Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hidegbéke Cegléden
2012-08-23 07:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Jó fej rendőr, ijedt romák, Gyöngyöspata nyomasztó emléke. A gárdisták és a helyi romák hétvégi összetűzésének helyszínén jártunk.

Amikor hétfő este kilenc óra táján megérkezünk Ceglédre, nyugalom honol még a szombati feszültséggócok, a Puttony és a Kékkő utca környékén is. Többen a házuk előtt állnak, és nézik az épp kezdődő tűzijátékot. Közeledésünket a lézengő helyi fiatalok az elején bizalmatlanul kezelik, először nem is akarnak nyilatkozni, ám amikor belefognak, már ömlik belőlük a szó. A szombat esti, immár jól ismert történetek újramondásával kezdik. (Lásd keretes írásunkat.) Először a gárdisták verzióját foglalják össze az általuk állítólag csoportosan megzavart, békés bográcsolásról. Ezután már a sajátjuk következik: a rendőrökkel együtt érkezett pár tucat széljobbos este tíz után ordibálni kezdett az utcán, állítólag a házfalakat is lehugyozták. Az egyik szívbeteg kislányt kórházba kellett vinni, annyira rosszul lett a félelemtől. Beszámolóikban a fiatalok legtöbbször nem is annyira a fenyegetőzésekre térnek újra és újra vissza, hanem arra, hogy Indiába küldték volna vissza őket a hívatlan éjjeli látogatók. „Nem lehet azt mondani, hogy büdös cigányok, menjetek vissza Ázsiába, hiszen mi is ugyanolyan magyar állampolgárok vagyunk!" - a szombat óta ismételgetett replikát az este folyamán három-négy különböző embertől is halljuk.


Az utcabeliek állítják: a gárdistákkal érkező rendőrök eleinte nem léptek fel az éjszakai hőzöngőkkel szemben, ezért próbálták megvédeni magukat. A később érkező rendőrök viszont intézkedtek, és az azóta végzett rendőri munkáról már elismerően beszélnek. Ezt követően a mindennapjaikról kezdenek panaszkodni. Arról, hogy nincsen munka, a környék sok házában pedig már víz sincs, mert nem tudták kifizetni a vízdíjat. „Amíg nem lesz munka, mindig egymás ellen tudnak ugrasztani minket. Addig csak egyre rosszabb lesz minden, ebből nincs kiút" - halljuk.

 

Büntetés egy botért
Feljebb, a Présház utca egyik házánál többen gyülekeznek. Tizenöten-húszan lehetünk, köztük Daróczi Ágnes jogvédő, Horváth Aladár, a Heves megyei roma kisebbségi önkormányzat alelnöke, továbbá Iványi Gábor lelkész, akit a „Megjött a mi papunk!" felkiáltás fogad. Egy arra sétáló rendőr arra kéri az egybegyűlteket, szóljanak mindenkinek, hogy ne hordjanak maguknál fegyverként használható tárgyakat, nekik ugyanis minden ilyesmivel szemben el kell járniuk. A körülötte lévők később egymás szavába vágva mesélik, hogy ő volt az egyetlen helyi rendőr, akivel lehetett beszélni, aki udvarias volt velük és segítőkész. Nem sokkal később egyébként tényleg bevisznek a Puttony utcából egy bottal mászkáló tizenévest, és megbüntetik 25 ezer forintra. Az összeget egy hónapon belül kéne befizetnie, az azonban kérdéses, miből teszi ezt majd. Eközben Daróczi és Horváth is mérsékelni szeretné a feszültséget. Elmondják ők is, hogy a rendőrök most már mindenkire vigyáznak, úgyhogy a legjobb, amit az itt lakók tehetnek, ha a további járőrözés helyett megpróbálnak aludni.
Amikor lemennénk megnézni a gárdistákat - akik közül állítólag pár tucatnyian maradtak -, a rendőrök nem engednek a közelbe, és azt mondják, hogy lényegében nincs már ott senki. Mozgás mindenesetre egyáltalán nem érzékelhető felőlük, csak a rendőrjárőrök térnek sűrűn vissza.

 

Gyöngyöspata emléke

Noha Cegléden jelenleg már nincsen valódi veszély, a fiatalok továbbra is váratlan támadásra készülnek. Többször szóba kerülnek a romák elleni sorozatgyilkosságok is, elsősorban Tatárszentgyörgy. Daróczi mindenesetre hatásos beszédet rögtönöz, és tudatja, hogy sms-t küldött Kocsis Máténak, az Országgyűlés rendészeti bizottsága elnökének is, aki válaszában garantálta, hogy a rendőrség mindaddig nagy erőkkel lesz jelen a helyszínen, amíg csak szükség lesz rá. Arról is beszámol, hogy Farkas Flóriánnal is próbálta felvenni a kapcsolatot, de - Kocsissal szemben - ő még azt sem tartotta fontosnak, hogy visszajelezzen. A sikertelen újrajátszási kísérlet azonban világossá teszi, hogy Gyöngyöspata emléke még nagyon eleven: nehezen hiszik el az emberek, hogy ezúttal tényleg megvédik őket, noha most a rendőrök fellépése láthatóan hatékony.
Az idő haladtával aztán úgy tűnik, hogy még a legijedtebbek is megnyugszanak végül, így késő éjjelre Ceglédre visszaköltözik - legalább - a hidegbéke.

Mi történt?
Vasárnap éjjel több száz gárdista és szimpatizáns gyűlt össze Cegléd egyik mellékutcájában. A környékbeli romákat rendőrök zárták el előlük, atrocitás nem történt. Az eset előzménye, hogy még szombaton - a szélsőjobboldali értelmezés szerint - felfegyverkezett romák vették körbe az egyik ingatlan területén bográcsozó gárdistákat. A helyi romák cáfolták ezt, szerintük a gárdisták támadtak rájuk az utcán.

 

C-press

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek