Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Botrányok helyett új szakpolitika
2012-12-10 07:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Farkas Flórián, az országos roma önkormányzat elnöke: húsz év után most látok először valami fényt a romaügyek alagútjában.

Balog Zoltán (balra) miniszter és Farkas Flórián a parlamentben. Van kivezető út a reménytelenségből (Fotó: Csudai Sándor)

 Balog Zoltán (balra) miniszter és Farkas Flórián a parlamentben. Van kivezető út a reménytelenségből

(Fotó: Csudai Sándor)

 
„Úgy tűnik, sikerrel küzdöttem, hogy a járások rendszeréből se maradjon ki a roma képviselet. Ha minden jól halad, országosan száz álláshelyet sikerült megnyernem a cigányságnak” – mondta a Magyar Hírlapnak az elmúlt időszakot értékelve Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

„A honvédelmi tárcával kötött megállapodásunk része annak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a kormány között létrejött keret­megállapodásnak, amelyben Orbán Viktor miniszterelnökkel ígéretet tettünk, az ORÖ a legkülönbözőbb szakmai területeken segít a minisztériumoknak abban, hogy a lehető legtöbb területen képzésekkel, valamint a foglalkoztatás bővítésével együttesen segítsék a cigányság társadalmi és munkaerő-paci szerepvállalásának bővülését” – mondta lapunknak Farkas Flórián. Az ORÖ elnöke szerint a társadalmi integrációt és az előítéletek lebontását az szolgálja leginkább, ha a többségi társadalom a munka hétköznapi világában a legkülönbözőbb munkaterületeken találkozik roma kollégákkal. Márpedig „a rend- és honvédelem különösen fontos terület, az itt munkába álló cigány fiatalok valóban sikeresen bonthatják le a rossz sztereotípiákat, s növelhetik a társadalmi szolidaritást. A rendőrséggel már az év elején megkötöttük a megállapodást” – mondta Farkas Flórián.

Az ORÖ-elnök szerint a nehéz államháztartási helyzet és a korábbi kormányok teljesítményeihez képest jól halad a cigányság foglalkoztatása a köz- és államigazgatásban, de „elvárásainkhoz képest még sok a teendő”. Farkas Flórián emlékeztetett, a Bajnai-kormány ötszáz roma fiatalt akart a közszolgák sorába felvenni, s bár a szándék jó volt, a teljesítmény már korántsem. Mintegy hatvan helyet tudtak feltölteni. Tavaly január óta azonban több mint négyszáz roma került a közigazgatásba, s nyolcszáz roma asszony kezdte meg a Nő az esély programban, hogy szociális gondozó legyen a saját közösségében. „Ez utóbbi kezdeményezést még tavaly tavasszal vetettem fel Lakiteleken” – jegyezte meg a politikus.

A következő lépcsőfok a cigányság bevonása lehet a járási rendszer kialakításába. „Nem akarok elébe szaladni az eseményeknek, de annyit elárulhatok, hogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszterrel egy hónapon belül komoly bejelentést akarunk tenni. Küzdöttem azért, hogy a járások rendszeréből se maradjon ki a roma képviselet, s úgy tűnik, sikerrel. Ha minden jól halad, országosan száz álláshelyet sikerült megnyernem a cigányságnak. Ha ez rendszerszinten összejön, tényleg azt mondhatom, hogy áttörés történt a roma politikában. Ha elérjük, hogy a romaügyek kezelésében maga a roma társadalom tagjai nyújtsanak segítő kezet, akkor már érdemes volt belekezdeni” – fogalmazott.

Farkas Flórián egyébként a kormányváltás óta eltelt időszak legfontosabb intézkedései közül a Start-munkaprogramot és a roma fiatalok számára teremtett új képzési, oktatási kereteket nevezte meg, az ösztöndíjaktól kezdve a roma szakkollégiumokig. A következő hónapok legfontosabb feladatának pedig a járási képviselet mellett a szociális szövetkezeti rendszer kiépítését, illetve a legsürgetőbbnek a telepek, valamint a lakhatás körülményeinek javítását tartja. „Ez utóbbit a lehető leghamarabb meg kell oldani, első lépésként a minimális körülmények javítását, leginkább egészségügyi szempontból. Százötvenezer szűrővizsgálatot terveztünk a ciklusra. Ez még nem kezdődött el, vagy legalábbis nem országosan és kampányszerűen. Ezt mindenképpen szorgalmazni fogom Szócska Miklós államtitkárnál” – szögezte le, megismételve, a lakhatást és az egészségügyet együtt kell kezelni.

„Megfogadtam képviselőtársaimnak, hogy vezetésem alatt bezárom a botránypolitika kapuit, és a cigánypolitikát szakpolitikaként kezelem. Nem hangzatos beszédeket tartok, ahogy a parlamenti vitanapon azt Szabó Tímea LMP-s képviselőtársam hiányolta, hanem reggel veszem az utam valamelyik minisztériumba, és azt kérdezem: ment-e ma egy kicsit is előrébb a roma társadalom ügye – mondta az elnök, majd úgy folytatta: – Nem vagyok hátradőlős fajta, sohasem vagyok elégedett. De biztos, húsz év után most látok először valami fényt a romaügyek alagútjában. Van egy elhivatott kormány, s van több mint kétharmados egység az ORÖ-ben. A miniszterelnök a nyáron megígérte, önálló romaügyi tanácsot hoz létre a saját vezetése alatt. Ha ez munkába áll, még inkább bizakodó leszek.”


Balog Zoltán: Együtt kell működni

Szükség van olyan roma magyar középosztályra, amely képes az összefogásra, és példát mutat abban, hogy van kivezető út a nyomorból és a reménytelenségből – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat berekfürdői konferenciáján. Hozzátette, a kormánynak akkor is fontos a roma felzárkózás ügye, ha néha a látszat mást mutat, és hallani olyan negatív, gyűlölködő hangokat, melyek szerint a felmerülő problémákra nem ez a megoldás. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy együttműködjünk” – hangsúlyozta a távirati iroda tudósítása szerint. Balog szerint nemcsak magyar, hanem cigány rasszizmus is létezik, amely a „konfrontációban érdekeltek” malmára hajtja a vizet, miközben rengeteg olyan magyar és roma van, aki segíteni akar egymáson. Az utóbbi időben falak omlottak le a magyarok és a romák között – jelentette ki beszédében az ORÖ elnöke, Farkas Flórián. (KD)

 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek