Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A népszámlálástól függ, hol lesz nemzetiségi választás
2013-04-03 07:57
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A következő nemzetiségi önkormányzati választás várhatóan 2014 őszén lesz, amikor csak azokon a településeken lehet majd roma választást kiírni, ahol legalább 30 fő vallotta magát cigánynak a 2011-es népszámlálás alkalmával. Ahol ez elmaradt, ott vakarhatják a fejüket a romák, mivel korrekcióra legközelebb csak 2021-ben lesz lehetőség, a következő népszámlálás alkalmával.

A kormány 2011-ben fogadta el az új nemzetiségi törvényt, amelynek egyik célja az volt, hogy visszaszorítsa az „etnobizniszt”, vagyis azt, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek önkormányzáshoz való jogával egyesek visszaéljenek. Egyik ilyen ismert eset a jászladányi, ahol 2002-ben a kisebbségi önkormányzati választáson a roma vezetőt a polgármester nem roma felesége váltotta le, és a faluban egy nem roma többségű cigány kisebbségi önkormányzat jött létre.

Az ilyen visszaélések elkerülésére is megalkotott 2011-es nemzetiségi törvény bevezette, hogy csak azokon a településeken lehet nemzetiségi önkormányzatot választani, ahol az előző népszámláláson legalább 30-an egy adott nemzetiséghez tartozónak vallották magukat. Akkor Szabó Máté ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy ítélte meg, hogy ellentételes az alaptörvénnyel a kisebbségi önkormányzatok létrehozásának a népszámlálási adatokhoz kötése, mivel szükségtelenül és aránytalanul korlátozza az önrendelkezési jogot. Az alapvető jogok biztosa kiemelte azt is, hogy a 2011-es népszámláláskor nem volt ismert, milyen „választójogi következménye” lesz a nemzetiségre vonatkozó adatok megvallásának, illetőleg az attól való tartózkodásnak. Az ombudsman hivatkozott arra is, hogy „számos társadalmi és politikai tényezőtől függ, hogy hányan készek megvallani a népszámláláskor nemzetiségi hovatartozásukat”.

Az Alkotmánybíróság elutasította az alapvető jogok biztosának indítványát, mert álláspontjuk szerint nincs szó a nemzetiséghez tartozók önrendelkezési jogának szükségtelen és aránytalan korlátozásáról az előbb részletezett 30-as minimumkorlát kijelölésével.

Az elutasító határozathoz két alkotmánybíró, Bragyova András és Stumpf István különvéleményt csatolt, amely jórészt egyetért az ombudsman érveivel. Az alapjog gyakorlása egyrészt nem köthető előre nem látható feltételhez, továbbá a népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók, másrészt népszámlálást csak tízévenként tartanak, míg nemzetiségi önkormányzati választás négyévenként van, így a jogalkotó akár több ciklusra is kizárhat közösségeket a nemzetiségi választásokból.

Mivel a törvényt nem változtatták meg, 2022-ig parkoló pályára kerültek azok a roma közösségek, ahol nem vallották elegen romának magukat, és köreikben jó pár évre náluk csak befagyott igény marad, hogy hatékonyabban szólhassanak bele saját ügyeik alakulásába.

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat elégedett a népszámlálási adatokkal. Ők voltak azok, akik a 2011-es népszámlálás idején kampányukban arra biztattak minden romát, hogy vállalja a hovatartozását. Közleményükben azt emelik ki, hogy általában is többen mondták magukat valamely nemzetiséghez tartozónak, a romák száma pedig 120 ezerrel, azaz 60%-kal növekedett a tíz évvel korábbi összesítéshez képest, így ma már meghaladja a 315 ezret.

Az „Ide tartozunk!” szerint ez még mindig elmarad a kutatók által becsült 600-800 ezres számtól, ám ezt a mostani eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy a kampány idején a szélsőjobboldali erők romaellenes akciókat tartottak. Nehezítette viszont a helyzetet, hogy a jegyzők ellenállása miatt a 40 ezer fős kérdezőbiztosi körbe csak 800 roma jelölt jutott be, illetve hogy a nemzetiségi hovatartozás megvallása önkéntes volt, ezért – legalább is a visszajelzések szerint – a kérdezőbiztosok gyakran fel sem tették ezt a kérdést.

 

C-PRESS / sosinet

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek