Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Svájc nem lesz partner a magyar kormány számlavadászatában
2013-01-16 17:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Viharos gyorsasággal menekíthetik el Svájcból az ottani bankszámlákon tartott vagyonaikat a magyarok, ha a kormány a mai bejelentését komolyan gondolja, és tényleg 35 százalékos adót vet ki rájuk. Az ötletnek számos buktatója van, ezeket vesszük sorra.

Korántsem mindegy, hogy a svájci bankszámlán lévő pénz adózott jövedelemből származik, a kedvező adóstruktúrákat próbálja kihasználni a számlatulajdonos, esetleg más okból – például mert bűncselekményből származik az összeg – akarja így eltitkolni vagyonát valaki a magyar hatóságok elől. Ezért nagyon alapos, minden egyes számlára kiterjedő részletes vizsgálatnak kell megelőznie a kormány által beharangozott 35 százalékos adó kivetését – nyilatkozta a Népszabadságnak egy pénzügyi szakértő azt követően, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár ma kora délután bejelentette, a kabinet lezártnak tekinti az offshore és egyéb, külföldi számlákon tartott vagyonok méltányos feltételek melletti hazahozatalát, s első lépésben Svájcnál kezdeményezi, hogy teljes körű adatszolgáltatás útján segítsen beazonosítani a magyar tulajdonosokhoz köthető számlákat, amelyekre ezután 35 százalékos adót vetne ki a magyar kormány.

– Ez nem fog sikerülni – állítja a szakértő. Először is, Svájc nem fog belemenni egy ilyen együttműködésbe, mert azzal olyan precedenst teremtene, ami a diszkrécióra épülő svájci bankrendszer alapjait kezdené ki. – Ilyen kérést még az oroszoknak sem teljesítenének, nemhogy a magyar kormánynak – tette hozzá.

Folytatva a buktatók sorolását, megemlítette, hogy nem minden esetben azonosítható be egyértelműen a tulajdonos állampolgársága a számlák mögött, mert akár offshore cégeken keresztül is forgathatja bárki a pénzét Svájcban. Ráadásul mire e bejelentésből intézkedés lesz, eltelik egy-két év, addig viszont aki nem akar 35 százalékos adót fizetni, továbbáll a pénzével, például az egyre népszerűbb ázsiai pénzpiacok felé veszi az irányt. Így tehát elmenekülnek az adó elől.

 

Ezt úgy tudja megelőzni a kormány, ha olyan kéréssel fordul a svájciakhoz, hogy 2013 elejéig visszamenőleg adják át az időközben lezárt számlák adatait, csatolva azt az információt, hogy hová utalták tovább a pénzt. A szakértő azonban ezt is a science fiction világába tartozó ötletnek tartja, erre szerinte a svájciak semmilyen körülmény esetén nem lesznek hajlandóak.

Ami az adót illeti, itt fontos lenne tisztázni, hogy mire vetik ki. Ha a számlán tartott teljes összegre, vagyis tőkére, hozamra egyaránt, az bizonyosan felgyorsítaná az előbb vázolt folyamatot. Ha csak a hozamra, az viszont nem lenne példa nélküli – jelenleg is vonnak forrásadót a kinti számlák után, igaz, anonim módon –, de a 35 százalékos tétel egy olyan alacsony hozamkörnyezetben, mint amilyen Svájcra jellemző, brutális mérték lenne a pénzügyi szakértő szerint.

Mivel Lázár János adóstruktúrákat, offshore vagyonokat emlegetett a tájékoztatóján, valószínűbbnek tűnik, hogy nem csupán a hozamokra vetnék ki az adót. S ennek érdekében nem hagyatkoznak Svájcra: az elmondottakból kiderül, hogy a magyar titkosszolgálatok is rajta vannak az ügyön. – Ez nem meglepő – mondja a szakember –, pár éve fordulat állt be e téren a pénzpiacokon, akkortól egyre inkább elfogadottá vált a korábban illegálisnak, vagy más, a pénzpiacoktól idegennek tartott információszerzés, s ma már nem ütközünk meg azon, ha egy kormány cd-n vásárolja meg bennfentesektől az adókikerülők, pénzmosással gyanúsítottak listáját.

Lázár János megemlítette, hogy Svájcot követően Ausztria és Ciprus bankszámláin tartott vagyonok is képbe kerülhetnek. Becslése szerint legalább 1000 milliárd forint vagyon után kezdi meg a kutatást a magyar kormány, de hozzátette, a szakirodalom alapján ez az összeg akár 2000 milliárd forint is lehet. (Ennek 35 százaléka 700 milliárd forint, vagyis az államháztartás egyéves hiányát lehetne fedezni ennyi pénzből.)

A tavaly év végén zárult adóamnesztia, melynek során 10 százalékos adóval lehetett hazahozni a külföldön tartott vagyonokat, 6,7 milliárd forint bevételt hozott a költségvetésnek.

 

Svájc válasza

Adóügyekben Svájc olyan államoknak nyújt adminisztratív segítséget, amelyekkel kötött a kettős adóztatást kizáró egyezményeket. Magyarország esetében 2012-ben lezárultak a tárgyalások a kettős adóztatást kizáró és adóügyekben információcserét előirányzó egyezmény felülvizsgálatáról, de a megállapodás még nem lépett életbe. Mindenesetre úgynevezett halász-expedíciók, vagyis konkrét támpontokat nélkülöző megkeresések az OECD által meghatározott és az adminisztratív segítségnyújtásra vonatkozó előírások értelmében nem megengedettek – így reagált lapunk megkeresésére a svájci szövetségi pénzügyminisztériumhoz tartozó szövetségi adóigazgatás (ESTV) illetékese.

Az illetékes svájci hatóságokat azt követően kerstük meg, hogy Budapesten bejelentették: a magyar kormány hivatalos úton kéri Svájctól, a svájci bankok adjanak ki minden adatot magyar kötődésű betétekről és bankszámlákról.

Thomas Brückner, az ESTV médiareferense emlékeztetett rá, hogy az adminisztratív segítségnyújtás kapcsolatos konkrét eljárások és megkeresések bizalmas jellegűek – ezt a kettős adóztatást kizáró egyezményben is így határozták meg. Brückner nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy az ESTV miként reagálna különböző megkeresésekre. (D. A.)

 

C-PRESS / nepszabadsag.hu 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek