Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Megszámláltattunk és nem találtatunk
2013-02-04 07:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egyszer volt, hol nem volt, még az Üveghegyen innen, ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy népszámlálás, kedves gyerekek. Hajdanában-danában, mikor még nem volt ennyi tündérmese, még csak formálódott a magyar őskáosz, amiben van szerencsénk élni, és azt hittük: azért számolnak meg minket, mert rendnek muszáj lenni. 2011. októberében zárták le a felmérést.

És nekiálltak kiértékelni, de sok volt a magyar, mint a rosta lika, jobban mondva kevés, nagyon kevés, sőt, annál is kevesebb, mert merő csibészségből sokan piréznek vallották magukat, mi több, jedi vallásúnak, de még a polgár is kevés volt ekkora rostához, mint ez a kis ország. Olyan 9 981 865 fő jött ki első látásra, ami – egyezzünk meg – jóval kevesebb, mint a 2001-ben mért 10 198 315 magyar ember, de hiába, az elmútnyócév irtotta, ritkította a jónépet rendesen, amint azt nekünk az első részeredmények után meg is magyarázták. Hej, a keserves mindenségit, mondta a polgár, és ezzel annyiban is maradtunk vártuk a további eredményeket, sőt, a végleges adatokat. Hátha okosabbak leszünk tőlük.

Azok meg nem jöttek, bujdostak a Bakony erdejében, szégyenletükben a szemünk elé sem akartak kerülni tán, mint a rossz tanuló, aki, ha bukik a vizsgán, fogja a bizonyítványát, senki meg ne lássa, és hajósinasnak ál, csak haza ne kelljen mennie. Vagy tán nem is bujdostak. Egyszerűen azért, mert nem is nagyon voltak. Nem siették el a munkát.

Ugye, ez a népszámlálás is papíralapú volt, mint az összes többi, aminek ezer oka van, például az egyik az, hogy nem jár minden magyar állampolgárnak alanyi jogon számítógép, internetkapcsolattal, de ha járna is, sokan akadnának, akik nem tudnának mihez kezdeni vele. Be is érkezett a központba, illetve az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kft.-hez, melyet a Központi Statisztikai Hivatal bízott meg az embert próbáló feladattal (épp, mint tíz évvel korábban is), mintegy 11,4 millió kérdőív. Több, mint ahány állampolgár, de ezen ne akadjunk meg: van az úgy, hogy egy kérdőívet elrontunk, újra kell írni. És megkezdték a kiértékelésüket, mégpediglen 2012 május 15-én. Korábban kellett volna, mint azt a Magyar Közlöny tanúsítja: „az adatbeviteli rendszer felállításának és az adatbevitel megkezdésének határideje 2012. március 1.”, de ekkorra sikerült. (forrás: 168 óra) Egyébként a 2001-es népszámlálás eredményeit is röpke egy évig értékelték, pedig hát akkor még többen voltunk és a technika is némileg elmaradottabb volt – ez a csúszás a fejlődés biztos jele.

Két és fél hónap csúszás, míg a kíváncsi közönség toporog, és a körmét rágja, annyira érdekli a végkifejlet… mindegy, jó munkához idő kell. És most értékelik. No, de kik? Hát bizony, ha hiszik, ha nem: közmunkások. Szakemberek vezetésével teszik, de bizony a munka dandárját, a szkennelést, ellenőrzést, értékelést rájuk bízták. 493 közmunkás dolgozik most ezen, és 80 tartalékos, arra az esetre, ha valamelyikük kidőlne – ugyan, nem is a legrosszabbul fizetett közmunkások, hiszen havi 92 ezer forintot kapnak ezért, plusz cafeteria is jár nekik, de bizony ezt a posztot is csak pályázat útján nyerhették el, és időnként lecserélik a gárdát. Ne irigyelje őket sem senki.

Miért? Hogy javuljon a közfoglalkoztatási statisztika. Pont az Educationál ne értenének ehhez a művészethez?

Egyelőre ott tartunk, hogy ha minden rendben megy, nem tojik hármat a fürjecske és nem tör ki Mexikóban a Popocatepetl – mert minden egyéb indokot már elhasználtak a késedelem magyarázatára – március 15-ére elkészül a Nagy Mű, a Magnum Opus, megtudjuk hol is tartunk. De megtudjuk-é?

Dehogy tudjuk. Pont azért kellett ennyit késni a dologgal.

Azt fogjuk megtudni, hol tartottunk másfél évvel ezelőtt, amikor még nem vándorolt ki az országból félmillió ember, és nem volt húsbavágó politikai kérdés a felekezeti hovatartozás vállalása. Amikor még teljesen mások voltak az ingatlanok tulajdonviszonyai, és nem lakoltattak ki rengeteg devizahitelest a valamikori tulajdonából. Ezzel szemben a küszöbön álló választási kampányban a kormányoldalnak még ezek a viszonylag kedvezőbb adatok is jól fognak jönni, mármint a realitáshoz képest.

Mellesleg, utóbbi időben mindent lajstromoznak, nyilvántartásba vesznek, listáznak, regisztrálnak – még jó, ha ez csak azt jelenti, az állam tisztán szeretne látni a saját ügyeiben, és nem azt, hogy választási kampányra készül. Netán csődeljárás előtti rovancsra.

Nem kéne a cenzust pont a cenzorokra bízni – nem vagyunk Rómában.

Sajnos.

 

C-PRESS - kurirosblogbox  -Szele Tamás

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk