Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Farkas Flórián nem foglalkozik Bayer Zsolt kizárásával
2013-01-12 07:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A magyarországi cigányság első számú képviselője mégsem találkozik Bayer Zsolttal. Amikor pedig a publicista Fideszből történő esetleges kizárásáról kérdeztük, Farkas letette a telefont. Az ügy kirobbanásához képest sokat puhult a Fidesz kommunikációja.

Későbbi időpontra halasztja a Bayer Zsolt publicistával és Stefka Istvánnal, a Magyar Hírlap főszerkesztőjével tervezett személyes találkozót az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) - közölte Farkas Flórián elnök, fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön az MTI-vel. A szervezet vezetője azt írta: tekintettel az elmúlt napok politikai hangulatkeltésére, a péntek délre tervezett megbeszélést későbbi, békésebb időpontra halasztja, és erről tájékoztatta az érintetteket is.
    
Farkas Flórián álláspontja szerint az ellenzék a szigethalmi bűncselekménnyel kapcsolatban ismét a "botránypolitika szintjére kívánja süllyeszteni a romaügyet", és ez veszélyezteti az európai és nemzeti roma stratégia, valamint a kormánnyal kötött keretmegállapodás végrehajtását. Szavai szerint az érintett pártok "beáldoznák a cigányügyet saját érdekeik érvényesítésére", így az eddigi eredmények "ismét a politikai harcok martalékává válhatnak". Az ORÖ elnöke arra kért minden pártot és "jóérzésű állampolgárt", hogy ne tegye ezt.
    
Farkas Flórián kedden hívta személyes megbeszélésre Bayer Zsoltot múlt szombati, Magyar Hírlapban megjelent írásával kapcsolatban. A találkozót azzal indokolta: az ORÖ elnöksége sajnálattal tapasztalja, hogy egy garázda bűncselekmény kapcsán újra az indulatok és a "roma integráció kriminalizálása" került politikai napirendre az elmúlt napokban.

Nem foglalkozik a kizárással

Munkatársunk kereste a találkozó lemondása kapcsán Farkas Flóriánt, aki azt mondta lapunknak, biztosan meg lesz tartva a találkozó, de azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy mikor. Arra a kérdésre, hogy tagja-e a Fidesznek, a képviselő úgy válaszolt: „ne haragudjon, én ilyennel nem foglalkozom, a viszonthallásra” és bontotta a vonalat.

Farkastól azért kérdeztük a Fidesz-tagságot, mert ő a cigányság első számú magyarországi képviselője, másrészt Gógl Árpád, a Fidesz Etikai Bizottságának tagja az atv.hu-nak elmondta, ahhoz, hogy egy Fidesz-tag ellen etikai eljárás induljon, azt valakinek kezdeményeznie kell. Az eljárást az adott tag lakóhelyén működő etikai bizottság folytatja le, a megyei etikai bizottság a másodfok, az országos pedig – melynek Gógl is tagja – a legvégső fellebbviteli fórum.

 „Farkasék nem konfrontálódnak”

Mint ismeretes, kedd este az ELTE Társadalomtudományi Karán fórumot rendeztek a cigányság jövőjéről, melyre Farkas Flóriánt is meghívták, akivel több héttel ezelőtt leegyeztették, hogy jelen lesz, de pár napja lemondta a részvételt. Farkas helyettesét, Hegedűs Istvánt ajánlotta maga helyett, aki kedd reggel „technikai okokra” hivatkozva szintén lemondta a részvételt. A szervezők szerint ez egy bevett dolog, az ORÖ vezetői ugyanis nem kívánnak konfrontálódni, a fórumon pedig szóba került Bayer Zsolt cikke is.

 

 Navracsics: ilyen embernek nincs helye a pártban

Úgy tűnt, hogy Bayer kizárásának van is realitása, hiszen hétfő este Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszélt arról, hogy olyan embernek nincs helye a Fideszben, aki emberek egy csoportját állatnak tartja. Navracsics Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott: a publicista cikke megcsúfol minden olyan demokratikus közösségi elvet, amiben a Fidesz hisz. Bayer Zsolt írása súlyos, demokráciát sértő állításokat tartalmaz – jelentette ki. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: azt nem tudja megmondani, milyen konzekvenciákat von le ezzel kapcsolatban a Fidesz erre hivatott testülete, de az biztos, hogy ő mélyen elítéli ezeket a gondolatokat.

Selmeczi már óvatosabb volt

Másnap a Fidesz szóvivője már óvatosabban fogalmazott. Selmeczi Gabriella az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy Bayer újságíróként írta az ominózus sorokat. Azzal kapcsolatban, hogy Bayer a Fidesz tagja is, elmondta: minden esetben az alapszabályban foglaltak szerint jár el a Fidesz, ezért, ha egy tag úgy gondolja, hogy eljárást akar indítani a párton belül, megteheti, de egyelőre nem tud ilyenről beszámolni. A Fidesz szóvivője hozzátette: nem szabad, hogy egy közéleti szereplőt elragadjanak az indulatok. 

Gulyás sem fogja feljelenteni

Az atv.hu megszólaltatta az üggyel kapcsolatban Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettest is, aki közölte: „minden olyan megnyilatkozást, amely embereket származásuk alapján megkülönböztet, a Fidesz mindig is el fog ítélni, de a cikket konkrétan nem ismerem”. Miután elolvasta az ominózus cikket, hozzátette: „Bayer ezt magánemberként írta. Nem azonosulok a cikkben foglaltakkal”. Kérdésünkre, hogy Bayert ki kéne-e zárni a pártból vagy nem, a kormánypárti politikus úgy fogalmazott: „ha valaki az Etikai Bizottsághoz fordul, az majd kivizsgálja az ügyet”. Megjegyezte: ő nem fog az Etikai Bizottsághoz fordulni.

 

 Lakatos: ez a fajta cigány valóban állat

Lakatos Attila, Borsod megye cigány vajdája az ózdi vérengzés kapcsán nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. Elmondta, szava sincs hozzá, hogy lehet ilyet elkövetni. „Ez megbocsáthatatlan, ezekre kell mondani, hogy igen, ez a fajta cigány valóban állat. Nem tudok rájuk mást mondani” – fakadt ki a lapnak Lakatos.

 

 Ügyészség: nem közösség elleni izgatás Bayer kijelentése

Amit a Fideszen belül nem tettek meg, azt megtette két magánszemély, akik közösség elleni izgatás miatt feljelentették Bayer Zsoltot. Az ügyészség hamar döntött, bűncselekmény hiányában elutasították a feljelentést. Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész közleményében emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) egy 1992-es állapította meg határozatában állapította meg azt a zsinórmértéket, amely a véleménynyilvánítás szabadságának és a közösség elleni izgatás bűntettének elhatárolására alkalmas. Az Ab-döntés alapján kialakult egy töretlen bírói gyakorlat, amely az ilyen bűncselekmények jogi megítélését mára egységessé tette - tette hozzá.
    
Ibolya Tibor felidézte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla egy 2003-as döntésében kifejtette: "nem a véleménynyilvánítás szabadságával él, hanem gyűlöletre uszít az, aki erőszakos cselekedetre ilyen magatartás vagy tevékenység kifejtésére hív fel akkor, ha a veszély nem csupán feltételezett, hanem a veszélyeztetett jogok konkrétak, és az erőszakos cselekedet közvetlenül fenyeget". Az ügyészség minden olyan ügyben, amelyben e hármas követelmény megvalósul, megindította, megindítja a büntetőeljárást - írta a megbízott fővárosi főügyész. Ennek egyik friss példájaként említve meg  azt az eljárást, amelyben szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon Polgár Tamást közösség elleni izgatás bűntettében bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Tomcat börtönt kapott hasonlóért

Ebben az ügyben a terhelt olyan konkrét kijelentést tett, amely a megkövetelt hármas elemet az ügyészség álláspontja és az első fokú bíróság döntése alapján is megvalósítja. A Tomcat néven ismert blogger, Polgár Tamás a vitatott bejegyzésben azt írta: "Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket!" Ez az a konkrét magatartási forma, amely a kialakult bírósági gyakorlat szerint a közösség elleni izgatás megállapításához szükséges - magyarázta Ibolya Tibor.
    
Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ügyészség korábban több ügyben megkísérelte tágítani a fenti gyakorlatot, ez azonban nem vezetett eredményre, hanem felmentő ítéletek születtek. Az ügyészségnek mint büntetőügyekben eljáró állami szervnek, büntetőjogi kérdésekben kell állást foglalnia. Egyéb állásfoglalásra nem terjed ki a hatásköre - zárta közleményét a megbízott fővárosi főügyész.

Bayer magyarázkodott

Bayer Zsolt a Magyar Hírlap január 5-i számában a szigethalmi bűncselekmény kapcsán arról írt, hogy "gyáva, undorító, kártékony állatok" késeltek. Hozzátette: "a tények pedig ezek, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (…) Állatok meg ne legyenek. (…) Ezt kell megoldani - de azonnal és bárhogyan!" - zárta írását.
   
A publicista kedden válaszolt a bírálatokra, és azt írta, hogy szándékosan félreértették a mondatait. "Nem akarom likvidálni a cigányságot, sem egy részét, sem egyetlen cigányt. (...) Rendet akarok. Azt akarom, hogy minden tisztességes cigány ember boldoguljon ebben az országban, és minden, társadalmi együttélésre képtelen és alkalmatlan cigány pedig legyen kirekesztve a társadalomból" - fogalmazott keddi írásában Bayer Zsolt.

atv.hu

 

C-PRESS

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek