Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Érdektelenségbe fúlt a cigányok elleni tüntetés
2012-08-12 04:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
„Cigánybűnözés" elleni tüntetést szerveztek Szombathelyen. Végül alig ötvenen demonstráltak a főtéren, köztük jobbikosok, civilként, akik önvédelmi szövetséget akarnak alakítani. A városi rendőrkapitány és a polgármester nem hajlandó származás szerint megkülönböztetni a bűnelkövetőket.

Szombathely hagyományosan nem vevő a szélsőségre, és a bűnügyi statisztikákban is jól szerepel a megye. Évek óta 18-19. helyen áll a bűnözési listán Vas, és a felderítési arány is igen jó. A péntek délután háromra a facebookon és egy vasi széljobb portálon hirdetett cigánybűnözés elleni tüntetésre három óra öt perckor még csak éppen elkezdtek gyülekezni. Figyelőállásunk (a tüntetéshez legközelebb eső kávéházi asztal) mellett ülő hölgy, látva a csoportosulást, megkérdezte: „Miért tüntetnek? Mert emelkedik a benzinár?" Aztán, ahogy kibomlott az árpádsávos zászló, megjegyezte: „Már tudom. És szégyellem..."

A „rendezvény" facebookos oldala szerint több mint 3600 embernek ment meghívó, valamivel több, mint négyszázan jelezték biztosra a részvételüket, ebből alig ötvenen jelentek meg péntek délután három órára a Fő téren, a csapat fele 16-20 éves fiatal. A fő szervező, Kovács Kriszta beszélt elsőként, idézhető, épkézláb mondatot nem mondott, de annyi lejött, hogy a cigánybűnözéssel foglalkozni kell. Lábodi Gábor „jobbikos civilként" jelent meg, az ő mondandójában akadt ennél vészjóslóbb: „Ezennel itt megalakítjuk a Vasi jogos önvédelem szövetségét, hogy ha kell, a hívó jelre azonnal ugorni tudjunk... Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!"

Az este hétig meghirdetett rendezvény végét háromnegyed négykor jelentette be a szervező, a magyar zászlót összegöngyölték, az árpádsávost még őrizték vagy tízen, nekünk meg elfogyott a limonádénk.

 

Akár ennyi is lehetne a történet, ha nem lenne rendkívüli esemény, hogy rasszista csoport Szombathelyen tüntetést szervez. Bár nem minden előzmény nélküli a nagy nekibuzdulás. A Jobbik vasi szervezetének elnöke, Bana Tibor országgyűlési képviselő épp a tüntetés délelőttjén tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a délutáni eseményhez semmi közük - ezt fontosnak tartják közölni a sajtóval, mert nem tudják, mi fog ott történni - ők csak magánszemélykén vesznek részt az eseményen. És egyébként sem a cigányok ellen, hanem a közbiztonságért dolgoznak. Ugyanakkor a sajtótájékoztatót azzal a címmel hívták össze, hogy „Nyugaton a helyzet már nem változatlan, Nyugat-Magyarországon is elharapódzik a cigánybűnözés." Arra a kérdésre, hogy honnan lehet tudni, hogy cigányok az elkövetők, azt a választ kaptuk, hogy a cigányokra jellemző bűncselekmények (például fémlopás) szaporodtak meg a tavalyi statisztikák szerint, de van olyan testi sértéses ügy, amelynek elkövetője az egyik cigány önkormányzat tagjának a hozzátartozója. Rába Kálmán, a megyei közgyűlés tagja a megyében „illegálisan tartózkodó" romákat látja felelősnek. Kiderült, azok a személyek az „illegálisok", akiknek nincsen vasi bejelentett lakhelyük. (Hogy a képviselő honnét tudja, hogy ki hová van bejelentve, azt a tüntetés után megkérdeztük, de kitérő választ kaptunk.)

 

A rendőrfőkapitány asszisztál

A Jobbik azt mondja, hogy számukra nincs tabutéma, a rendőrség viszont nem tájékoztat a bűncselekményekről. Tény, hogy idén januártól, mióta Tiborcz János dandártábornok lett a megyei főkapitány - finoman szólva - szelektáltan érkeznek a rendőrségi hírek a helyi médiához, ami mindenféle találgatásra és konfabulációra ad okot. Tiborcz azt közölte a júniusi városi közgyűlésen, hogy neki a tájékoztatásnál fontosabb a lakosság biztonságérzete.  A főkapitány ugyanezen a közgyűlésen a jegyzőkönyv szerint azt mondta: „...a gének nem hazudnak. Tehát amit hoz valaki a családból, sőt sarkítva azt is mondaná (sic!) 6 éves korig a családon belül el is dől minden, és ezen az iskola, a társadalom már csak finomítani tud."

 

Szombathely józan

Hollósi Gábor Szombathely rendőrkapitánya - egy diákok között történt verekedés illetve annak sajtótájékoztatóján elhangzottak kapcsán  - egy tavaly májusi képviselőtestületi ülésen kerek-perec visszautasította, hogy számon kérjék rajta, cigányok-e az elkövetők: „A rendőrség nem etnikai és faji alapon foglalkozik az eljárás alá vont személyekkel (...) Egy hatóságnak nem feladata azt vizsgálni, hogy a gyanúsítottak, a sértettek, az eljárás alá vontak milyen etnikumhoz tartoznak."  Kiemelte, hogy nyilvántartást sem hajlandó ezen az alapon készíteni. (Ezt egy személyes élménnyel is indokolta: háború előtti, etnikai hovatartozást is számontartó kartotékot látott Németországban, amelyeken halálozási helyként Buchenwald volt feltüntetve.)

A tüntetésről szerettük volna megkérdezni a város polgármesterét, Puskás Tivadart (KDNP), de nem értük el. Így a városi kapitány fenti nyilatkozatához fűzött közgyűlési kommentárját idézzük: „Hogy biztonság legyen, annak nagyon fontos lépése az, hogy a rendőrség úgy dolgozzék, hogy például ilyen nyilvántartásokat nem, hogy nem készít, nem is gondol ilyenekre."

 

C-press / magyarnarancs

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek