Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Oktatásfejlesztést, munkahelyteremtést!
2012-08-13 21:01
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A mélyszegénységből csak akkor tud kitörni cigány és nem cigány, ha legalább a fenti két program megvalósul. 

Az oktatási rendszer fejlesztésével, az oktatási szolgáltatások cigányok számára elérhetőbbé tételével, s ezzel párhuzamosan a piaci alapokon működő munkahelyek létrehozásával lehet leginkább segíteni a mélyszegénységben élő romákat, de ezekkel lehet enyhíteni a meglévő társadalmi feszültségeket is. Minderről Teleki László, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt hétfőn Miskolcon, a Lukács András Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati frakcióvezetővel megtartott tájékoztatóján.

 

Megítélése szerint az Orbán-kormány becsapta a kelet-magyarországi szegényeket, mert az elmúlt két évben olyan politikát folytatott, amellyel még rosszabb helyzetbe hozta őket. Ígéretükkel ellentétben például nem teremtettek új, piaci alapokon működő munkahelyeket a térségben, noha az itt élő embereknek leginkább ezekre lenne szükségük. „Mert a cigányok bebizonyították, hogy igenis tudnak dolgozni, ha van hol" - jelentette ki. Teleki László hangsúlyozta: nem közmunkáról beszél, mert mindenki tudja, hogy havi 47 ezer forintból nem lehet megélni, hanem valóságos munkahelyekről, termelő, szolgáltató tevékenységről.

Elmondta azt is, hogy az Orbán-kormány jeleskedett a már megszerzett jogok - mint fogalmazott - „visszabontásában" is. Példaként felhozta, hogy Orbán Viktorék egyik első dolga az volt, hogy megszűntették a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt, amelyet elsősorban a tehetséges, de nehéz sorsú cigánygyerekek támogatására hoztak létre még a Horn-kormány idején. Helyette működik ugyan a Wekerle Sándor Alapkezelő, de ezen a támogatási rendszeren keresztül nem lehet nyomon követni, mennyi cigánygyerek vesz részt a különböző programokban. „Ha az MSZP 2014-ben megnyeri a választásokat, visszaállítja a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt" - jelentette ki, hozzátéve, megyei szintű támogatási rendszert építenek ki.

Lukács András emlékeztetett: a legnagyobb gond, hogy a térség duplán járt rosszul a rendszerváltozással. A vesztesek ugyanis a nagyüzemi mezőgazdaságra és/vagy a nehéziparra épülő területek voltak, s Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindkét iparág jelentős munkaerőt szívott fel. A munkahelyek megszűntek, a képzetlen, vagy piacképtelen tudással bíró embereknek (köztük nagyon sok cigánynak) esélyük sem volt az elhelyezkedésre. A helyzetet súlyosbította a mobilitás hiánya is. A korábbi kormányzatok programjai hellyel-közzel ugyan értek el eredményeket a felzárkóztatásban, ám lényeges, számottevő eredményt senki sem tudott elérni.

Az Orbán-kormány viszont meg sem próbálja megoldani a gondokat, egész egyszerűen lemondott a mélyszegénységben élőkről. A Jobbikkal közösen bűnbakot csinálnak ezekből az emberekből, ahelyett, hogy kiutat keresnének. Megítélése szerint ma Magyarországon csupán az MSZP-nek van elképzelése arról, mit kellene tenni ahhoz, hogy segítsenek kilábalni a kilátástalanságból, enyhítsék a társadalmi feszültséget. A párt most készülő Kelet-Magyarország programja szerint a foglalkoztatás növelése, az oktatási, képzési rendszer fejlesztése és az életviteli problémák megoldása jelenthet kiutat. Hangsúlyozta: az MSZP nem felelőtlen osztogatással segítene a bajokon, hanem egy olyan kettős felelősségi rendszer kiépítésével, amelyben a többségi és kisebbségi társadalomnak egyaránt vannak jogai is, kötelezettségei is.

 

C-PRESS/ ESZON.HU

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek