Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Frank Tibor: Lenin és a regisztráció
2013-01-12 08:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyerekkorom óta kering egy vicc Leninről – hogy a nagy forradalom közepén éppen arról tanácskoznak, hogyan tudnák még jobban megszilárdítani – a már amúgy is teljes – hatalmukat, amikor a nyitott ablakon beröppen egy labda. Lenin kinéz, látja, hogy az ablak alatt játszanak a gyerekek. Pillanatnyi tétovázás után kéri a labdát, és kidobja a gyerekeknek.

Másnap a média természetesen tudósít az eseményről, hogy Lenin elvtárs milyen jószívű, bölcs vezető, pedig akár közéjük is lövethetett volna.

Persze Leninről azt is el tudom képzelni, hogy ez nem vicc – hogy tényleg felmerült a jószívű lelkében ilyesmi. (Bár a történelemkönyvek szerint szerette a gyerekeket és a macskákat).

Akkoriban, a Kádár-rendszerben sokat röhögtünk ezen a viccen – és más hasonlókon is.

Most viszont azzal kapcsolatos gondolataimat hessegetem el magamtól, hogy jó pár év – vagy évtized – után miért pont azután jutott eszembe ez a vicc, amikor otthon elkaszálták a regisztrációt. Mert pont akkor jutott eszembe, amikor az uralkodó párt frakcióvezetője bejelentette, hogy miután tanácskozott a miniszterelnökkel, úgy döntöttek, hogy nem lesz regisztráció. Gyorsan hozzátette azonban, hogy persze lehetne, mert nekik akkora a hatalmuk, hogy (a kétharmados, néptől kapott felhatalmazás birtokában) megváltoztathatnák az alkotmányt úgy, hogy ezután a regisztráció ne legyen alkotmányellenes.

Hozzátehette volna azt is, hogy az alkotmányt úgy is átalakíthatnák (a fent említett kétharmados felhatalmazás alapján), hogy akár kétszer is kelljen regisztrálni. Az alkotmány – vagy Alaptörvény – már úgyis tele van nyelvi hibákkal, értelmetlen és nem oda való dolgokkal, mit nekünk zordon Kárpátoknak vadregényes tája, azt írunk bele, amit akarunk. Lényegében ezt mondta.

Például a preambulumba tehetnénk azt is, hogy a regisztráció a keresztény földi élet alapja. (Miért, javítana a színvonalon.)

Most hagyjuk, hogy a miniszterelnök pár napja még azt mondta, újévi interjújában, hogy a regisztrációról nincs mit beszélni, ez szükséges, anélkül nem lehet megrendezni a következő választásokat (pl. mert mostantól a külföldi állampolgárok is szavaznak), és ezt az ellenzék is tudja, csak cirkuszol. Műbalhé, azt mondta.

Na ez egy ilyen hely, most meg az Alkotmánybíróság cirkuszol.

Barátaim rögtön bemondták a telefonba, hogy ez az elkaszálás csak annak a látszatát akarja kelteni, hogy működik a demokrácia. Amiről egyébként a frakcióvezető ugyanezen beszédében azt mondta, hogy számukra mindig is fontos volt, hogy a demokrácia nyugodtan, kiszámíthatóan és kiegyensúlyozottan működjék. Ezt egyébként komolyan mondta – nyugodtan, kiszámíthatóan és kiegyensúlyozottan –, és nem röhögte el magát.

Miután elhessegettem a fenti gondolatokat, akkor jutott el az agyamig pár részlet, amit ezek után még hozzátett: például az, hogy persze a külföldön élő magyaroknak kötelező lesz a regisztráció a szavazáshoz.

Itt persze nem a regisztrációval van bajom, hanem egyáltalán a szavazással, azzal, hogy mi a fenének szavaznék én Magyarországon, amikor 25 éve nem élek ott. Az a hazám, de nem az az otthonom. Szeretem, mert a hazám, mert ott nőttem fel, de ez nem elég ahhoz, hogy a mai dolgairól döntsek. Nem ott fizetek adót, és nem engem kezel az orvos, nem az én gyerekemet oktatják a tanárok, és nem az én házam előtt épül, vagy nem épül, a közmű. Így nem viselném a következményeit annak, amire szavazok. Akkor meg minek, nem beszélve arról, hogy nem fair az otthoni honfitársaimmal szemben. Tudjuk, más szerszámával verni a csalánt, az könnyű.

De van ennél durvább is. Egy ismerősöm azon röhög hetek óta, hogy a gyerekei akarnak menni szavazni, pedig egy szót sem tudnak magyarul, és azt sem tudják, ki az az Orbán, de még Pesten sem jártak soha. Van viszont új magyar állampolgárságuk.

Ezt csak azért mondtam el, mert az otthoni regisztráció hülye ötlete éppen abból indult ki, hogy a külföldi magyarok is szavazhassanak.

Ez elgondolkodtatott. Merthogy nemcsak a disszidálásom óta, de azelőtt sem szavaztam soha Magyarországon. A disszidálásom után a fentiek miatt nem, előtte a Kádár-rendszerben meg nem volt választék. Pedig házhoz jöttek a tanácstól, nyomták a választásokat, hogy meglegyen a szokásos 98%, de én soha nem szavaztam.

Addig gondolkodtam, hogy most már úgy gondolom, jövőre életemben először a hazámban is szavazni fogok. Valami olyan pártra, amelyik majd eltörli ezt a sok hülyeséget, és azontúl csak olyanoknak fogják megadni a választás lehetőségét, aki viseli annak a következményét. Ez még egy regisztrációt is megér.

Visszatérve Leninhez (aki, tudjuk, ma is él, sőt, élni fog), persze eszem ágában sincs az ország mai miniszterelnökét a történelem egyik hóhérjához hasonlítani, ez még viccnek is rossz lenne. Bár egy dolgot meg kell hagyni: Lenin irigyelné Orbánt az egyszemélyes hatalma miatt. Neki osztozkodni, alkudozni, vitázni kellett, belharcokon átesni, Orbán meg a hatalom oldaláról bármit megtehet, amit akar, és viszont; semmi nem történik olyan, amit ő nem akar.

Egy ilyen helyzet, gondoljuk meg, azért eléggé rizikós bármely ország számára. Már a római jogban alapvetés volt: „Nemo iudex in causa sua” – senki nem lehet bíró a saját ügyében. Képzeljünk el egy mérnököt, aki létrehoz egy etalont ami gumiból van, amit aztán úgy tud húzogatni, ahogy neki éppen jó: a fél méter is egy méter meg a másfél méter is egy méter. Aztán meg csinál hozzá egy Mérésügyi Hivatalt, ami minden remekművet ezen a mozgóskálán MEO-zhat le. Így aztán minden szép és jó.

Visszatérve a régi viccre, tehát csak azért, mert eszembe jutott, attól még nem hasonlítgatok. De azért ideje lenne elgondolkodni, akár belső játék volt a mostani alkotmánybírósági játszma, akár tényleg van még némileg önálló hatalmi ág és intézmény, hogy ilyen ‘véletlenekre’ (vagy lesz elkaszálás, vagy nem) bízni egy nemzet életét és jövőjét meghatározó, sorsdöntő intézkedéseket nem éppen ésszerű.

Egy országban megalkotni a demokrácia legfőbb eszközeit, például a választási törvényt vagy az alkotmányt, csakis és kizárólag teljes társadalmi egyetértéssel lehet. Illetve… látjuk, hogy „lehetni” anélkül is lehet, de nincs értelme. Normális helyeken az ilyen változásokhoz évek kellenek, teljes társadalmi és szakmai, majd parlamenti konzultációval megelőzve. És nem óvodás színvonalú, együgyű, a lakosságot inzultáló levelezgetés a miniszterelnök részéről. Nem az egypárti kapkodás, ebben is, másban is (lásd oktatás), hogy most lesz, nem lesz, mégse meg hátha, de mégis meg akkor sem, majd meglátjuk, biztos, vagy leglábbis biztos, hogy talán, másnap biztos nem lesz, februárban újra benyújtjuk és így tovább. Ismerik Parti Nagyot? Hát ahogy ő mondja: a magyar embör hajnalban azt mondja, No!, az reggelire már no-no, délre meg naná.

Azt, igaz, már Lenin megmondta, hogy egy szakács is el tud irányítani egy országot. Legfeljebb egy kicsit lekozmálja, oszt jó napot.

 

C-PRESS / kanadaihirlap

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek