Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tennivalók, ha jönnek a nácik
2012-08-25 07:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Szakmai útmutatót készített Setét Jenő, az Ide tartozunk! - Roma Közösségi Hálózat vezetője arról, mit tehetnek a romák, ha lakóhelyükön a „nácik (Jobbik és leányvállalatai) fenyegető felvonulást terveznek".

A javaslatok között első helyen áll, hogy a romák - a településen működő cigány kisebbségi önkormányzat vagy más cigányszervezet, illetve a romák körében elismert családok képviselőiből-hozzanak létre egy bizottságot. Ennek feladata a beérkező információk megosztása és a roma lakosság tájékoztatása, valamint az, hogy a hatóságokkal tárgyaljon.

Setét Jenő többször hangsúlyozza, hogy a romáknak nem szabad felülniük a provokációnak, mindent meg kell tenniük a helyi társadalmi béke védelmében. A roma közösségi aktivisták ne veszítsék el a fejüket, hisz a gárda és a hasonló szélsőséges erők csak örülnek, ha a cigányok indulatból cselekszenek.

„Amint a gárda és más szélsőséges alakulatok a településeden akarnak vonulni, megjelenni, demonstrálni, haladéktalanul lépj kapcsolatba a helyi önkormányzattal, a megyei kormányhivatallal és a rendőrséggel. Kérj tőlük segítséget, ne csak szóban, hanem azonos tartalommal e-mailben, faxon vagy postai úton (ajánlott küldeményben!) írásban is, hogy nyoma maradjon!" - hívja fel a figyelmet Setét Jenő. Hozzáteszi: bármilyen megállapodás születik önkormányzattal, rendőrséggel, kormányhivatallal, arról készüljön tanúk által hitelesített jegyzőkönyv, feljegyzés. „Sok múlik azon, hogy egy ilyen helyzetben hogyan dokumentálsz! Később szinte minden ezen múlik!"

 

Baj esetén szükség lehet a szomszédos vagy megyei települések roma vezetőinek segítségére. Az aktivisták ezért szervezzenek riadóláncot, legyen meg minden olyan ember elérhetősége, akire számítani tudnak. Minden inzultus, fenyegetés, garázda magatartás, fizikai bántalmazás esetén írásos rendőrségi feljelentést kell tenni. Setét Jenő úgy látja, csak mérlegelés után szabad bevonni a sajtót a konfliktusba: gyakran többet árt, mint használ. Amennyiben megjelenik a sajtó, a legjobb módszer az, ha egy embernek kizárólag az a feladata, hogy csak az újságírókkal foglalkozzon, segítse a tényszerű dokumentálást. A romáknak mindig tisztában kell lenniük azzal, hogy melyik újságnak, tévének, rádiónak nyilatkoznak.

Mára szélsőségesek demonstrációja előtt gondoskodni kell arról, hogy legyen működőképes autó és számítógép, kép- és hangrögzítésre alkalmas eszköz, nyomtatási és fénymásolási lehetőség. Ha a helyi romák ellentüntetést szerveznek, akkor - írja Setét Jenő - a demonstrációt három nappal korábban be kell jelenteni a rendőrségen, a rendezvényen pedig ügyelni kell az erőszakmentességre, a köznyugalom megőrzésére. 

 

C-PRESS / népszabadság

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek