Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Segélyért tüntetnek: nem akarnak cirkuszt, de nincs kenyér
2012-08-15 09:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hétfő óta a polgármesteri hivatal előtt demonstrálnak a tarnabodi segélyezettek. Reménykednek: megkaphatják a szociális segély teljes összegét, eddig csak előleget kaptak. - Maga szerint mire, meddig elég hatezer forint?- kérdezett vissza Mága Mihályné, a tüntetők egyike, amikor megszólítottam. A negyvenkilenc éves asszonynak a segély az egyetlen bevételi forrása, munkája nincs, nem is volt. Elmondása szerint utoljára közmunkásként két évvel ezelőtt dolgozott a faluban. Szakképzettsége, kilátása munkára nincs neki se, a férjének se. Nem tudja, miből adnak enni kiskorú gyermeküknek, ha nem kapják meg hamarosan legalább a szociális segélyt.

 

  Segély nélkül maradtak. Tarnabodon csaknem hatszázan várják, hogy pénzhez jussanak, fogytán az előleg. FOTÓ: GÁL GÁBOR

Segély nélkül maradtak. Tarnabodon csaknem hatszázan várják, hogy pénzhez jussanak, fogytán az előleg.

FOTÓ: GÁL GÁBOR

 

Hozzá hasonló helyzetben van mindenki, aki az alpolgármester által meghirdetett demonstrációra gyerekestül a polgármesteri hivatal elé gyűlt. Az ott üldögélő, álldogáló emberek azt mondták, kitartanak: addig állnak a falu főutcáján, amíg nem történik valami. A polgármester kérésére békésen demonstrálnak, de nem nagyon tudják, hogy mit tesznek, ha ez nem segít.

Tarnabod polgármestere, Pető Zoltán már június végén tudta, hogy baj lesz. A Tarnazsadánnyal közös körjegyzőségben működő bodi önkormányzat első embere két hónapja még harminc nap haladékot kapott a gesztortelepülés helyhatóságától: próbáljon forrást szerezni és rendezni a feléjük felhalmozódott több mint hatmilliós tartozást.

 

A település az önhikiként emlegetett - önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó - támogatás iránti igényt nyújtott be már az év elején. Kaptak is 1 millió 468 ezer forint vissza nem térítendő támogatást. Most újra kérnének, ennél lényegesen többet, ráadásul soron kívül, hiszen a második fordulós igények benyújtási határideje szeptemberben lesz. Addig a kenyérgondokkal küzdő bodi segélyezettek már nem tudnak várni.

A demonstrációhoz a hét munkanapjaira, a polgármesteri hivatal nyitva tartási idejére kaptak engedélyt a falubeliek. A polgármester azt kérte mindenkitől: ne hangoskodással hívja fel a figyelmet Tarnabod nehéz helyzetére. Nem cirkuszt akarnak, csupán megmutatni: mindennapi kenyerükért vonultak az utcára azok, akik más megoldást már nem látnak.

A falu augusztus elején már nem tudta kifizetni az önkormányzati dolgozók bérét és a 22.800 forintos szociális segélyeket sem. Ha nem kapnak segítséget, a jövő hónapban sem tudnak fizetni, hiszen az inkasszó alatt a település eddig tartozásának csupán a felét tudta le.

Kerestük a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárságát, hogy megtudjuk soron kívüli igényként vagy az őszi második fordulóra érkezett ÖNHIKI-s támogatási igényként kezelik a tarnabodiak segítségkérését. Válaszként a minisztérium sajtóosztálya egy közleményt küldött. Ebből kiderül: Tarnabod község önkormányzata évek óta részesül hivatala működtetéséhez rendkívüli kiegészítő támogatásban. A község 2010-ben 5,8 millió forint, 2011-ben 7,945 millió forint, 2012-ben eddig 1,468 millió forint támogatásban részesült. A település rendszeresen részesül célhoz kötött támogatásban is, segítve 235 tarnabodi ember különböző jövedelempótló támogatáshoz jutását.

2012 első hét hónapjában Tarnabod ilyen címen összesen 24.819.261 forintot kapott. Tarnabod község júliusban jövedelempótló támogatásként, valamint július havi nettó finanszírozás során összesen 5.527.813 forint támogatásban részesült, fogalmaz a közlemény, amiben arra is kitér a tárca: a helyi önkormányzat hatásköre és felelőssége, hogy az állam által megítélt támogatásokat a megjelölt céloknak megfelelően használja fel. A község gazdálkodásáért a polgármester felel. A kialakult helyzetet ezért szerintük a szomszédos helyi önkormányzatoknak kell egymással rendezniük.

 

C-press/heol.hu

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.október 1-től 7-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-10-01
  Ma teli leszünk energiával, így akár a nehezebb házimunkákkal is megbirkózhatunk. Képesek vagyunk rá, hogy sokat dolgozzunk, de munkánk minősége hagy maga után némi kívánnivalót. Az alaposság ma nem lesz sajátunk. Szemproblémáink fokozottabban jelentkezhetnek. A leggyakoribb ilyen jellegű panasz a kötőhártya gyulladás. Ez a kellemetlen betegség idegen, zavaró anyag, pl. por, szennyeződés hatására lép fel.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk