Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Vannak cigány angyalok is? [Nyomorszéle]
2012-12-20 08:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Érdekes a karácsonyra készülődés azoknál a gyerekeknél, ahol az ünnephez nem tud kapcsolódni az ajándékvárás izgalma, a karácsonyi sültek illata, vagy a szaloncukrokkal feldíszített karácsonyfa. Érdekes és szomorú.

Bár az ünnepvárás előtt már érzékeljük ezt. A múltkor, még a havazás előtt rajzoltunk a gyerekekkel. Meséltem nekik a hópihék táncáról, és megsúgtam közben, hogy megfigyeltem már, ha szép képek készülnek a hóról, itt, a suliban, akkor mindig nagyon hamar leesik a hó is. Lehet, a rajzok csalogatják elő…. A jóslásomat a szokásos elgondolkodó tekintetek fogadták, majd láttam, az egyik kislány megborzongott. –Te nem szereted a havat? –kérdeztem. – Nem. Nem szeretem. – hangzott a válasz.- Azért nem, mert hideg van. És mindig fázom. Ahogy lenéztem a cipőjére, nem csodálkoztam. Az inkább nyárra való vékonyka sportcipőben tényleg fázhat.

Amikor leesik a hó, akkor mindig  meglendülnek a visszahívós sms-ek, a kabát, nadrág, cipő sok helyen hiányzik. Sok gyerek ébred reggel úgy, hogy hideg a szoba…és a kémények a legtöbb helyen csak este kezdenek el füstölni. Amikor megint kerül egy ölnyi vékony fa. Gyakran indulnak a tanáraink ilyenkor úgy a telephelyeinkre, hogy az autókban a festékek, rajzlapok mellett csizmák, kabátok is lapulnak, és akinek szemmel láthatóan nagyon nem a hideghez való a ruhája, cipője, arra ott,  óra után ráadják.

Megfigyeltem már azt is, hogy ahol ezek a gyerekek laknak, azokban a szegregátumokban sosem állnak hóemberek a házak mellett. És nem látok hógolyózó, szánkózó gyerekeket sem. A tél örömeit nem élik meg. Nagyon nem. Mert ha hideg van, és  nincs megfelelő cipő, kabát, kesztyű, és a ház belül sem túl meleg, nos, ott nem kívánkoznak ki a hóba hancúrozni a gyerekek.

Az utolsó két hét nálunk már az ünnepi készülődés jegyében telik. Rajzolunk a Szent Családról, a Karácsonyról, a Szentestéről. Vagy csillogó ablakdíszeket készítünk, színes mécsestartókat, és persze befejezésképp, az utolsó órán mézest sütünk. Amit haza lehet vinni. Bár gyakran hamarabb elfogy. Még az iskolában. Karácsonyi dalokat hallgatunk, éneklünk. Próbáljuk ráhangolni őket a szeretetre, a várakozásra, ígérve, az alapítvány minden jó gyereknek eljuttat valami meglepit a Jézuskától.

Most a karácsonyi angyalokkal foglalkoztunk. Az egyik kislány ablakban kukucskáló gyerekeket rajzolt. Az ablakon kívül angyalok röpködtek. Amikor a színezésre került a sor, megint előjött a bőrszín kérdése. Mert azt világosan látja már, hogy a rózsaszín, az nem az igazi bőrszín…. Nyúl is a barna után, és ügyesen satírozza össze a két árnyalatot a gyerekek arcán. Az angyaloknál azonban megakad.

- Vannak cigány angyalok is?- néz rám. – Biztosan. – mondom. – Miért ne lennének? Közben eszembe jut egyikük pár évvel ezelőtti díjnyertes pályamunkája, mikor a huszárok ábrázolása volt a téma, és ő egy barna bőrű huszárt rajzolt…és címként pont egy ilyen kérdését adtuk neki: „Nem tudom, a huszárok között voltak e cigányok? Szerintem igen.”

Többen odafigyelnek, aztán véleményt mondanak. Többségük szerint az nem lehet. Az angyalok nem lehetnek cigányok. Végül mind beszínezi rózsaszínnel.

Az előző évekhez képest, talán már kicsit jobban várják az ünnepet. Érdeklődnek utána. Hála a ránk figyelő, kedves embereknek, és a cégeknek, akik társadalmi szerepvállalása felénk fordul, már készítjük a csomagokat. Bízunk benne, hogy sikerül majd sokuknak szeretetet, örömöt adni. Ami a másik világból jön. Amitől nagyon távol vannak. Abból a világból, aminek ők nem a részesei. Akiknek az angyalai nem lehetnek az ő világuk angyalai. De a karácsonykor onnan áradó szeretet talán közelebb hozza őket. Amit egyszer majd viszonozni is képesek lesznek.

 

C-PRESS / nyomorszeleblog

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek