Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elszabadult a szélsőjobb
2012-08-21 10:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Szemtanúk szerint jobbikos parlamenti képviselők részvételével demonstráltak vasárnap este Cegléden a betiltott Magyar Gárda utódainak tekinthető szélsőjobboldali csoportok, miután egyes tagjaikat - akik múlt kedd óta "járőröztek" a város romák lakta utcáiban - állításuk szerint megtámadták. A területen hétfőn jelentős rendőri erő vonult fel. Tíz roma szervezet feljelentést tett apartheid bűncselekmény elkövetése miatt.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és az Új Magyar Gárda tagjai hétfőre ígérték a vasárnap esti, mintegy 400 ember részvételével a város romák lakta házainak közelében tartott erődemonstrációjuk folytatását. Információink szerint hétfőn napközben körülbelül 50 egyenruhás gárdista tartózkodott a területen, estére pedig a helyiek újabb rendzavarásra számítottak. A gárdistákat a romák házaitól távol tartó jelentős számú rendőri erőkhöz délután újabb erősítések érkeztek, a levegőben pedig rendőri helikopter körözött.

A szélsőségesek azért jelentek meg hétvégén nagy erőkkel a településen, mert szombat este az Új Magyar Gárda tagjai "rendfenntartó sétára" indultak, amikor állításaik szerint mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a "járőrözőkre", a kiérkező rendőrök azonban nem találtak senkit a helyszínen. A konfliktus előzménye, hogy múlt kedd óta a gárdisták egy kisebb csoportja, állítólag a helybeliek kérésére Cegléden tartózkodott, mert szerintük az utóbbi időben elszaporodott - a szerintük romák által elkövetett - lopások száma.

Nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták - fogalmazott Földi László. A város fideszes polgármestere szerint három hete elterjedt a hír, miszerint 40 roma családot akar az önkormányzat beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Földi úgy vélte, ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy "a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt csípi egyesek szemét". A polgármester szerint a romákat, illetve a "kifogásolható életvitelt folytató városlakókat" csakis a jogszabályok betartásával lehet helyes útra terelni. A vasárnapi gárdista demonstráció kapcsán kijelentette, hogy a megmozduláson jobbikos parlamenti képviselőket is láttak.

Közös állásfoglalásban ítélte el 10 roma szervezet a Cegléden kialakult helyzetet, de a Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő vezette Országos Roma Önkormányzat nem volt köztük. Az Ide Tartozunk Roma Közösségi Hálózat tagja, Daróczi Ágnes szerint ők többek között Farkas Flóriánt is megkeresték, azonban - talán az ünnepnap miatt - senki sem reagált. Daróczi úgy vélte, az Országos Roma Önkormányzat dolga egyértelműen az érdekképviselet lenne, azt pedig mindenki maga döntse el, hogy Farkas Flórián tette-e a dolgát.

A roma szervezetek képviselői tegnap hajnalig az ORFK előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Közleményükben arra kérték a cigányokat, hogy minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat, nyugalmukat, és ne engedjenek a provokációnak. A roma szervezetek szerint a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. "Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak, az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták. Ezen kívül szolidaritásukat fejezték ki a rendőrökkel is, akiket munkájuk végzése során szintén megtámadtak a szélsőségesek.

Elítéljük és elutasítjuk azt a szélsőséges szándékot, amely megbélyegezni, kirekeszteni, eltüntetni akarja a magyar cigányságot, hazánk legnagyobb kisebbségét - közölte Kunhalmi Ágnes és Teleki László. Az MSZP elnökségi tagjai szerint a szélsőjobbosok akciózása, félelemkeltő gyűlölködése nem csak a gyűlölet aktuális célpontjait sérti, hanem minden magyar állampolgárt. A gyűlöletkeltés minden magyartól elveszi a szabadságot, elveszi a békés jövőt. Megakadályozása, legyőzése minden magyar ember közös érdeke - tették hozzá a szocialista politikusok.

Az LMP választ vár Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy meddig kívánja még tehetetlenül szemlélni, hogy önjelölt félkatonai szervezetek megfélemlítő demonstrációkat tartanak vidéken - közölte Csiba Katalin. A párt szóvivője szerint a kormány cserbenhagyta a vidékieket, hiszen a két hét alatti rendteremtés helyett egyre sokasodnak azok az alkalmak, amikor bizonyos csoportok masíroznak és fenyegetőznek. Az LMP várja Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián kiállását is az ügyben.

Tétlenséggel támogat az állam

Több ezren írták alá azt a nyílt levelet, mely Pintér Sándor belügyminiszter fellépését sürgeti a Devecseren élő cigányság elleni támadás, illetve a szélsőjobboldali "seregek" által szervezett hasonló akciók ügyében. A petíció támogatói tiltakoztak az ellen, hogy "a Jobbik és segédcsapatai" újra megszállták a magyarországi települések utcáit. Szót emeltek az ellen is, hogy "bárki a rendőrség feladatait elbitorolja és a magyar jogszabályokat semmisnek tekintse, mivel a rendfenntartás a rendőrség kizárólagos joga és kötelessége", továbbá hogy "a kollektív bűnösség elvére hivatkozva a cigány emberek által lakott területeket, utcákat a szélsőjobb háborús övezetekké változtassa".

Az aláírók szerint a Jobbik megkezdte 2014-es kampányát, s politikai céljai érdekében borítja fel a helyi köznyugalmat a magyar településeken, így elvetve "a szembenállás, torzsalkodás és a faji elnyomás magvait". A petícióhoz csatlakozók emlékeztettek: "Devecserben ezerfős szélsőjobbos horda támadta meg az ott élő cigány embereket, egyikük otthonát kőzáporral ostromolva - mindeközben a rendőrség tétlenül és megszeppenve álldogált". Megírtuk: augusztus 5-én mintegy ezer szélsőséges, a Jobbik mellett az Új Magyar Gárda, a Szebb Jövőért Polgári Egyesület, a Véderő és a Hatvannégy Vármegye, azért vonult fel Devecseren, mert egy helyi lakost - állítása szerint - megfenyegették a cigányok.

A rasszista tüntetésen résztvevők a romák házainál betontörmelékekkel és téglákkal dobálóztak. Egy fiatal LMP-s aktivistát egy betondarab talált el, de Ferenczi Gábor jobbikos képviselő is megsérült. A rendezvényt biztosító 200 rendőr egyáltalán nem lépett közbe, nem oszlatta fel a szélsőséges demonstrációt, ellenben később csoportos garázdaság miatt eljárást indítottak, mely során azt vizsgálják, ki és honnan dobált.

Az eset után hazai jogvédő szervezetek írtak nyílt levelet belügyminiszternek, felszólítva Pintért, illetve a rendőrséget arra, hogy alkotmányos kötelességének megfelelően tegye meg a szükséges intézkedéseket, és ne hagyja, hogy a devecseri események a jövőben megismétlődhessenek.

C-PRESS / nepszava - Molnár Richárd /

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek