Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kocsis Fülöp: A jogvédők által citált törvényi értelmezésekkel szemben ezerféle útja-módja lehet a c
2013-01-23 08:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Múlhatatlan felelőssége van a magyar sajtónak abban, hogy milyen képet mutat a hazai cigányságról – mondta a lapunknak adott interjúban Kocsis Fülöp. A görög katolikus püspök szerint csak korlátolt gondolkodás gyanakodhat arra, hogy egyházuk azért hoz létre a hátrányos helyzetű településeken iskolákat, hogy ezáltal szándékosan szegregálja az ott tanuló roma származású gyermekeket.

– Szeret motorozni?

– Kamaszkoromban nagyon vágytam rá, mert az osztályban minden fiúnak volt motorja, csak nekem nem. Pedig de szerettem volna! De hát szegénységben éltünk. Tudja, hogy ment ez. Pedagógus szülők, sok testvér, ez eleve lehetetlenné tette a gyermeki vágy elérését. Pedig még a nővéreimet is igyekeztem megkörnyékezni, hogy legalább egy Verhovinára való pénz összejöjjön. Végül biciklit kaptam.

– Megszégyenülésként élte meg?

– Tizenegy fiú hajt géppel, én lábbal, valljuk meg, nem kellemes élmény egy kamasz legénynek. Ám édesapám mindig jó érzékkel irányította a gondolkodásomat: lehet, hogy neked nem jut ez vagy az, de vannak testvéreid, szerető családod. Emlékszem, valóban helyre tudott tenni ezzel. Jogosítványt is csak már kispapként szereztem, de motorra akkor sem futotta.

– Ám manapság mégis gyakran látjuk motoron, nemrégiben például az Új Ember címlapján. Ez az új idők jele?

– Amikor szerzetesek lettünk, Athanáz testvéremnek volt egy járgánya, azt rendszeresen használtam. Miután pedig püspökké szenteltek, szó szerint az ölembe hullott a nem várt lehetőség: egy ismerősöm bármikor kölcsönadja a Harley-ját, ha kérem. Hogy ezt nem rejtem véka alá, ország-világ felé kimutatjuk, sőt motoros zarándoklatokat szervezünk, nos, ez valóban fölfogható egy új – ha nem is világ-, de – látásmód jelének.

– A PR része a jó sajtókapcsolat. Márpedig az ön írott-sugárzott renoméja jó.

– Nem tudom. Ha egy újságíró a titkaimról faggat, tegye, ha ő fontosnak tartja. Az összes fölvetődő kérdésre őszintén válaszolok. Ám hozzá szoktam tenni, hogy a média dolgozóinak óriási felelősségük van abban, milyen kép alakul ki a közvéleményben a magyar társadalmat foglalkoztató kérdésekről.

– Mire gondol?

– Például a cigányság helyzetének bemutatására.

– Véletlenül vagy szándékosan említette?

– Olyan terület, ahol különösen jelentkezik a sajtó felelőssége. Gondoljon bele, amit önök papírra, újabban gépbe vetnek, annak mekkora hatása van az emberekre! Ne csak arra figyeljen, mit akar mondani, hanem hogy mások mit olvasnak ki belőle!

– Nem lehet minden sor mellé rendőrt állítani.

– Ez igaz, de a felelősség mégis az önöké.

– Ifjúként is szeretett konfrontá-lódni?

– Ma sem szeretek. De ha kell, nem félek tőle. Bevallom, szerettem pukkasztani a polgárságot, de mindig a keresztény gondolkodásmódom mentén.

– Szokatlan társítás.

– Korántsem. Hittem abban, hogy lehet úgy polgárpukkasztó az ember, hogy közben nem destruktív, ne adj’ Isten, megaláz másokat. Például ha valaki az orrom előtt szemetet dobott el, parázsló csikket, fölvettem, az illető után mentem, s „bocsánat, ezt el tetszett hagyni” szöveggel visszaadtam neki.

– Nem kapott egy-két frászt?

– Soha. Az emberek inkább meghökkentek, s nem tudtak mit kezdeni e magatartással, nem emelték rám a kezüket. Én e helyzeteket kihasználtam, s belül remekül mulattam az érintettek elképedt ábrázatán. A szó ezen értelmében számítottam én huligánnak.

– Korából adódik a kérdés: volt KISZ-tag?

– Nem tagadhatom, a kisdobostól az agitációs propagandistaságig vittem. Ebben is volt a részemről némi kajánság. Egyrészt abban az időben csak így lehetett az iskolában közösségi életet élni – márpedig ebből alaposan kivettem a részem. Másrészt az alapszervezetben is a keresztény eszméket igyekeztem érvényre juttatni. Emlékszem, már akkor is tartottam előadást a cigányságról. Meg csoportokat szerveztem, pont úgy, ahogy Vecsey András atyától a hittanon tanultam, s elmentünk idős, elesett embereknek segíteni. A fiatalok így szép dolgokat tanultak, én pedig, ma így mondják, bomlasztottam a rendszert.

– Lányok?

– Őket mindig szerettem.

– És ők önt?

– Tettem érte. A polgárpukkasztás és ez a csibészes pimaszság vonzó tulajdonságnak számított a szemükben.

– Volt kitől örökölnie?

– Ezt is édesapámtól kaptam, aki csaknem kilencvenévesen, a halál torkában is bókokat mondott az ápolónőknek. A széptevés a szépnem képviselőinek tőlem minden esetben kijárt, s ez jólesett a lányoknak.

– Volt komoly kapcsolata?

– Igen, még a gimnáziumban kezdődött. Szép és értékes kapcsolat volt, s ennek része az is, hogy mindig tiszták maradtunk, s nem tettünk olyat, ami miatt ma bármelyikünknek szégyenkeznie kellene.

– Találkoztak azóta?

– Nem is olyan régen. Nagyon szép, mélyen emberi randevú kerekedett belőle.

– És a többi barátnő?

– Ők is ötvenévesek, s vélhetőleg még szebbek, mint voltak.

– Hány éves korában szólította meg először az Úr?

– Már óvodásként azt mondtam, pap szeretnék lenni. Érdekes, volt egyfajta elhivatottságérzésem, hogy engem valami nagy dologra hív az Úr.

– Nem túlzás ez?

– Isten bocsássa meg! Volt egy játékom, amelyről senki sem tudott. Gyakran eljátszottam azzal, hogy a Föld ura vagyok. Amit teszek, annak nyoma van, nyoma lesz a világtörténelemben. Ráléptem egy falevélre, s azt mondtam, ez most már mindig ott marad. Idővel ezt elfeledtem, hiszen szerzetesként éppen az ellenkezőjére készültem, ám a napokban újra eszembe jutott. Ma sokan fölnéznek rám, egy háromszázezer embert magába foglaló egyház vezető embere vagyok, politikusokkal, államférfiakkal tárgyalok, parolázom, többször volt személyes találkozásom a pápával. Balgán akár büszke is lehetnék erre. Ám ez nagy butaság, oktalan nagyképűség lenne. Nem érzem, hogy bármit elértem volna, hogy nagyobb lennék, mint más. Vidáman látom, hogy amire engem a Jóisten elhív, azt ugyanazzal a lendülettel megszenteli, meg is áldja, s ez végtelen biztonságot ad – a motorozástól a politikai tárgyalásokon át a püspöki liturgiák imádságáig.

– Az önöket a nyíregyházi Huszár-telepen lévő iskola miatt szegregáció vádjával beperelő roma jogvédőkkel is békében tud beszélgetni?

– Hiszem, hogy jó szándék vezeti őket, mert amit mondanak, abban rendkívül sok igazság van. Az integráció arról szól, hogy a cigány gyermek a magyarral együtt nevelkedjék, együtt pallérozódjanak, mert egymásra jó hatással vannak. Ám ez pedagógiailag csak akkor működik, ha a megfelelő környezetet is kialakítottuk hozzá. Vagyis ha az új helyzetre a csemetét, a szülőt és a tanárt is egyformán fölkészítették.

– Vannak erre nemzetközileg elfogadott sztenderdek.

– Mire gondol?

– Például X darab jól tanuló diák mellé Y mennyiségű hátrányos helyzetűt célszerű odaültetni.

– Mindig fáztam a statisztikától. Én itt ifjú életekre tekintek, nem pedig íróasztalnál kalkulált számsorokra. A jogvédők azt állítják, hogy az integráció kizárólag olyképp történhet, ahogyan a törvény paragrafusai az ő értelmezésük szerint kijelölik – én meg azt mondom, ezerféle útja-módja lehet ennek. Ha velük, köztük élünk, akkor közvetlenül látjuk, melyik tanulónak, melyik családnak mire van szüksége. Így sokkal átfogóbban tudunk segíteni.

– Mit akarnak valójában az ellenzők?

– Azt, hogy zárják be az iskolát. Hogy utána mi lesz, láthatóan nem izgatja őket. De csak korlátolt gondolkodás gyanakodhat arra, hogy a görög katolikus egyház azért hoz létre nem kevés emberi és anyagi befektetés árán a hátrányos helyzetű településeken iskolákat, hogy azzal szándékosan szegregálja az ott tanuló roma származású gyermekeket. Ez agyrém. Ha nem tudnám bizonyosan, hogy ezzel segíthetek, bele sem vágom a fejszémet ebbe a fába. Mindenesetre rajtuk kívül mindenki hálás azért, amit az egyház az iskolával, az isko­láért és az iskola környezetében tesz.

– Nem ment el hozzájuk?

– Dehogynem! Fölmentem az irodájukba, hogy meggyőzzem őket, persze ők meg próbáltak engem győzködni. Én úgy látom, mechanikusan akarják megvalósítani azt a szép eszményt, amely önmagában megállná a helyét, ám a magyar társadalom tagjai erre nincsenek fölkészítve. Ezt ők is elismerik, mégis most más céljuk nincs, mint az iskola bezárása. Márpedig a mégoly szépnek tűnő eszmények emberek nélküli, embereket figyelmen kívül hagyó, mechanikus megvalósítása mérhetetlen károkat tud okozni. Láthattuk ezt az elmúlt rendszerekben.

– Mi van, ha a bíróság bezárásra ítéli az iskolát?

– Várjuk ki a végét, hiszen a Jóisten hatalma nagy, irgalma végtelen. S bár nem tudom, hogy a jogszabályokat tekintve hogy áll a szénánk, azért bízom a Gondviselésben. Ha tovább működhet az iskolánk, az a gondoskodó szeretet győzelme lesz a hideg ráció fölött.

 „A média dolgozóinak óriási a felelősségük, milyen kép alakul ki a közvéleményben a társadalmat foglalkoztató kérdésekről” (Fotó: Horváth Péter Gyula)

 „A média dolgozóinak óriási a felelősségük, milyen kép alakul ki a közvéleményben a társadalmat foglalkoztató kérdésekről” (Fotó: Horváth Péter Gyula)

 

 

C-PRESS / magyarhirlap.hu 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek