit az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének ügyeket áthelyező hatáskörével, illetve a Költségvetési Tanácsnak az államadósság növelését tartalmazó költségvetések megvétózásáról szóló jogával kapcsolatban.

 

Szerinte a professzor “azon folyamatos erőfeszítései”, hogy Magyarországot egy zsarnoki “Frankeinsteinként” fesse le, azt a gyanút keltik, hogy tudományos értekezéseit személyes, politikai, vagy más megfontolások hatják át”.

Kérem, sapienti sat. Tulajdon véleményem az, hogy alaptörvénybe kéne emelni: aki tíz oldalon mondja el azt, amit három mondatban is megtehetne, vét a magyar nyelv ellen, és mint ilyen, pellengérre állítandó. Hogy ez a válaszlevél mire volt jó, annak magyarázata a jövő tudósainak értelmezésére vár, leginkább valamiféle hűségnyilatkozatnak tűnik, de arra meg mi szükség lett volna?

 

A Duna továbbra is hegynek felfelé folyik, a fák legelészve dalolnak, ágacskáik között fütyörészik a bikaborjú. A víz felforralja a tüzet, a kövek továbbra is a Hold felé esnek. Mely minden reggel ránk ragyog.

Csendesen megjegyezném: olyan név, hogy „Frankeinstein” nincs. Még Mary Shelleyben sincs. Van Einstein, e néven Albert. És van Frankenstein. E néven a doktor, aki összerakta a szörnyet.

 

De ki szedi majd szét?

Szele Tamás

 

C-PRESS / kurirosblogbox

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek