Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mit jelent az, hogy cigány?
2012-07-25 12:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mit jelent az, hogy cigány?Az ecsetből a hígító kifolyt a PVC-padlóra, és ő nem törölte fel. Jött a főnök. Ordított, hogy büdös meg köcsög cigány. Hájas Zoltán meglepetten nézett körül. Hozzá beszél? És mit mond? Mit jelent az, hogy „cigány"?

 
 

Nem akarom elhinni, hogy ilyen létezik. Többször rákérdezek, mire a 37 éves férfi makacsul ismételgeti: így történt. Korábban sosem hallotta azt a szót, hogy cigány. Akkor, a hígítós eset után világosította fel egyik ismerőse: „Neked többször annyit kell bizonyítanod, mint egy magyar embernek. De hiába rakod ki a beled, akkor is csak cigány maradsz.” Nagyon korán állami gondozásba került. Utólag kiderítette, hogy anyja is szinte gyerek volt még, amikor megszülte. Apja juhászként dolgozott valamelyik téesznél, a viskó, amit szükséglakásként kaptak, minden komfortot nélkülözött. Döngölt padló, se víz, se villany. Bútor se nagyon, csak pár rongyokkal telepakolt, ócska ágy. Az állami gondozásba vételt megelőző gyermekvédelmis tanulmány, amelyet évtizedekkel később olvasott, érzékletes leírást adott a körülményekről.

Első emléke a beregdaróci óvodához köti. Jellegtelen, egyszintes szocreál épület volt, de kedvesség és szeretet vette körül. Úgy érezte magát, mintha mesevilágban élne. És természetesnek vette, hogy örökkön örökké, a világ végezetéig így lesz. Az óvónénik nem merték elmondani, hogy neki és a vele egyidős nagycsoportosoknak ősztől már általános iskolába kell járniuk – egy másik településen, Berkeszen. Mindenkit felpakoltak egy buszra: „azt hazudták, hogy kirándulni megyünk. Csak akkor derült ki, amikor leszálltunk, hogy nem mehetünk vissza.”

Hájas Zoltánt gyerekkorában „kicsi Zolinak” hívták, innen kapta a Kicso becenevet. Rajta ragadt. Kicso alig tudja visszafogni az érzelmeit. Könnyezni kezd, amikor az óvodáról és a traumaként megélt berkeszi útról beszél. Nagyon megviselte a váltás, és az, hogy éppen azok csapták be, akiket a legjobban szeretett. Akikben vakon megbízott. A berkeszi általános iskolából Tiszadobra került, azokban az időkben, amikor Oláh Ibolya énekesnő is ott nevelkedett. Kicso színjátszó kört szervezett, kacérkodott a gondolattal, hogy színészi pályára megy. A sors aztán úgy hozta, hogy amatőrként ugyan, de a színészetnél is nehezebb mesterségnél kötött ki: mostanában bohócként lép fel különféle rendezvényeken.

Mai eszével már tudja, hogy a beregdaróci óvodától a tiszadobi szakmunkásképzőig sok cigány gyerek volt az állami gondozottak között, de ilyesmiről a pedagógusok egyáltalán nem beszéltek. A gyerekek pedig maguktól miért is beszéltek volna? Néhányuknak fehérebb a bőre, másoknak sötétebb. És? Akkoriban a tévében sem szerepelt a téma. Teljes elszigeteltségben, burokban éltek. Felnőtt védangyalaik nem engedték, hogy a külvilágból bármifajta kellemetlenség vagy a „nyugalom megzavarására alkalmas” információ beszivárogjon a falak közé.

A jó szándékú védelem sok káros következménnyel járt. Totálisan felkészületlenül hagyták el az intézetet, fogalmuk se volt, mi vár rájuk a szabad életben. Kicso szobafestőnek tanult Tiszadobon, de megbukott. Végül ács-állványozóként végzett. Ismerőse ajánlásával az építőiparba került, egy debreceni „maszekhoz”. Hígító, főnök, cigányozás – ezt már tudjuk. Sok munkahelyen megfordult. Volt, hogy egész jól keresett, volt, hogy kölcsönkenyéren tengődött. Közben egy baptista gyülekezetnek köszönhetően keresztény hitre tért. Munka bőven volt, csak fizetség nem. Hónapokig ingyen dolgozott, a körbetartozások miatt a cégétől nem kapta meg a bérét.

Amikor vidéken már végképp nem látott reményt a megélhetésre, a fővárosba jött. Lakott albérletben, irodában, munkásszállón, hajléktalanokat ellátó intézményben – vagy az utcán. Megnősült, elvált („feleségem, sajnos, italozó életmódot folytatott”), közös gyerekük Debrecenbe került. Ha teheti, látogatja. Újabban megint albérletben lakik az élettársával. Foglalkoztatni kezdte a cigánysága, összeismerkedett roma politikusokkal. Egyik volt intézetis cigány barátja javasolta, hogy jelentkezzen az Iványi Gábor-féle Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnáziumba, ahol egészen különleges program indul: gimnáziumi érettségit szerezhetnek a hajléktalanok. Miért is ne? Kicso belevágott.

Kedvet kapott a képzőművészethez is. Az a férfi, aki a tiszadobi iskolában diákként megbukott szobafestőként, ma már több kiállítással dicsekedhet. Álmodni se mert volna róla, de megtörtént: egyik festményét, amely cigánytelepet ábrázol, megvásárolták. Tavaly hét, idén már tizenhárom hajléktalan és hasonlóan nehéz sorban lévő ember tett sikeres érettségit. Kicso is közöttük van – veszi át a szót Mályiné Rubé Katalin, a program kidolgozója és vezetője. A „tizenhármak” két év alatt végezték el az esti gimnáziumot. Eredetileg 44-en jelentkeztek: egy részük lemorzsolódott, mások még folytatják. Számukra túl gyors volt a tempó.

A hajléktalanok közös tankönyvekből tanultak. Tandíjat nem kellett fizetniük, de az érettségi súlyos tízezrekbe került. Kicso az eladott festmény árából állta a költségeket, többeknek a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a X. kerületi önkormányzat dobta össze a pénzt. A követelmény ugyanaz volt, mint bárhol másutt – hangsúlyozza Mályiné Rubé Katalin. Alapelve szerint nem a diákok vannak a tanárért, hanem fordítva. A pedagógusok mentorként is működnek, a program csak így lehet eredményes. A tanárok alapos rostán mentek át, néhányuktól meg kellett válni: „Sem tudásban, sem hozzáállásban nem hozták azt a szintet, amit elvártunk tőlük”.

Érettségi előtt mindenki iszonyatosan izgult, az egyik asszony egész éjszaka nem tudott aludni. Utána aztán hatalmas volt a megkönnyebbülés és az öröm. A bizonyítvány átadásakor többen elsírták magukat a boldogságtól. Pár perccel később – úgy látszik, ez egy pityergős beszélgetés – Mályiné Rubé Katalin is a szemét törölgeti. Az iskolát is működtető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget a parlament megfosztotta az egyházi státusztól, az általa fenntartott óvodák, iskolák és csaknem háromezer hátrányos helyzetű gyerek sorsa bizonytalanná vált.

A kiegészítő támogatásra benyújtott pályázatot a napokban utasította el a minisztérium. Veszélybe került a hajléktalanprogram is. „Sejtelmem sincs, mi lesz” – suttogja Mályiné Rubé Katalin. Némán ülünk. Kicso töri meg a csendet: „Sok pofont kaptam az élettől. Az a célom, hogy amennyire tudom, az intézetis gyerekeket megkíméljem a csalódásoktól. Felkészítsem őket arra, amire minket senki nem készített fel.”

C-PRESS - Népszabadság Online
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-16
  Ma örülünk az új kapcsolatoknak, szívesen szerzünk új barátokat. A régiekkel is szervezhetünk közös programokat. Ma ne kezdjünk alaposabb otthoni munkálatokba, - ehhez nincs meg a kitartásunk és a türelmünk. Ma érzékenyebb lesz a mellkasunk tájéka, gondoskodjunk önmagunk számára friss levegőről. Ha dohányzunk, akkor mérsékelhetjük az elszívott cigaretták számát. Dohányos családtagjainkat, pedig megkérhetjük, hogy ne a jelenlétünkben dohányozzanak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.július 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek