Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: A kormány malmai
2013-04-03 08:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Törvényeink vannak, jogállamban élünk az állam gondoskodik a rászorulókról… elnézést kérek, abbahagyom a viccet, ez még fekete humornak is cinikus. Maradjunk az első ténynél: törvényeink vannak, köztük a 2011. évi CXCI, mely is a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól gondoskodik, a maga módján. Meg arról, természetesen, hogy aki elolvassa, hatalmas önellentmondásokat fedezzen fel benne. Vagy egészen egyszerűen megbolonduljon tőle. Nem elég, hogy igazságtalan, de köszönő viszonyban sincs a tényekkel.

Foglalkozott már ezzel majd’ az egész magyar sajtó, fog is még – ez az az ominózus törvény, ami lehetővé teszi, hogy munkaképtelen emberektől megvonjanak mindenféle ellátást, illetve azt minimálisra korlátozzák. Havonta 22 800 forintra, lehetővé teszi, hogy súlyosan károsodott vagy fogyatékkal élő embereket a nyílt munkaerőpiacra küldjenek – ezt hívja kormányunk úgy, hogy „visszavezetik őket a munka világába”. Vissza, de ebrúdon! No, hanem, ha rossz a törvény, azért élünk demokráciában, hogy módosítsuk. (Bocsánat, már megint ez az irónia – mentsen, hogy a tények abszurdak, nem én viccelődöm). Módosították, tavaly. Mint az várható volt, a helyzet nem javult, hanem rosszabbodott – körülbelül kétszázezer egészségkárosodott magyar állampolgár várja remegve azt a felülvizsgálatot, ami majd megvonja tőle az ellátását. A bizottság nem kegyelmez, nem elnéző, személyes beszámolókból tudjuk: cinikusan, megalázóan bánik az eléje kerülőkkel. Kering épp elég ilyen a Facebookon, nem szorul bizonyításra ez az állítás.

 

Hát akkor újból módosítani kell – ezt javasolta az LMP is az illetékes albizottságban. No, de nem szavaztak bizalmat a javaslatnak – ugyanakkor a kormány is módosítani szándékozik a szabályozást. Hogyan fogja, mikor fogja, azt csak az Örökkévaló tudja, tán majd akkor, mikorra mindenkit munkaképessé nyilvánítottak azok a csodatévő bizottságok. De tény, hogy tervezik a módosítást. Mint az EMMI közölte: „Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a Kormány felülvizsgálja a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerének egyes szabályait. Így például az ellátások megállapításához szükséges előzetes biztosítás időtartamára, a rokkantsági ellátás melletti kereső tevékenységre vonatkozó szabályokat vizsgálja felül annak érdekében, hogy az ellátórendszer minél teljesebb mértékben szolgálja a megváltozott munkaképességű személyek érdekeit. Ezzel párhuzamosan előkészítés alatt áll a közbeszerzési szabályok módosítása oly módon, hogy a szociális és egészségügyi intézmények közbeszerzési eljárásai során a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalkozások előnyt élvezhessenek”.

 

Valamikor, egyszer, majd. Gyermeknek nézik tán a létükben is fenyegetett állampolgárokat?

Annak hát, gyermeknek, akinek ígérnek hintalovat, villanyvasutat, de csak majd Karácsonyra – addig tán vagy elfelejti, vagy felnő, vagy csak történik valami. Pedig nem villanyvasútról van ám szó. Hanem kenyérről, gyógyszerről, fűtésről, lakásról. Különös módon vág egybe a kormányhivatalok késlekedése Bogár László közgazdász többször megismételt eszmefuttatásával, mely szerint a magyar társadalom jó harmadát sorsára kell hagyni, meg kell tőle szabadulni a további fejlődés érdekében – ezt is elemezte már a sajtó, épp eleget, mégsem történt semmi, nem cáfolta egyetlen illetékes sem, hogy ezt az elvet követnék.
Tán nem is követik. Tán elveik sincsenek, amiket jövessenek. Csak sodorja ezt a törvényt az ár, százezrek sorsával együtt, mint hajóroncsot a vihar. A legénység még kapaszkodik a deszkákba, míg bír, de már erejük végén tartanak.

Vegyük a törvény legkiáltóbb abszurditását – akinek az állapota két felülvizsgálat között nem rosszabbodott, az kiesik az ellátórendszerből. De tessék csak végiggondolni: mit is jelent ez annál akinek mondjuk a fél lába hiányzik? Ez az állapot csak egy módon romolhat tovább – ha a másikat is elveszíti. Hadd ne magyarázzam én, magyarázza egy érintett, aki végső kétségbeesésében nyílt levelet írt erről:

„Feljegyzések a gödörből


Nyílt levél a Törvényhozóknak!

Tisztelt Képviselő Asszonyok, Urak, törvényhozók!

 

Naponta fülembe cseng Soltész Miklós mondata, a rendszer átlátható lett és igazságos.

Mint volt rokkantsági nyugdíjas, jelenleg rehabilitáción lévő “C” ( 50-70% egészségkárosodás) kategóriás megváltozott munkaképességű ember képtelen vagyok felfogni az Önök által hozott törvény értelmét, főleg igazságosságát.

 

Ez a törvény ugyanis kijelenti, a rehabilitációs időtartam letelte után, ha nincs állapot rosszabbodás, az egészségkárosodott nem megváltozott munkaképességű többé. A rendszerben helye nincs, ha nem talál munkahelyet, önkormányzati segélyre lehet jogosult.

 

Hogyan?

Önök tehát azt mondják, ha nekem 2012-ben térdig lógott a belem, és 53%-os egészségkárosodást állapítottak meg, akkor a legközelebbi felülvizsgálatomnál, 36 hónap múlva, ha ugyanúgy térdig lógó belekkel jelenek meg, akkor az azt jelenti, már nem vagyok megváltozott munkaképességű? És ha nem találok olyan munkáltatót aki felvesz engem kedvezmények nélkül, akkor kérhetek 22.800 forint aktívkorúak segélyét? Gondolják Önök kedves képviselők, hogy a munkáltatók térdig lógó belű dolgozót akarnak alkalmazni?!

 

Szóval, egyetlen esélyem van, ez pedig az, hogy legalább bokáig lógjanak 2015-re a beleim. Ez esetben maradhatok megváltozott munkaképességű egészségkárosodott.

 

Következő, ” Igazságos” szempont az Önök értelmezésében..:

újra idézem:

a rehabilitációs időtartam letelte után, ha nincs állapot rosszabbodás, az egészségkárosodott nem megváltozott munkaképességű többé….

Nézzünk egy “B” kategóriás enyhébb betegséggel leszázalékolt embert. Nála a legközelebbi felülvizsgálaton, a rehab letelte után állapot romlást állapítanak meg.

 

40%-ról 50%-os lett az egészségkárosodása. Ergo, rokkantsági ellátásra tarthat igényt.

Hogyan?

Ez..így Soltész úr szerint átlátható és igazságos?!

Igen, tényleg átlátható. Tisztán látszik, hogy minél rosszabb állapotban van valaki, Önök annál inkább segíteni akarnak. Átjutni a túlvilágra.

 

Mert ha a magam példájánál maradok, akkor miután kiestem a rendszerből, és ad nekem az önkormányzat havi 22.800 forint segélyt, iszonyú gyorsan megoldódik a problémám. Nem lesz többé gondom sem gyógyszerre, sem lakásrezsire. Nem lesz többé probléma a minden napi kenyér, nem lesz több fagyoskodás a hideg lakásban.

 

Köszönöm Önöknek, hogy meggyorsítják a távozásomat ebből a világból. Tetszenek tudni, meg is könnyebbültem, nem kicsit. Nagyon. Ugyanis hívő ember lévén nem vetek véget a saját életemnek, de ha Önök teszik ezt…az teljesen más”.
Kérem, így állunk. Ez a helyzet. A törvényt vagy módosítják majd, vagy sem, de addig Isten – vagy inkább a kormány – malmai tovább őrölnek.


Embereket, kiszolgáltatott, rokkant, beteg embereket őrölnek.
De miszlikbe.

 

Szele Tamás

 

C-PRESS / kurios.blogbox

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek