Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az elárverezett falu
2012-07-10 08:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tiszabő - az egy főre jutó általános vásárlóerő alapján - Magyarország legszegényebb települése. A 95 százalékban romák lakta községben munkalehetőség alig akad, az önkormányzatnak szinte semmilyen bevétele nincs. Most maradék vagyonától is kénytelen megválni Tiszabő: árverést rendeztek az önkormányzat ingó és ingatlan tulajdonából. A régen virágzó településen ma teljes a kilátástalanság. HERSKOVITS ESZTER riportja.

Az út is elfárad, mire Tiszabőre ér: a zömében szürke házakkal szegélyezett aszfaltot szitává lyuggatta az idő. Pedig az autóforgalom jó ideje megkíméli a falu útjait. Mesélik, régen minden családban megvolt a négy kerék. Ma biciklik kerülgetik a kátyúkat.

A természet kegyes volt a mintegy kétezer fős zsákfaluhoz: egykor termékeny tájra épült. Igaz, ma parlagon hevernek a legelők és a veteményesek. „Még a lucernát is ellopják" - indokolnak a helyiek, akik inkább aligpénzükből spórolják össze a mindennapira valót, de nem gazdálkodnak, és nagyobb jószágot sem tartanak.

Nemrég az önkormányzati tulajdonban lévő kültéri legelőket is áruba bocsátotta a falu. Tiszabő ugyanis pénzügyi gondnokság alá került: mintegy 120 millió forinttal tartozik az OTP-nek, a Magyar Államkincstárnak és további hitelezőknek. Megoldás lehetett volna - elvileg -, ha az önkormányzat megállapodik a hitelezőkkel, de erre nem volt lehetőség. Ugyanis a képviselő-testület sokáig határozatképtelen volt, miután tavaly a hétből négy tagja előzetes letartóztatásba került szocpolcsalás miatt.

Más lehetőség nem maradt, Tiszabő árverésre bocsátotta minden ingó és ingatlan vagyonát: a legelők mellett - egyebek közt - a kultúrházat, a traktort és utánfutót, a szolgálati lakásokat, a fogászati széket és a kukásautót. Utóbbit egyébként EU-s pályázaton nyerték.

Jó kérdés


Az első árverési napon keltek el a legelők, néhány tízezer forintokért vették meg vállalkozók. Másra nem akadt vevő. Néhány héttel később, május végén másodszorra is megpróbálta kiárusítani magát a falu. Ezúttal ketten jöttek el az árverésre. Pedig hirdetett az önkormányzat, ahogy tudott: közeli települések vezetőit keresték fel, és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Új Néplapban is toboroztak érdeklődőket.

A második árverési nap eredménye: egy helyi vállalkozó, Domány István szolgálati lakáshoz jutott 1 millió 65 ezer forintért, Tiszajenő polgármestere, Puskás Béla a kukásautót vitte. Áron alul, 900 ezer forintért szerezte meg a kocsit: azért volt rá szüksége, hogy megszervezhesse településén az önálló szemétgazdálkodást.

20 milliós bevétellel számolt a falu, a töredéke jött össze. Ami megmaradt, viszi a bank.

Mága Gyula alpolgármester így is elégedett, mert a falu néhány hónapon belül felszabadulhat a pénzügyi gondnok gyámsága alól. És hogy mi lesz a fennmaradó tartozással? Jó kérdés - mondja.

Se busz, se munka


Sorjáznak még a jó kérdések. Tisztázatlan például az önkormányzati lakásokban élők sorsa, akik ezután a banknak fizetik a bérleti díjat, miközben a havi háromezer forintos önkormányzati hozzájárulási díj is gondot okoz nekik.

Tiszabőn ezerötszázan élnek a létminimum alatt, mélyszegénységben, sokan 22 ezer forintos segélyből. Az egyik helyi üzlettulajdonos szerint nem is vágynak többre.

- Egész nap otthon fetrengenek. Fizetésnap kiözönlenek Fegyvernekre, bevásárolnak a piacon. Ha elfogy a pénz, ellopják, ami kell - ad szubjektív helyzetjelentést nincstelen földijeiről.
Azt azért hozzáteszi: anno buszok vitték a falutól hét kilométerre fekvő településre, Fegyvernekre a napszámosokat, volt is jelentkező bőven. Ma nincs se busz, se napszámosmunka a közeli kisvárosban.

Az alpolgármester mégis optimista némileg. Mivel a falu adósságrendezés alatt áll, nem pályázhatott, így az egyik közeli önkormányzat pályázott Tiszabő nevében a Start közmunkaprogramra. Nemrégiben százharmincról százhetvenre bővíthették a közmunkások létszámát. Még négyszázan várnak a lehetőségre. Mága Gyula reményei szerint előbb-utóbb háromszázra ugorhat az alkalmazottak száma.

- Persze hogy van, aki nem akar dolgozni, de a többség bármit megtenne a munkáért. Szorgalmas emberek a tiszabőiek: legutóbb, amikor lehetőség adódott, napi tizenhat-tizennyolc órákat dolgoztak Pesten - oszlat előítéleteket.

Nevetés töri meg Tiszabő deprimáló csendjét. Forrása két viháncoló lány, egyikük papagájszín tréningben közeledik kétkerekűjén. Az útszéli meggyfa mellett állnak meg. Villanásnyi idő alatt kanárisárgában és élénkzöldben pompázik a fa, fentről rázza a meggyet a dús idomú, nevető lány. Lentről barátnője és óvodáskorú gyerekeik figyelik.

- Nekünk szerencsénk van, a férjem dolgozik. Árkot ás, a temetőt rendezi - gurgulázik tovább - Szép, nagy házunk is van. Folyosó, fürdőszoba, két háló.
- És hányan éltek ott?

- Várjál csak - csendben számol, ujjai is mozognak, ahogy koncentrál. - Nyolcan.

A falu központjában áll a Royal cukrászda - legalábbis ezt hirdeti a kopottas épületen a büszke felirat. Süteményt nem árul, töményet, kannás bort viszont igen. Utóbbiból minőségit is, kilencvenért mérik decijét. Egy középkorú férfi - „Zsíros Kenyér", ahogy kedvenc étele után a falu hívja - szemlátomást naphosszat „cukrászdázik". Nehezen törnek fel belőle a szavak, de igyekszik nagyon: elmondaná, mi az igazság a falut illetően.

Széled a brigád


Összeesküvés-elméletekből, bűnbakokból amúgy sincs hiány: lépten-nyomon megállítanak, mindenki tudja a „tutit", az „igazi" okot, amiért a valaha szebb napokat megélt falu idejutott.

Teri néni nem keres okokat, csak emlékezik. Az „őslakos", 74 éves asszony gyermekkorát idézi.

- Kilencéves korom óta dolgoztam. A más földjén. A miénket még a Rákosi-korban elvették - fátyolosodnak a sokat látott szemek, de folytatja. - Majdnem befejeztem a középiskolát, amikor megbetegedett az öcsém, lerokkant az édesapám. El kellett tartanom a családot. Veszélyes, nagy gépeken dolgoztam, és csak a szerencsén múlt, hogy megmaradtam. Hányszor estem kis híján a gép éles forgói közé! Akkor megfogadtam: nekem csak akkor lesz gyerekem, ha taníttatni tudom. És be is tartottam. A lányom Szolnokon asszisztens, a fiamnak boltja van.

Aztán valahogy mégis szépül a múlt. A rendszerváltásnál járunk, Teri néni gazdag gyümölcsösökről, virágzó termőföldekről mesél.

Kovalovszky Dániel felvételei- Mi láttuk el még a környező falvakat is. Mindenki dolgozott: adott munkát a gyár és a téesz is. Jó kis hely volt ez. Még bálokat is rendeztek a kultúrházban.

Nemrég Teri néni házába riasztót vezettetett be a lánya, miután anyját rövid időn belül harmadszor is kirabolták. Az asszony napjai ma nagyrészt a beriasztózott ajtók mögött, a modern technika nyújtotta biztonságban telnek. Gyermekei és öccse látogatják.

A falu szélén kaszára-kapára támaszkodva beszélgetnek közmunkások a helyi polgárőrrel. A közeli Kunhegyesen kiraboltak és megkínoztak egy idős nőt. De nincs idő a döbbenetre, széled a brigád, folytatódik a munka.

(Az írást teljes terjedelemben elolvashatja a 168 Óra hetilap legfrissebb számában.)

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek