Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Olimpia előtt: miért nincs tele romákkal a magyar csapat?
2012-08-09 16:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A fajgyűlölet, illetve a bőrszín, a származás miatti diszkrimináció ugyebár nem magyar sajátosság, világszerte küzdenek ellene. Kitörni a betörésből nehéz, de akadnak módozatai.

Az Amerikai Egyesült Államok meglehetősen demokratikus elveket hangoztató és használó ország, ám a fekete tömegek pozitív vagy negatív elbírálása máig élő tematika, Obama ide, Obama oda. A feketéket ért megaláztatások, támadások száma nyilván nem a Ku-Klux-Klan idejét idézik, ám a 20 évvel ezelőtti, Los Angelesben történt incidens  óta tudjuk, hogy az időzített bombák még mindig ketyegnek, legfeljebb csak ritkábban robbanak fel.

 

Az össztársadalmi elismertségért sokféle módon lehet tenni (tudósként, zenészként, politikusként, üzletemberként, stb.), az egyik leglátványosabb terep mindazonáltal mindenképpen a sport. Az USA afroamerikai milliói számára többek között az hozott könnyes-büszke elfogadottságot, hogy közülük néhány ezren a sport terén több dicsőséget szereztek az Egyesült Államoknak, mint a sört vedelő és chipset zabáló nem fekete amcsik tízmilliói. Soroljuk? Például atlétikában (Carl Lewis) vagy kosárlabdában (Michael Jordan) aligha beszélhetnénk annyi amerikai aranyról, ha a fekete géniuszok eltűnnek valamely külvárosi süllyesztőben, a rendőrök és a drog fogságában. Az USA-ban szerencsére elég sokan nem tűnnek el: őket csodáljuk többek között az olimpiákon, például néhány nap múlva Londonban.

 

Sajna Magyarországon is van kisebbségi feszültség, de ugyebár nálunk nem a feketék, hanem a romák kapcsán vetődnek fel a problémák szinte minden áldott nap, pláne ha visszavonhatatlan tragédia történik. Okos emberek azt mondják, hogy nem bőrszínről, hanem mélyszegénységről kell ennek kapcsán beszélnünk, nem cigánybűnözés, hanem megélhetési bűnözés van, kegyetlen küzdelem a szociális kirekesztettségből a létért. Amennyiben ezt a gondolatmenetet folytatjuk, kitörési pontokat kell találnia a társadalomnak a nyomorúságos körülmények között sínylődő romák számára, azért, hogy elismert, könnyes-büszkén elfogadott állampolgárai lehessenek ennek az országnak.

 

Ezen a ponton érünk el Amerikába: mint azt tárgyaltuk, az egyik leggyorsabb és leglátványosabb módja a felfelé való társadalmi mobilizálódásnak és a tisztelet megteremtésének a sport. Az ember azt gondolná, miután más lehetőség nem nagyon van a kitörésre, az afroamerikaiakhoz hasonlóan a magyarországi romák is nagy tömegben képviselik Magyarországot és persze romaságukat a nagy versenyeken, ám ez egyáltalán nem így van. Nincs tele romákkal a magyar olimpiai csapat, nem nagyon vannak cigányok a fociválogatottban, és csak ritkán tűnnek fel egy-egy szakág legjobbjai között. Van persze néhány tiszteletre méltó kivétel (ökölvívásban, focicsapatokban), ám az összkép ezzel együtt azt mutatja, népességbeli hányadukhoz képest a romák alulreprezentáltak a magyar élsportban.

 

Alapvető kérdés, hogy miért? Nem kapják meg a lehetőséget? Nem választják ki őket a válogatókon? A szüleik nem bírják fizetni a hozzájárulást? Faji alapon kiszórják őket? Nem szeretnek edzeni? Nem is tudnak arról, hol és mit lehetne sportolni? Egyáltalán: vannak olyan programok, amelyek a leendő roma magyar olimpiai résztvevők felkutatására és felmutatására hivatottak? Szán erre pénzt az állam? Szánnak erre pénzt a roma szervezetek? Szánnak erre pénzt a civilek?

 

Egy biztos: valami nagyon nem működik. Alig van roma a magyar olimpiai csapatban. Viszont nagyon sok van az utcán.

 

Tóth Csaba Zsolt -hajdupress

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek