Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Konferenciát tartott a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat
2012-12-13 08:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Aki csak jó magyar akar lenni, az pogány lesz és gyűlölködni fog, ám aki jó keresztény, abból biztos, hogy jó magyar, illetve jó cigány lesz – figyelmeztetett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciáján, december 8-án Berekfürdőn.

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága, a Hanns Seidel Alapítvány, és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében valósult meg december 7. és 9. között.

Balog Zoltán a Mi akkor is... együtt! címmel rendezett tanácskozáson hangsúlyozta: a magyar kormánynak „akkor is” fontos a roma felzárkózás ügye, ha néha a látszat mást mutat, és hallani olyan negatív, gyűlölködő hangokat, melyek szerint a felmerülő problémákra nem ez a megoldás. „Ennek ellenére mi abban vagyunk érdekeltek, hogy együttműködjünk” – mondta a tárcavezető, hozzátéve: szükség van olyan roma magyar középosztályra, mely képes az összefogásra és példát mutat abban, hogy van kivezető út a nyomorból és a reménytelenségből. Utalt arra, hogy nemcsak magyar, hanem cigány rasszizmus is létezik, amely a „konfrontációban érdekeltek” malmára hajtja a vizet, miközben rengeteg olyan magyar és roma van, aki segíteni akar egymáson – írja az MTI.

A háromnapos konferenciát méltatva kiemelte: a résztvevőket összeköti a hit, mely képes a legmélyebb konfliktusokat is kibékíteni és felülírni azt, hogy ki a cigány és ki nem az. Kifejtette: a cigány szót is ki lehet mondani szeretettel és méltósággal, míg a roma szó is elhangozhat megalázó és bántó módon. Arra figyelmeztetett, hogy „aki csak jó magyar akar lenni, az pogány lesz és gyűlölködni fog, ám aki jó keresztény, abból biztos, hogy jó magyar, illetve jó cigány lesz”.

Az utóbbi időben falak omlottak le a magyarok és a romák között – jelentette ki beszédében az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Farkas Flórián áttörésként, a kormány és a cigányság példátlan közös sikereként említette, hogy romák százai dolgozhatnak társaik felemelkedéséért és további tízezrek családjuk megélhetéséért Magyarországon. „A rendszer összeért és jó az irány” – tette hozzá, jelezve, hogy szorgalmazni fogja, az év végéig legyen kormányzati döntés a romaügyi tanács létrehozásáról, és kezdje meg munkáját a cigányságot segítő foglalkoztatási szövetkezet.

A szakkollégiumi hálózatot fenntartó egyházak nevében Bölcskei Gusztáv református püspök a rendezvénynek otthont adó épület születésének történetét felidézve a megbékélés fontosságát hangsúlyozta.

Fabiny Tamás evangélikus püspök köszöntőjében megemlítette: a több mint 70 millió hívet tömörítő evangélikus világszövetség idei hivatalos üdvözlőkártyáján egy magyarországi roma festőnek a cigányok vándorlását megjelenítő alkotása szerepel majd.

Orosz Atanáz görögkatolikus püspök arról beszélt: a szakkollégium roma diákjainak fontos szerepük lesz Magyarország jövőjének alakításában. Hivatásukat azonban csak kellő alázattal lesznek képesek betölteni – tette hozzá.

„Ebben a hálózatban roma és nem roma emberek működnek együtt, akiket keresztény és magyar identitásuk, valamint hivatástudatuk köt össze. Az együttműködést választottuk, amikor két és fél évvel ezelőtt ezt az innovatív kezdeményezést megálmodtuk – hangsúlyozta Balog Zoltán, majd a szakkollégistákhoz szólva úgy fogalmazott: a roma és nem roma magyarok egyaránt példaként tekintenek rátok. A hátrányos helyzetben élőknek azt bizonyítjátok, hogy van kiút, a többségi társadalom tagjainak pedig megmutatjátok, hogy a nehéz körülmények között is lehet sikereket elérni, nagy célokat megvalósítani. Közös érdek egy jól képzett, együttműködésre kész roma középosztály kialakulása.” 

A konferencia lehetőséget teremtett arra is, hogy az országban öt különböző helyszínen működő keresztény roma szakkollégium diákjai megismerhessék egymást és a szakkollégiumi hálózatnak a működését. Ez segítheti őket abban, hogy megélve az egy közösséghez tartozás élményét és megértve a szakkollégiumok szerepét, felelősségteljesebben tudjanak élni a szakkollégiumok által biztosított lehetőségekkel.

A keresztény roma szakkollégiumok működését a kormány 120 millió forinttal támogatja, amelyből az intézmények infrastrukturális fejlesztéseket kezdeményezhettek és működésre is fordíthatnak belőle. Az Új Széchenyi Terv keretében további 1,15 milliárdos összeg áll majd rendelkezésre hároméves időszakra szakmai programok megvalósítására. 2011-ben összesen négy helyen indult Keresztény Roma Szakkollégium, Debrecenben református, Nyíregyházán evangélikus, Miskolcon görögkatolikus, Budapesten pedig jezsuita fenntartó működtetésével. A 2012-es év elején ez a szám ötre emelkedett, hazai támogatással ötödikként Szegeden is létrejött roma szakkollégium, a Római Katolikus Egyház fenntartásában. A szakkollégiumoknak jelenleg 100 diákja van.

A szakkollégiumok feladata a tehetséggondozás, a felsőfokú tanulmányok sikerességének támogatása és az, hogy érzékennyé tegye a diákokat a társadalmi problémákra. Arra törekszenek, hogy a különböző identitáselemek ne egymással szemben, hanem együtt, egymást kiegészítve, szervesen illeszkedve segítsék egy teljesebb önkép kialakulását a diákokban. Céljuk, hogy olyan cigány identitásukat megőrző, keresztény értelmiségieket neveljenek, akik sokoldalúan képzettek, szakmai munkájukban magas szintre törekednek, nyitottak a fejlődésre, és elkötelezettek egyházi közösségeik képviseletére – olvasható a kormany.hu honlapon.

C-PRESS / Magyar Kurír
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek