Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Újabb közösségi tereket szülhet Szegeden roma tanoda sikere + FOTÓK
2012-12-13 08:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sikeresen, telt házzal működik a Szegedi Roma Tanoda – ez az egyik legnagyobb eredménye az idei esztendőben a Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, melynek testületi ülésén elhangzott, a tervek szerint jövőre Dorozsma és Móraváros is közösségi térrel gazdagodik, melyek szintén nyitva állnak majd a cigányság előtt.

2011-hez képest több eredményt könyvelhet el a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, melynek Rákóczi utcai irodájában testületi ülést és közmeghallgatást tartottak szerdán. Nagy Mihály elnök közölte, minden előirányzott programjukat meg tudták tartani, és a várostól is több költségvetés-kiegészítést kaptak, összesen 900 ezer forintot. Részben ebből az összegből alakították ki Rákóczi utcai irodájukat, s az ott rendezett programokra nap mint nap bejárnak a környékbeli családok, romák és nem romák közösen. Rácz László alelnök a Szegedi Roma Tanodában folyó munkát értékelve elmondta, 100%-os kihasználtsággal működnek, nagy sikere van például az identitásóráknak is. Jó kapcsolatot alakítottak ki a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolával, onnan rendszeresen érkeznek diákok a tanodába járókat oktatni, akárcsak a Keresztény Roma Szakkollégiumból. Szabó László piarista szerzetes kéthetente hittant oktat, továbbá a szakkörök is népszerűek.

Ahogy korábban írtuk, felzárkóztató oktatást és a tehetséggondozást is végeznek az intézményben. A várostól kapott 150 négyzetméteres épületbe a szülőket is várják, például tanácsadásra, vagy akár számítógépes ismeretek elsajátítására. Rácz László hozzátette, főzőszakkörük keretében pedig jövőre a tradicionális cigány ételek elkészítését szeretnék megismertetni az érdeklődőkkel.

A tanoda a gyermek mellett a szülőkért is van

testuleti_ules01_gs A tanoda egy közösségi intézmény, nem pedig egy korrepetáló Szentistványi István szerint, aki szegedi Védegylet képviseletében volt jelen. Koncepciójuk lényege az volt, hogy az érintettek, vagyis a helyi cigányság aktív bevonásával alakítsák ki a tanodát. Fontos volt, hogy pályázati támogatástól függetlenül elinduljon a munka a Rákóczi utcai épületben, hiszen megteremtheti az érdemi átjárást a különböző társadalmi csoportok között.

A valódi közösségteremtő munka jövőre tovább folytatódik, Mihálffy Béla Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő elmondta, Dorozsmán is tanoda indítását tervezik a hátrányos helyzetűek számára. Egy közgyűlési döntés értelmében a művelődési házhoz került épület adna helyet a tanodának. Móraváros önkormányzati képviselője, Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) is hasonló kezdeményezésről számolt be. Másik célként pedig az antiszegregációs program határidő előtti véghezvitelét sürgette.

Az ülésen elhangzott, hogy a gyerekek mellett a felnőttek nevelése is fontos feladat. Jakab József rámutatott, a gyerek a szülő példáját követi, ezért is lenne szükséges a felnőttek oktatása és a foglalkoztattak arányának növelése. A dorozsmai művelődési ház vezetője, Hajdú Géza a közösségi terek fontosságát hangsúlyozta, ahol a cigánysággal valóban foglalkoznak, emberszámba veszik őket. Szerinte ez az egyik kulcskérdés. A telepi cigánysággal kapcsolatban Nógrádi azt emelete ki, hogy közülük azokat is meg kell szólítaniuk, akikre felnézhetnek a többiek, s követhetik példájukat.

Karácsony előtt adományt kapnak a rászorulók

testuleti_ules07_gs A testületi ülésre meghívott Novkov Veszelinka, a Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda vezetője a támogatásokról, míg a Védőernyő a Díjhátralékosoknak Alapítvány vezetője, Majláthné Lippai Éva a pénzbeli támogatásokon kívül a csoportos foglalkozásokra hívta fel a figyelmet. Az általuk koordinált háztartás-gazdálkodás foglalkozások eddigi tapasztalatai szerint nagyon sokat tanultak a cigányoktól a többiek. Borbélyné Nagy Mária arra hívta fel ismét a figyelmet, hogy minden érintett regisztráljon a munkaügyi központban, mert például a központ által indított képzéseken csak regisztrált munkanélküliek vehetnek részt. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködve abban is segítenek a cigányságnak, hogy időpontot foglalnak nekik, hogy ne kelljen várakozniuk.

A kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője, Mezey Róbert egy jövőre induló kísérleti programról is beszámolt. A gyámügyek átkerülnek a járáshoz januárban, és mindez szemléletváltást is hoz. Ahogy Mezey fogalmazott, nemcsak jogászként foglalkoznak majd az ügyfelekkel, hanem az országban is talán egyedülálló módon kríziskezelés is indul Szegeden.

Elhangzott az is, hogy tűzifát és élelmiszer adományt is kapnak még karácsony előtt a rászoruló családok. Nógrádi Tibor közölte, a Cserepes soron egy vállalkozóval fákat, bokrokat vágatnak ki azon a területen ahol focipálya fog épülni, a kitermelt faanyag fele a munkát végző cégé lesz, míg a fennmaradó mennyiséget a telepi cigányok fogják megkapni.

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek