Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Agyonvernek, mert cigányok vagyunk?" - újabb támadástól félnek a ceglédi romák
2012-08-22 08:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A polgármester szerint igen furcsa, hogy pont akkor masíroztak a gárdisták, amikor a város épp átadott egy roma kezdeményezésre, romákkal közösen létrehozott parkot. Földi László szerint így egyértelmű, hogy a Jobbik politikai érdeke volt megrendezni a vonulást. A cigánysor pedig néma a félelemtől.

"Kit keresnek? Mit akarnak itt?", kiált ki félve a Cegléd peremén lévő, főként romák lakta Puttony utca egyik házából egy asszony. Sokáig kémleli az utcát, végül pedig csak percek múltán, férfiak kíséretében merészkedik ki az épületből, írja a Népszabadság. A lap szerint a hét vége óta óvakodik az idegenektől a Pest megyei város Csengeri nevű részében élő 20-25 roma család, de más is tanúskodik a feszült helyzetről. Még kedden is egymást érték itt a rendőrség járőrei.


"Félünk. Nagyon félünk! Szombat este óta nincs egy nyugodt percünk sem, alig aludtunk néhány órát, őrséget kellett szervezni, állandóan figyeljük, mikor bukkan elő megint a gárdisták serege", panaszolja Horváth Tünde, aki attól fél: a hét végén még csak rájuk ijesztettek, mert még idejében ideértek a rendőrök, de ki tudja, itt lesznek-e a kommandósok, ha újra szükség lesz rájuk. S mi lesz, ha magunkra hagynak minket? Agyonlőnek, agyonvernek majd minket a gárdisták, csak mert cigányok vagyunk? Emlékeztetőül: a városrészben szombat késő este mintegy négyszáz, sötét egyenruhát viselő férfi, elsősorban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és az Új Magyar Gárda tagjai vonultak "alakzatban" azokhoz az utcákhoz, ahol roma családok élnek.

A történtek "megdöbbentették" Földi Lászlót, a város polgármesterét (Fidesz-KDNP) is, mivel szerinte Cegléden semmivel nincs több vagy nagyobb konfliktus a roma családokkal, mint más hasonló méretű településen, sőt egyre több példa akad a jó kapcsolatra. A polgármester éppen ezért úgy fogalmaz a Népszabadságnak: "Furcsa, s talán nem véletlen, hogy épp akkor szerveznek vonulást a gárdisták Jobbik-támogatással, amikor átadunk egy roma kezdeményezésre, romákkal közösen létrehozott parkot. Nem kevésbé furcsa, hogy épp a vonulás előtti napokban kezdték el terjeszteni a városban azt a minden alapot nélkülöző hírt, miszerint harminc-negyven roma családot költöztetnénk Ceglédre". Mindezek miatt Földi László azt állítja: ez egy szándékosan "felfújt konfliktus", alighanem az akció mögött álló szélsőséges párt politikai érdeke volt mindezt megrendezni.

Noha a helyi romák és a polgármester is úgy véli, hogy teljesen elfogadhatatlan, jogszerűtlen, ráadásul "indokolatlan" volt a felvonulás, a Csengeri városrészben, a romák lakta utcák közelében akadnak jó néhányan, akik úgy tartják, "ideje volt végre tenni valamit". "Az elmúlt években szinte mindent elloptak a cigányok a kertekből, kamrákból, ami mozdítható. Vittek virágot, vasat, kerítést, gépeket, szerszámokat. A rendőrség pedig semmit nem tett - mondja felindultan egymagát "egyszerű magyarnak" nevező helyi asszony, aki a hét végén szállást adott több, Ceglédre érkező gárdistának.

C-PRESS/Népszabadság

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk