Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bajban a szélsőjobb, ezért nagyobb fokozatra kapcsol
2012-12-03 14:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az utóbbi időben felerősödött antiszemita kirohanásokkal a megosztott radikális holdudvar egyben tartása lehet a Jobbik célja, mert ezzel a retorikával új híveket nem nagyon lehet szerezni, a cigányellenességet pedig nem lehet tovább fokozni. Ez a politika azonban sokakat riaszt, és széles körű összefogást eredményez a Jobbik ellen.

Vasárnap délután háromkor „Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a zsidó kormánytagok listázásáról szóló nyilas szellemiségű parlamenti felszólalása elleni tiltakozásul” demonstrációt tart a Kossuth téren a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány. A Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége), az Élet Menete Alapítvány, a Raoul Wallenberg Egyesület és a Hit Gyülekezete is csatlakozott a „nácizmus elleni tömegtüntetéshez”. 

A demonstráció jelentőségét növeli, hogy a tervek szerint a rendezvényen Bajnai Gordon volt miniszterelnök (Együtt 2014), Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is beszédet mond. A felháborodás, amit a minden határt túllépő jobbikos szöveg váltott ki, nem csitul. Korábban a pártokon kívül az államfő és a házelnök, a kormány, sok vallási és civil szerveződés is keményen elhatárolódott a parlamentben elhangzott durva, antiszemita kijelentéstől. Továbbra is érkeznek a tiltakozó közlemények – itthonról és külföldről, jobbról és balról egyaránt. Az erősen jobboldali Honfoglalás 2000 Egyesület állásfoglalása például így fogalmaz: a Jobbik félreértelmezi a radikalizmust, a „kulturált közbeszéd mellőzésével, idegen testként működik a közéletben, mellyel mérhetetlen kárt okoz országunknak”.

A házbizottság csütörtöki ülése után a Fidesz bejelentette: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a Gyöngyösi felszólalásához hasonló esetekben utólag is lehessen pénzbírságot kiszabni a képviselőkre. Gulyás Gergely elmondása szerint ha a levezető elnök nem tesz javaslatot az Országgyűlés méltóságát sértő kijelentéseket tevő képviselő bírságolására, akkor a házelnöknek erre öt napon belül utólag is lehetősége lesz, és pénzbírságot szabhat ki az érintett képviselővel szemben. A bírság az országgyűlési törvénynek megfelelően legfeljebb a képviselői tiszteletdíj egyharmada lehet.

 

 

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a Fidesz javaslatával ellentétben jobban szeretné, ha nem lehetne „pénzzel megváltani” az ilyen kijelentéseket, hanem az ilyen gondolatokat nem lenne mód végigmondani. Az LMP ezért többpárti törvénymódosítási javaslat megalkotását indítványozza. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az LMP javaslata megkésett, hiszen erről már a házbizottság keddi ülésén döntöttek a frakciók. Hangsúlyozta: az MSZP nyitott, és keresi az együttműködést annak érdekében, hogy egyszer és mindenkorra tegye lehetetlenné az Országgyűlésben a hasonló felszólalásokat.

Balczó Zoltán, az Országgyűlés jobbikos alelnöke – aki az ominózus felszólalás elhangzásakor az ülést vezette – kitért arra: tételesen a házszabályban nem szerepel olyan passzus, ami alapján neki levezető elnökként meg kellett volna vonnia a szót Gyöngyösi Mártontól. Ha lett volna ilyen, akkor megvonta volna a szót, hisz kötelessége betartatni a szabályokat.

Bajban a szélsőjobb?

Jobbikos körökben eddig sem volt hiány antiszemita kirohanásokból, de a párt az utóbbi időben mintha nagyobb sebességi fokozatra kapcsolt volna. Valószínű, hogy az irracionális antiszemita megnyilvánulások hátterében politikai számítások is meghúzódnak. A cigányellenességből nem lehet az idők végezetéig megélni. Ahogyan Juhász Attila (Political Capital) mondta egy közelmúltban tartott tanácskozáson: a romákkal szembeni ellenszenv már aligha növelhető tovább.

Az antiszemita indulatok gerjesztésével azonban a Jobbik nem feltétlenül új választókat akar megnyerni. A „Szegedi Csanád-ügy” után inkább a töredező, megosztott szélsőjobboldali holdudvar egyben tartása és megerősítése a cél. Lehet, hogy sikerül, de minek: gyaníthatóan az lesz az ára, hogy a Jobbik több szavazót veszít, mint amennyit megtart.

A párton belüli kizárások – a Jobbik parlamenti frakciójában idén három ilyen eset is volt – a „tisztulás” helyett csak a zavart növelték. Kezdenek kiütközni a pánik jelei. Vona Gábor pártelnök bocsánatkérő levelet írt kiábrándult borsodi híveinek. A jövőt illetően egyszer arról beszél, hogy a Jobbik számára sorsdöntő év jön, és a túlélés is nagyon nehéz lesz, másszor pedig pártja kormányra kerülését vizionálja.

Utóbbi lehetőség egyre távolabb kerül. A felmérések szerint a szélsőjobboldali párt népszerűsége jó ideje stagnál, és nem látszik, hogy lennének tartalékai. A választójogi rendszer logikájából ráadásul az következik, hogy a Fidesszel szemben előbb vagy utóbb létrejön a demokratikus ellenzéki összefogás. A Jobbik felé kacsingató jobboldali szavazók nyilván alaposan meggondolják majd, hogy a szélsőjobbra leadott voksaikkal mennyiben szeretnének hozzájárulni a baloldal győzelméhez, a kormányváltáshoz.

Ilyen helyzetben az apró sikereket is meg kell becsülni. A párt ezért ünnepli szinte már csodaként, országra szóló diadalként, hogy Kosdon, egy Pest megyei faluban az időközi választáson jobbikos lett a polgármester. Közben próbálja elhallgatni, hogy két másik helyen viszont a Demokratikus Koalíció által támogatott jelölt került a polgármesteri székbe.

Néhány kistelepülésen született eredményből nyilvánvalóan hiba lenne országos tendenciákra következtetni. Ha a Jobbik reménykedett is abban, hogy valamicskét profitálhat a kosdi választásból, ma már nem lehetnek illúziói. Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes parlamenti listázó beszéde mindent elsöpört.

Nemzetbiztonsági kockázatok

Mára mintha a feledés homályába veszett volna, pedig nem is oly régen történt: a 2010-es parlamenti választások után négy jobbikos képviselő elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Az Alkotmányvédelmi Hivatal a szélsőjobboldali politikusokról megállapította, hogy nemzetbiztonsági kockázattal járna, ha „fontos és bizalmas munkakörben” államtitkok birtokába jutnának. Hasonló kockázatok más jobbikosok esetében is felmerülhetnek.

A törvény szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottságába delegált képviselők esetében kell elvégezni az úgynevezett C típusú ellenőrzést. Így akadt fenn a rostán a nemzetbiztonsági bizottságba delegált Staudt Gábor, továbbá a honvédelmi bizottságba küldött Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter.

A nemzetbiztonsági szakvélemény az időközben feloszlatott Magyar Gárdához fűződő viszonyukkal magyarázta a jobbikos képviselők kizárását. Különösképpen Endrésik Zsolt értetlenkedett, mondván, hogy a többiekkel ellentétben ő sem alapítója, sem tagja nem volt a gárdának. Később aztán Endrésik még a Jobbik számára is kockázatosnak bizonyult: idén tavasszal kizárták.

Gyöngyösi Márton a minap parlamenti felszólalásában a „zsidó származást” jelölte meg nemzetbiztonsági kockázatnak. Utóbb elnézést kért, de a Jobbik hivatalos verziója sem sokat változtat a helyzeten. Vona Gábor pártelnök a közelmúltban bejelentette: a Jobbik szerint nem lenne szabad megengedni, hogy kettős magyar-izraeli állampolgár akár kormánytag, akár országgyűlési képviselő legyen.

Novák Előd alelnök a volt adatvédelmi biztosra hivatkozva szeretné elérni, hogy a képviselők tegyék közzé, van-e más állampolgárságuk. Az LMP-s tagságát a napokban felfüggesztő Ertsey Katalin jelezte, hogy nem csupán izraeli, hanem – amúgy nem létező – piréz állampolgársággal is rendelkezik, magyar állampolgárságát pedig vásárolta. Az Indexnek elmondta: természetesen nem izraeli állampolgár, abszurd állításaival arra akarta felhívni a figyelmet, hogy Novák Előd elvesztette a kontrollt. Novák nem vette a lapot: azon nyomban lemondásra szólította fel a képviselőt.

A Jobbik tehát a jelek szerint folytatni kívánja a küzdelmet a nemzetbiztonsági kockázatok ellen. A gond csak az, hogy rossz helyen keresgél. Érdemes lenne inkább a saját háza táján körülnéznie.

A köznapi értelemben vett nemzetbiztonsági kockázat más jobbikos politikusoknál is szóba jöhet. A párt parlamenti frakciójában – Sneider Tamás személyében – volt szkinhed is helyet kap, nem szólva a „hatvannégy vármegyés” Zagyva György Gyuláról, aki szívesen mutatkozik náci-nyilas bőrfejűek társaságában. A 2006-os tévéostromkor ismertté vált, szintén „hatvannégy vármegyés” Toroczkai László a Csongrád megyei közgyűlésben jobbikos színekben politizál. Toroczkai pár éve név szerint szerepelt a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyvében.

A Jobbik mindmáig adós maradt azzal, hogy a közvélemény elé tárja, miféle együttműködésről állapodott meg – az uniós választások után, Ópusztaszeren – „szurkolói csoportok” és különböző szélsőjobboldali szervezetek képviselőivel. A párt közben feltűnően jó gazdasági és politikai kapcsolatokat ápol a nyugati világban komoly veszélyforrásnak tartott Iránnal. (Tavaly történetesen Gyöngyösi Márton volt az, akit Vona Gáborral együtt tisztázatlan okokból nem engedtek repülőre szállni Bécsben. A két jobbikos Teheránba utazott volna.)

Csak egyetlen adalék: tavaly ősszel ötnapos tanácskozást tartottak jobbikosok és iráni üzletemberek, diplomaták. Az egyik, Jobbikhoz kötődő portál tudósítása szerint megállapodást írtak alá, Vona Gábor pedig kijelentette: „Irán számára Magyarország a Nyugat, Magyarország számára Irán a Kelet kapuja.”

 

C-PRESS / nepszabadsag.hu 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek