Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A "cigánykérdés" margójára
2013-01-23 08:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Magyar Hírlapban megjelent Bayer Zsolt-cikk nyomán ismét egymásnak feszültek az indulatok a mai Magyarország legégetőbb problémája, a "cigánykérdés" körül (hogy miért indokolt az idézőjel, arról pár sorral később). Holott ha van olyan társadalmi problémakör, amelyben nem az indulatoknak és az ellenségeskedésnek, hanem a tisztánlátásnak és a konszenzuskeresésnek kellene dominálnia, akkor az éppen a hazai roma lakosság sorsa, amelytől az egész ország sorsa és a társadalom békéje is függ.

Először is tisztázzunk egy dolgot: a "cigánykérdés" valójában "magyarkérdés", mert ebben az összetett témakörben sűrűsödik össze a magyar társadalom minden problémája és válságjelensége, és nincsen olyan szakpolitika, amellyel ne lenne kapcsolata, a foglalkoztatástól a lakáspolitikán át a vidékpolitikáig, az oktatástól az egészségügyig (a roma lakosság körében az átlagéletkor alacsonyabb, mint a többségi társadalom tagjainak esetében). A sokrétű cigánykérdést pusztán a rendészeti politika szemüvegén keresztül szemlélni nem más, mint tévút, amely éppen oda nem vezet el, ahová minden, a cigányságról folytatott diskurzusnak vezetnie kell: a megoldás higgadt, hűvös kereséséhez.

Az, hogy bizonyos bűnelkövetési módok gyakoribbak a társadalom perifériáján, a kilátástalan mélyszegénységben élő közösségekben, régóta ismert a kriminológiában. Azonban, ha bármilyen okból elfogadjuk azt a feltételezést, hogy némely bűnelkövetési módok gyakrabban fordulnak elő egyes etnikai csoportok körében, mint másoknál, engedjük meg azt a feltételezést is, hogy ennek oka nem etno-kulturális, hanem szociális és szociokulturális, sőt lakóhelyi: nem az etnikum és a kultúra, hanem a társadalmi viszonyok, valamint ennek az egyénre gyakorolt hatása áll az egyén bűnözővé válásának hátterében.

De a bűnözővé válás egyéni döntés eredménye, amelyet nem egy etnikai kultúra, hanem egy speciális szubkultúra határoz meg: nevezetesen az underclass, a mélyszegénység kultúrája. És ha a romák egy része - mint Bayer Zsolt állítja - valóban bűnöző - most a hipotézis kedvéért fogadjuk el hitelesnek ezt az állítást -, akkor ez csak annyit bizonyít, hogy a roma lakosság nagy része a reménytelen mélyszegénység szakadékának peremén él. Ez viszont felveti - és erre Bayer nem gondol - a társadalom- és gazdaságpolitika felelősségét, hiszen mélyszegénységbe nem magától kívánkozik az ember. Azt a feltételezést pedig engedjük meg, hogy bűnöző szubkultúrába végképp nem kívánkozik senki - hacsak nem fehérgalléros bűnözőkről beszélünk, ami jelen esetben kizárt -, vagy legalábbis jóval nagyobb e szubkultúra tagjainak a köre, mint azoké, akik ezt tudatosan, önként, életcélként választották maguknak.

Hogy miért veszélyes kriminológiai jelenségeket etnikumra és kultúrára visszavezetni, figyelmen kívül hagyva a társadalmi okokat, arra idézzünk fel egy példát, amelyik szándékosan messze esik mind térben, mind időben Magyarországtól. Ahogyan Stendhal megírta, egy időben Itáliában szinte nemzeti intézménynek számított a banditizmus. A 15-16. században a nép úgy védekezett a nagy rablók, a condottierék, vagyis a hatalmat megragadó zsoldosvezérek uralma és jogtalanságai ellen, hogy megteremtette a condottiere ellenpólusát a kis rabló, a bandita személyében, és ráruházta a népi igazságtétel vágyát.

Itália politikai széttagoltsága, a központi fejedelmi hatalom hiánya kedvezett ennek az anarchiának, amelyben a rabló afféle biztos pontot jelentett a szegény népnek. Kalábriát például úgy emlegették, mint rablók fészkét, de Közép- és Dél-Itália más területein is jellemző volt, hogy a földesúri önkény, a mostoha természetföldrajzi viszonyok, a nép szegénysége és az idegen megszállók (spanyolok, franciák) iránti gyűlölet, majd a katonáskodás előli menekülés a férfiakat arra ösztönözte, hogy hegyekbe, erdőkbe szökdössenek. Egy idő után némely rablók Szicíliában és Nápolyban rájöttek, hogy célszerűbb, jövedelmezőbb, és főleg kevésbé fáradságos, ha részben legalizálják tevékenységüket, és a földesuraknak felajánlják a védelmet más rablókkal szemben.

Ezért a szolgáltatásért a banditák védelmi pénzt szedtek a földesuraktól, de cserében rendet tartottak, és elnyomták a nép elégedetlenségét. És ami fő, ezt a véres munkát a krónikusan gyenge állam helyett tették. A feudalizmus és az anarchia eme nászából született meg a maffia és ikertestvére, a camorra.
Mit bizonyít ez? Hogy létezik, vagy létezett valaha olyan, hogy "olaszbűnözés" vagy "délolasz-bűnözés"? Nevetségesnek éreznénk, ha bárki az olasz kultúrából vezetné le a banditizmust, nemde? Írországnak, a Balkánnak, a Vadnyugatnak is voltak bűnözőhagyományai, hogy a magyar betyárokat ne is emlegessük. Vajon van ennek köze az etnikai vagy kulturális háttérhez? Aligha. Egy reményvesztett igazságtalanságoktól szenvedő társadalom dobta ki magából az underclasst, amelyből sokan eljutottak az életmódként gyakorolt bűnözésig. Persze, a későbbiek során a szocializációs mintáknak nagy szerepe van.

De ha az elit nem törődik az elesettekkel, ha megpróbálja gettóba zárni a problémákat, akkor nem csodálkozhat azon senki, hogy valóban kialakul egy zárt szociokulturális miliő, amelynek a tagjai maguk szabnak törvényeket a maguk területén. Aki a vidéki Magyarország biztonságáért aggódik, annak azzal kell foglalkoznia, hogyan lehet széttörni a gettó falait, hogyan lehet növelni a foglalkoztatottságot, és reményt adni az elesetteknek, és hogyan lehet erős szociális államot teremteni


Paár Ádám, politológus (Méltányosság Politikaelemző Központ) /

 

 

C-PRESS
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek