Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szele Tamás: Sajtóetika
2013-01-12 08:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ritka eset, hogy manapság a magyar sajtó etikájával kapcsolatban jó hírről számolhatunk be – a rosszakkal meg nem dicsekszik a firkász, mert miért is tenné? Csak csendben pironkodik… De most van minek örülni. Mint az eduilne tegnap este közzétette, a négy legnagyobb egyetemi médiaszak eltanácsolja hallgatóit a rasszista orgánumoknál, főleg a Magyar Hírlapnál és a kuruc.infonál végzett szakmai gyakorlattól.

Nem mintha eddig olyan értékes tapasztalatokat szerezhettek volna az említett cégeknél. Tulajdonképpen a káinfót nem is értem – az hivatalosan nem létezik, ráadásul hírnevét tekintve, ha egy kezdő kolléga munkakeresés során arra hivatkozna, hogy ott szerzett tapasztalatokat, hát egy kézen meg lehetne számolni azokat a médiumokat, ahol hajlandóak lennének felvenni… más a helyzet a valamikor rangos, jó hírű Magyar Hírlappal. Az ugyanis nem volt mindig olyan, mint mostanság. Még emlékezhetünk a legendás publicisztika-oldalának fejlécére: „A hír szent, a vélemény szabad”. Hát, amint az elmúlt hét eseményei mutatják, szabad ám az a vélemény, de nagyon is… elszabadult, és most fel-alá rohangál.

A ma egy hete megjelent jegyzetük nem az első borzalmas iromány volt, ami ott jelent meg. Már legalább egy éve egymást követik abban a rovatban a vérlázító, már-már az elmebaj határát súroló írások, az ember néha azt kérdezte magától szombatonként: megőrültek vagy megvadultak? Ezt ugyan csak ők tudnák megmondani, de tény, hogy ott egy nagyon-nagyon különös szellemi műhely alakult ki, aminek mintha tudatosan a provokáció lenne a célja. A recept mindig ugyanaz volt: vettek egy olyan témát, ami közérdeklődésre tarthat számot, emberek bármely csoportjának fontos valamiért, körbe nem járták, mert az fárasztó és időigényes, viszont írtak róla valami olyant, hogy az olvasóval forduljon egyet-kettőt a világ – és utána, ex cathedra megállapították, hogy márpedig nekik igazuk van és kész.

Miért van igazuk? Csak. Mert azt mondták.

Az odáig rendben volna, hogy a jegyzet műfaji szempontból a szerzőjének a véleményét tükrözi, melyet egy hír kapcsán tesz közzé. De van ám olyan vélemény, amit rendes ember nem hirdet ország-világ előtt, mert részint súlyosan sérti embertársait, részint nem is helytálló, részint meg nem is megalapozott. Azért mégis illik meggondolni, mit írunk le, és főleg alá – vagy számoljunk a következményekkel. Mert azok mindig vannak. A sajtó szabadsága nem jelenti a gyalázkodás szabadságát is. Tévedni sem illik, nem hogy embertelen, ordas ideológiákat terjeszteni. Aztán, ha már megesett a baj, előbb bocsánatot kérni, az addig rendben van, majd visszavonni a bocsánatkérést, és közölni, hogy de, mégis komolyan gondoltuk… tulajdonképpen mit akartak ezzel az egésszel elérni? Valószínűleg provokációnak indulhatott, mint az összes többi hétvégi jegyzetük, csak túl jól sikerült. Most meg kapkodnak fűhöz-fához, mennykővel hegyezik a ceruzát, mentik a veszett fejsze nyelét.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy azt az írást a nyomtatott sajtó gyakorlata szerint kellett lássa rovatvezető, napos szerkesztő, szerkesztő, korrektor, tán még főszerkesztő is, ha olyan horderejű. (És olyan). Hát ennyi ember között egy sem akadt, aki azt mondta volna: ezt már mégsem kéne? Nem, a jelek szerint nem akadt. Megint más kérdés, hogy a mai magyar sajtóállapotok szerint ennek a világon semmilyen komoly következménye nem lesz. A Médiahatóság tán megbírságolhatná őket, de nem fogja, különben is, mellényzsebből fizetnék ki, a szakmai szervezeteknek nincs hatáskörük ilyen téren – egyelőre csak annyi biztos, hogy nem lesznek gyakornokaik.

Nem a csodát.

Amíg Magyarországon minden második rekettyésben egy-egy médiastúdió működik és a sajtószakma gyakorlásához nincs szükség sem minimális alapismeretekre, sem általános műveltségre, sem semmire a világon, csak pár százezer forintra, mindig találnak majd gyakornokot.

Legfeljebb írástudatlan lesz az a gyakornok. Fogalma sem lesz történelemről, gazdaságról, magyar nyelvről, etikáról főleg nem. Felnő majd egy analfabéta sajtógeneráció abban a különös szellemi műhelyben.

Különben, lehet, hogy ez is a céljuk. Létrehozni az újságíró nélküli újságírást.

Lehet, hogy már sikerült is.

De szerencsére még nem kötelező.

 

C-PRESS / kuriros.blogbox

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek