Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A jobbikos polgármester nem kér az úszófelszerelésből
2012-07-10 08:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy volt olimpiai bajnok, egy vízilabdázó, olvasva az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felhívását, melyben mélyszegénységben élő cigány tanulók számára "úszócuccgyűjtő" akciót hirdetett, felajánlotta, hogy romáknak és nem romáknak, akár az iskola valamennyi növendékének a szükséges úszófelszerelést beszerzi.

Molnár Károly iskolaigazgató és Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, különböző okokra hivatkozva az adományból nem kért. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman vizsgálata és megállapítása szerint a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában a cigány gyerekeket elkülönítetten, összevont osztályokban tanítják a földszinten, a nem cigány tanulókat pedig az emeleten s a tetőtérben. Az oktatás színvonala a földszinten alacsonyabb. Azok a cigány tanulók, akik szegények -a szülőknek nincsen pénze úszófelszerelésre-, az iskola uszodáját nem használhatják.

 

A jobbikos Juhász Oszkár vezette önkormányzat, pénzhiányra hivatkozva a szegény cigány gyerekek úszását nem támogatja. Annak ellenére sem, hogy az órarend szerint az úszás kötelező. Az uszodába azok, akik nem rendelkeznek strandpapuccsal, úszóruhával, úszósapkával és törölközővel, nem léphetnek be; előírt iskolai kötelezettségüket nem teljesíthetik. Az iskola igazgatója, Molnár Károly szerint az intézmény nem cigányellenes, csupán rendpárti.
Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ez év márciusában hirdetett úszócuccgyűjtő akciót hattól tizennégy éves korú fiúk és lányok számára, s ahogy felhívásukban írták, nem muszáj, hogy a "cucc" új legyen. Az akció nagy siker és nagy bukás lett.

Az történt ugyanis, kezdett az elképesztő történetbe Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője, hogy egy helybéli anyukával először összeírattuk a méreteket. Kinek, mekkora a lába, milyen magasak, milyen testalkatúak. Május közepére 30 gyereknek sikerült a felszerelést beszereznünk, amit aztán elvittünk a lakásukra. Megfogalmaztunk egy kérelmet is, melynek lényege, a szülő azt kéri az iskola igazgatójától, gyermeke hadd használhassa már másnaptól az iskola uszodáját. A szülők a kérelmeket elküldték, választ nem kaptak, a gyerekek pedig nem úsztak. Az igazgató arra hivatkozott, hogy május közepétől leeresztik a vizet; az uszoda nyáron nem működik. A történethez tartozik, hogy az úszócuccgyűjtő felhívásra jelentkezett egy cég. Volt olimpiai bajnok, egy vízilabdázó vezeti, aki arról beszélt, hogy függetlenül attól, ki roma és ki nem, minden rászorulónak beszereznék a felszerelést. Meg labdákat és bármit, amire az iskolának szüksége van. Az a furcsa, magyarázta Mohácsi Erzsébet, hogy Molnár Károly iskolaigazgató a választ előbb húzta-vonta, végül azt mondta, az adomány elfogadásában Juhász Oszkár polgármester a kompetens.

A polgármester a volt olimpiai bajnokot Farkas Jánoshoz, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökéhez irányította, mivelhogy a kisebbség problémája az, ha nincsen úszófelszerelésük. A cégvezető ugyanakkor azt hangoztatta, ők minden rászorulót támogatnának, elsősorban azért, hogy a gyerekek megkülönböztetés nélkül, együtt használhassák az uszodát. Végül az igazgató úr azt a választ adta, hogy köszönik szépen, de inkább nem kérik a támogatást, mert május közepén a vizet úgyis leengedik, szeptemberben pedig nem tudják, ki veszi át az önkormányzattól az iskolát. A volt olimpiai bajnok az igazgatónak arról is beszélt, hogy ők akár az iskola valamennyi tanulójának biztosítanák a felszerelést, amit olimpiai bajnokok részvételével, játékos vetélkedő során adnának át, és hogy személy szerint szívesen tartana edzéseket, külföldön ugyanis dolgozott már hátrányos helyzetű gyerekekkel.

A történethez az is hozzátartozik, hogy az alapítvány, az iskolában meglévő szegregáció miatt perli a fenntartót, vagyis a gyöngyöspatai önkormányzatot. Eddig három tárgyalás volt, a legutóbbira az alperesek, az önkormányzat képviselői már el se mentek, s bírói felszólítás ellenére sem nyújtották be azokat a dokumentumokat, amelyekkel érdemben védekezhetnének. A második tárgyalási napon meg az történt, hogy Juhász Oszkár a cigányokat bűnözőknek nevezte, Mohácsi Erzsébetnek pedig azt javasolta, menjen inkább Kanadába. Beszédét a bíró több ízben megszakította, s arra figyelmeztette Juhász Oszkárt, hogy nem sajtótájékoztatón, nem is kampányrendezvényen, hanem a bíróságon van. Az újabb tárgyalási napot szeptember elejére tűzték ki, s ha az alperesek védekezési anyagukat addig nem csatolják, akkor ítélet is születik.

Scipiades Erzsébet / Népszava

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek