Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elhallgatott múlt: "Matolcsy György tudja, hogy hazudik"
2013-02-04 08:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Személyesen érintett volt Matolcsy György családja a zsidó és német polgárok gazdasági megsemmisítésében, a miniszter hazug módon mégis a németekre keni a felelősséget - mondja Ungváry Krisztián történész a múlttal való szembenézés fontossága kapcsán. A szakember szerint a Fidesz azért jegeli az ügynök-ügyet, mert a kormány és a jobboldali elit rengeteg tagja érintett a kérdésben. STOP: Miért ennyire fontos felnyitni az ügynökaktákat? A leggyakoribb ellenérv: rég volt, minek feltépni a sebeket?

Ungváry Krisztián: Teljesen jogos ez a kérdés, de a történelmi múlt megismerése nélkül nem lehet tovább haladni. Egy erkölcsileg teljesen elrohadt alapzatra semmi nem építhető. Hogyan tudna normális gazdaság- és szociálpolitika, sőt, az egész társadalmi működni, ha a tagjai, részben a döntéshozói zsarolhatók a múltjukkal? Nem csupán a kommunista múlttal való szembenézés fontos, ám ebben az esetben azok a szereplők, akiknek elszámolni valója volna, köztünk élnek és közfunkciót látnak vagy szeretnének ellátni. Szükség van arra, hogy a választó tisztán lásson ebben a kérdésben. - A szembenézésre a németek példáját szokás felhozni, akik a világháború óta művelik ezt.

- Az összehasonlítás részben jogos, de nem szabad elfelejteni, hogy a németek ezt 65 éven keresztül gyakorolhatták, ezért mára nagyon magas a minősége a múltjuk feldolgozásának. A mai magyar állapotokkal Németország 1968-as állapotát kell összevetni, hiszen Magyarországon nem a második világháború, hanem a rendszerváltás után vált csak lehetővé a valódi múltfeltárás. Ez pedig nagyon hosszú folyamat, generációs ellentétekkel terhelt, hiszen az érintetteknek a legnehezebb a szembenézés - többségük képtelen is rá. Hosszas és fájdalmas történet ez, de nem lehet megspórolni.

- Sokszor hangoztatott érv: ha tisztáztuk volna a múltunkat, most nem épülne a Horthy-korszak kultusza. Érzékeli ezt a horthysta reneszánszt?

- Érzem, de nem Horthy Miklós kultuszának építése folyik, hanem a nevével jelzett korszak legáporodottabb hagyományait érinti. Pedig lennének ennek az érának is progresszív, konzervatív hagyományai. Egy egyszerű, irodalmi példa: a Horthy-korszakban nem Tormay Cécile és Wass Albert volt a legkiválóbb magyar író, voltak sokkal jobbak is, mint Márai Sándor. A köztük lévő hatalmas szakadékok miatt azonban olyan nincs, hogy valakinek Márai és Wass is a példaképe. Tormayról nem is beszélve.

- A Horthy-éra gazdaságpolitikai koncepciója is sokban visszaköszön ma: az "őrségváltás" gondolata, a felhalmozott vagyonok újraelosztása - igaz, most nem zsidó és német polgároktól veszi el az állam, hanem szektorális adókkal ágazatoktól, bankoktól.

- Önmagukban ezek az ötletek, ha elszakadunk a módszerektől és mögöttes szempontoktól egy pillanatra, nem ördögtől valóak. A '20-as és '30-as évek esetében is jogosnak érzem azt az igényt, hogy bővítsék a középosztályt, amibe új elemeket akartak beemelni. Így ma is jogos a nemzeti tőke támogatásának gondolata. De ez nem azt jelenti, hogy egyetlen vállalat kapja a közbeszerzések 50 százalékát. Ez nem a nemzeti tőke támogatása, hanem maffia. Tehát a deklarált célokkal szimpatizálhatunk is, de ezektől el kell választani a megvalósítást, ami sokszor szöges ellentétben áll a célokkal. A '30-as években a középosztályt keresztény többségűvé akarták tenni, ami már önmagában problematikus, hisz a tapasztalatok azt mutatták, hogy a kirúgott zsidó munkavállalók helyét megszerzők éppen ugyanúgy viselkedtek, mint az elbocsátottak, legfeljebb gyakorlatlanságuk miatt még rosszabbul is dolgoztak. A keresztény meghatározással is baj volt, hiszen nem attól lesz keresztény egy társadalom, ha faji alapon szervezik, hanem a társadalmat átható keresztény erkölcsiségtől, ám ez soha nem valósult meg. Ma nagyon hasonló a helyzet a "nemzeti" jelzővel. Mitől nemzeti a vállalat, amelynek haszonélvezői a pénzüket átláthatatlan machinációkkal elrejtik, vagy kiviszik az országból?

- Tehát még a világháborús és az azt megelőző periódust sem raktuk helyre.

- Nem, mivel nem volt elég idő. A valódi, szabad múltfeltárás 23 éve kezdődött. Ennyi időnk volt eddig, hogy például a Horthy-korszakról igaz dolgok szülessenek. Korábban semmiféle lehetőség nem volt rá, hogy ezt a korszakot valóban feltárjuk, és még ma is rengeteg tényadat hiányzik. Emellett ahogy a Bibliát is újrafordítják, mivel változik a nyelv jelentéstartalma, úgy a történelemben minden korszakot a jelen kor igényei szerint kell értelmezni, így ennek a munkának soha nem lesz vége. A Rákóczi-szabadságharccal való szembenézés a mai közpolitikára nincs már nagyon kihatással, de ha a kuruc-labanc ellentétet nézzük, máris az aktuálpolitika közepében találjuk magunkat. Ez az ellentétpár kelet-nyugat konfliktusként ma is a közpolitika része, pedig a Rákóczi Ferenc idejében ez egyáltalán nem így jelent meg, hisz maga a fejedelem is nyugati típusú kultúrát, uralkodást akart meghonosítani.

- A történelmi legendák velünk élnek, így az, amit legutóbb Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter írt: "1944 és 1956 között nem védtük meg közel egymillió zsidó, német és magyar városlakónkat". Az ismert toposz: csak a német megszállás után "nem védtük meg" a polgárokat.

- A történet attól igazán szép, hogy Matolcsy Györgynek pontosan tudnia kell: hazudik. Olyan családról beszélünk, amelynek komoly "érdemei" voltak a zsidók és németek gazdasági megsemmisítésében. "Akikről szívesen lemondtunk volt: negyedmillió erdélyi zsidó" - mondta ezt 1940 decemberében, az Erdélyt Magyarországhoz csatoló II. Bécsi döntés után Matolcsy Mátyás, a mai miniszter nagybátyja. Persze a vagyonukról, kulturális kincseikről nem szívesen mondott volna le. Ennél szörnyűbb halálos ítéletet a nemzet felett kevesen mondtak, mint Matolcsy Mátyás. Matolcsy György tudja, hogy hazudik, hiszen saját családja tagjai követtek el mindent e népcsoportok pénzügyi likvidálása érdekében. Hozzá kell tenni: Matolcsy Mátyás komoly közgazdasági tudományos munkát is végzett, ő honosította meg Magyarországon az élelmiszerkosár kifejezést, bátyja pedig orvosként ingyen gyógyított. Az biztos, hogy nem saját kasszára dolgoztak, lelkes, a faj szeretetétől fűtött emberek voltak, akik egy rossz gondolkodás rabjai lettek.

- Mindegy, melyik korszakról beszélünk, a múlttal való szembenézésnek ugyanaz a funkciója.

- Igen, azzal a különbséggel, hogy más társadalmi csoportok felelősségét fogja felszínre hozni a kommunista múlt feltárása. Furcsa kapcsolat van a Horthy- és a kommunista éra között: az egyik mindig a másik szörnyűségeire hivatkozva mutatja magát a kisebbik rossznak. A jobboldal ma azt veti fel, hogy miért kéne a Horthy-rendszer bűneiről beszélni, hiszen negyven éven keresztül másról sem volt szó, míg a kommunizmus bűneit 23 éve kezdték csak feltárni. Tegyük hozzá, hogy a kommunisták még arra sem voltak képesek, hogy rendesen bemutassák a Horthy-érát. Azonban ebből az egymásra mutogatásból ki kell lépni és nagyobb távolságból kellene szemlélni e történeti korszakokat.

- Az Ön logikája szerint tehát a jobboldal a kommunista bűnök feltárásában érdekelt. Akkor miért a Fidesz-kormány a legpasszívabb ebben a kérdésben?

- Bár beszélni nem lehet róla, de mindenki tudja, hogy a király meztelen. A mai kormányban - miniszteri és államtitkári szint szerint - legalább öt embernek volt MSZMP-tagkönyve, és néhányan ennél jobban is kötődtek az államszocializmus valamely szervéhez, mondjuk a titkosszolgálathoz. Bírósági ítélet szól az egyik miniszterről, miszerint: "Azt a valós tényt, hogy Martonyi János jelentés adott és jelentett, nem lehet abban a hamis színben feltüntetni, hogy ügynök lett volna". És ez csak a jéghegy csúcsa. Sok ember bukna le, például a Nádasdi fedőnevű személy, felkent ikonokról derülne ki, hogy mondjuk a nemzet sportolója körül kialakított nimbusz csak mese.

- Ha 2014 után a jogszabályi keretek lehetőséget adnának a valódi múltfeltárásra, ha megnyílnának az ügynökakták, vállalna szerepet a feldolgozásban?

- Nem engedne mást a lelkiismeretem. Ez az ország rengeteg pénzt fordított a taníttatásomra, a tudásomat ezért az ország javára kell fordítanom.

Matolcsy Mátyás

A budapesti műegyetemen előbb gépészmérnöki oklevelet, majd műszaki és közgazdaságtani oklevelet szerzett. Az 1930-as évek elején a Magyar Gazdaságkutató Intézet mezőgazdasági szakelőadója volt, 1935 és '44 között országgyűlési képviselő. Kormánypárti programmal lépett fel a '35-ös választásokon, de pártjából hamarosan kilépett és a Független Kisgazdapárt tagja lett. 1938-ban ebből a pártból is kilépett és előbb többedmagával megalapította a Keresztény Nemzeti Szocialista Frontot, majd azt otthagyva a Nyilaskeresztes Front tagja lett. Az 1939-es választásokon már e párt programjával nyert parlamenti képviselői mandátumot. A Front 1940-ben beolvadt a Nyilaskeresztes Pártba, ahová Matolcsy is belépett. 1942-ben kivált az egyre radikalizálódó nyilasok közül és ismét a kormánypárti Magyar Élet Pártja tagja lett. A II. világháború után a népbíróság 10 év börtönre ítélte, a fogságban hunyt el.

Részlet Matolcsy Mátyás képviselő parlamenti beszédéből az úgynevezett II. zsidótörvény (1939 évi IV. tc.) vitájában (a jogszabály 1939. május 5-én lépett hatályba):

"Azzal folytatom beszédemet, hogy az első zsidótörvény-javaslatot nem szavaztam meg azért, mert kevésnek, hiányosnak tartottam, a második törvényjavaslatot megszavazom, de nem azért, mert én arra egy lépést is tenni kívánok, hanem azért, mert benne nagyon sok komoly és megszívlelendő intézkedés van. ... T. Ház! Az én megítélésem szerint tehát a törvényjavaslatnak az egész zsidóság komplexumára vonatkozó átfogó rendezése nem lehet más, mint az, hogy - és itt minden szentimentalizmust félre kell tenni - a zsidóságnak és pedig a legalsóknak a kivándoroltatását kell erőltetni. Ha évente - nem kell nagy számokat mondani, mert nem is lehet megoldani másképpen - 15-20 000 embert eltávolítunk ezek közül, akik a magyar életbe beállítódni nem tudnak és nem is fognak tudni, ezáltal a feszültség komolyan csökken, mert a forrást csökkentjük és ezzel valóban az egész zsidókérdés létalapját gyengítjük meg."
 
C-PRESS / STOP
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk