Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mikortól bűn a büdös cigányozás?
2013-01-16 05:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Két nap alatt megnyugodhatott Bayer Zsolt újságíró, aki egyik cikkében állatoknak nevezte a cigányok egy részét, feljelentették közösség elleni izgatás miatt, amit azonban visszautasított az ügyészség. Az ügyész közleményben magyarázkodott, azt bizonygatta, hogy a bírósági gyakorlat miatt fölösleges nyomozni Bayer ellen. Az elmúlt húsz év hasonló ügyei alapján vékony jégen egyensúlyoznak a hatóságok. Miért jár valakinek felfüggesztett börtön, ha cigánygalerik szétverését emlegeti, és miért ússza meg, ha megoldást sürget a szerinte állatias cigányok ellen?

Két nap sem kellett az ügyészségnek arra, hogy eldöntse: nem indít nyomozást Bayer Zsolt újságíró ellen, aki a Magyar Hírlapban az MTK-sportolók szigethalmi megkéselőiről múlt szombaton azt írta: "gyáva, undorító, kártékony állatok". Majd úgy folytatta: "a cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!".

Bayer Zsoltot két magánszemély szerdán jelentette fel ezért az írásáért, a Fővárosi Főügyészség viszont csütörtökön elutasította a feljelentést, mert nem tartotta megalapozottnak, hogy Bayer, a Magyar Hírlap publicistája közösség elleni izgatást követett volna el. A zsidók, különösen a zsidó kormánytagok összeírását sürgető Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő ügyében másfél hónap után döntött úgy a héten az ügyészség, hogy megszünteti a nyomozást, és a parlamentben a tiszaeszlári vérvádat emlegető Baráth Zsolt szintén jobbikos képviselő ügyében is több hónapig tartott a nyomozás. A tojásdobálásba torkolló 2008-as melegfelvonulásról szóló homofób nyilatkozatok miatt évekig vizsgálódott a rendőrség, majd az ügyészség, de ebből sem lett vádemelés.

 

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

 

 

Likvidálnak-e cigányokat?

A megbízott fővárosi főügyész, Ibolya Tamás - ahogy csütörtöki közleményében írta - "rendhagyó módon" részletesebben is kifejtette, milyen körülmények alapján döntik el az ügyészek, hogy az egyes esetekben történt-e uszítás. Az ügyész szerint a jelenlegi bírósági gyakorlatot kell figyelembe venni, amely szerint uszításnak csak az minősül, ha valaki nagy nyilvánosság előtt erőszakos cselekedetre hív fel; a veszély nem csupán feltételezett, hanem konkrét; és az erőszakos cselekedet közvetlenül fenyeget. Az ügyészség csak olyan ügyekben indít tehát eljárást, ahol ez a három követelmény megvalósul.
 
Az főügyész szerint ez a három körülmény nem állt fenn Bayer Zsolt ügyében, ezért utasították el a feljelentést, ellenpéldaként pedig a Tomcat néven ismert Polgár Tamás esetét említi az ügyész. Polgárt csütörtökön a bíróság közösség elleni izgatás miatt nem jogerősen egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását öt évre felfüggesztette. A blogger egy 2009-es cikkében azt írta, hogy a cigányok számára elviselhetetlen légkört kell teremteni, és hogy a közéletből és a kultúrából ki kell rekeszteni őket.

 

Videó: Itt -  http://www.youtube.com/watch?v=yDHEcagDa7c&feature=player_embedded#!

 

 

 

A Tomcat elleni ítélet a TASZ videóján 

Az írás tartalmazta a következő mondatokat is: "a ti utcasarkotokon tán nem ácsorog egy drapp galeri? Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket". A Polgárt elítélő bírónő indoklásában kijelentette, hogy ez direkt erőszakos cselekményre való felhívás, fizikai fellépésére buzdít, és "reális a lehetőség, hogy a cikket olvasva ilyen cselekményt elkövessenek". Ezért ítélte szabadságvesztésre Polgárt. Az ügyészség szerint az a különbség Bayer Zsolt és Tomcat írása között, hogy a Magyar Hírlap publicistája nem buzdít konkrét bűncselekményre, és nincs reális veszélye annak, hogy Bayer cikkét olvasva valaki bűntettet követ el (tehát a cikk alapján például nekikezd a cigányság likvidálásának).
 
A gyűlöletkeltés csak meghökkentő

A főügyész közleményében kijelentette, hogy korábban "megkísérelte tágítani a fenti gyakorlatot, ez azonban nem vezetett eredményre, felmentő ítéletek születtek". A főügyész elsősorban ifjabb Hegedűs Loránt 2003-as ítéletére célzott. A református lelkész 2001-ben a MIÉP lapjában azt írta a magyarországi zsidóságra célozva, hogy "a galíciai jöttmenteket" ki kell rekeszteni, "mert ha nem teszed meg, ők teszik meg veled". A jogerős ítélet szerint Hegedűs cikke "lehet sértő, meghökkentő, aggodalmat keltő, de bűncselekményt nem valósít meg".

A volt MIÉP-es képviselőt ugyan első fokon másfél éves szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság, másodfokon azonban felmentette a Fővárosi Ítélőtábla. A bíró a szóbeli indoklásban kijelentette: "a bűncselekmény megállapításához az lenne szükséges, hogy tevékeny gyűlöletre, erőszakos cselekményre való felhívás, konkrét jogok közvetlen fenyegetése valósuljon meg, a cikk esetében azonban erről nincs szó".

 

 Forrás: MTI/Kovács Attila

 Ifj. Hegedűs Loránt egy jobbikos tüntetésen

Ritkán jut bíróság elé egy uszítás
 
Habár az ügyészség első sorban a bírói gyakorlatra alapozza a Bayer-feljelentés elutasítását, az MTI hírarchívumában megtalálható, uszítással kapcsolatos ügyek alapján kijelenthető, hogy a bírák ritkán szembesülnek ilyen problémákkal. A jobbikos képviselők felszólalásai miatt például nem emeltek vádat, sem a 2008-as melegfelvulás előtti, tettlegességig fajuló heccelés miatt. A felvonulás előtt többen internetes oldalakon olyan felhívást tettek közzé, amely a felvonulás megzavarására buzdított. Budaházy György például ezt írta néhány nappal a felvonulás előtt: "a magyar fővárost mi magunk fogjuk megvédeni. Állj Te is a védők közé, vagy alakítsatok saját szervezetetekből, csoportjaitokból védelmi csapatokat, s jöjjetek július 5-én délután Budapestre az Oktogonhoz!". A melegfelvonuláson résztvevőket ezután tojásokkal és kövekkel dobálták meg.

 

 Forrás: MTI/Máthé Zoltán

 Budaházy Györgyöt mégsem gyanúsították meg

A rendőrség a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) feljelentése alapján kezdett nyomozni közösség elleni izgatás miatt, majd hét hónap múlva bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást. 2009-ben az ügyészség elrendelte a nyomozás folytatását, amelyet 2010-ben azzal zárt le, hogy azt ugyan megállapították, hogy bűncselekmény történt, de azt nem tudták kideríteni, hogy ki volt az elkövető. A TASZ emiatt panaszt tett, amely után tavaly januárban az ügyészség közösség elleni izgatással gyanúsította meg Budaházy Györgyöt. Áprilisban viszont megszüntette a gyanúsítást azzal a - Bayer-ügynél is emlegetett indokkal -, hogy Budaházy megfogalmazása nem hív fel konkrét erőszakos cselekedetre.
 
Szintén nem került bíróság elé Tyirityán Györgynek, a Betyársereg vezetőjének a 2011-es Magyar Szigeten tett kijelentése. Tyirityán az Atv.hu tudósítása szerint  a "fajok háborújáról" beszélve azt mondta: el kell jutni oda, hogy "egy gépkarabélynak az elsütőbillentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszínt lát. És bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?" A rendőrség hét hónapig nyomozott, majd bűncselekmény hiányában ejtette az ügyet, vagyis ebben az esetben sem a bíróság dönthetett arról, hogy történt-e konkrét fenyegetés és uszítás.

Volt már, akit elítéltek ezért
 
Találhatunk viszont ellenpéldát is az elmúlt húsz évből, amikor az ügyészség vádat emelt és a bíróság el is ítélt valakit uszítás miatt. Szabó Albert, a nyíltan szélsőjobboldali programot hirdető Magyar Népjóléti Szövetség elnöke 1996. október 23-án arról szónokolt, hogy "a magyarországi zsidókat Izraelbe kellene telepíteni", és olyan törvény megalkotását követelte, amely kizárná a magyar zsidókat a politika, a gazdaság, a kultúra és az államigazgatás kulcspozícióiból.
 
A bíróság közösség elleni izgatás miatt 1997-ben egyévi, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, majd többszöri fellebbezés után ezt a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta. A bíró az ítéletet akkor azzal indokolta: "aki a hallgatóság érzelmi, indulati világát azért befolyásolja, hogy azzal gyűlöletet ébresszen, az gyűlöletre uszít, és ha ez bárkit ellenséges magatartásra biztat, akkor megvalósul a közösség elleni izgatás".

 

 

Mi a közösség elleni izgatás?

A büntető törvénykönyv 269., közösség elleni izgatásról szóló paragrafusa kimondja, hogy "aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

 

C-PRESS / ORIGO

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek