Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány vendéglő sikere a Viharsarokban
2012-04-25 09:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány vendéglő sikere a Viharsarokban„Kenyírleves", sült csirkefarhát krumplimóringgal, kacsanyak késsel vágott tésztával, cigány tyúkos káposzta - néhány fogás a Kira vendéglő választékából. Mi a közös bennük? Az, hogy valamennyi igazi cigány étel, azaz autentikus, ahogy az étterem bejárata felett büszkén hirdeti a cégjelzés magáról a vállalkozásról.

 

 

 

 

 

 Békés város központjától kifelé haladva, ahol 90 fokos kanyart ír le a Mezőberény felé vezető út, ott nyitott ki októberben az ország első cigány vendéglője. A sajtó érdeklődése csak lassan csillapodott (de máig sem múlt el), a látogatók száma viszont örvendetesen emelkedett az elmúlt félév alatt, s ha az egész termet kibérelik, igény esetén akár zenészekről is gondoskodik a tulajdonos házaspár, a harmincas éveit taposó Ásós Géza és neje, Klára (akik kislányukról, a hároméves Kiráról nevezték el a szóban forgó vendéglátóipari egységet).

 

  Bár az Ásós-páros korábban is foglalkozott ilyen jellegű tevékenységgel is, fő megélhetési forrásuk az építőipar volt. A férj 2002-óta építési vállalkozó, de a válság nyomán az utóbbiból egyre nehezebben lehetett kijönni.

A helyzet szülte az ötletet: nyissanak éttermet. 2010-ben bő tízmilliós beruházási hitel elnyerésével meg tudták venni az épületet, amelyben korábban kocsmának tetsző késdobáló működött – de hol van az már! Az építői gyakorlat sokat segített abban, hogy a vendéglő céljára kiszemelt ház átalakítása pompásan sikerült, a termet kulturált kialakítás jellemzi, a falakat régi családi fotókból összeállított kompozíciók díszítik, a hat asztal köré 36 vendég telepedhet le egyidejűleg.

 

 Nyerőgép sehol, cigarettafüst – a törvényi előírásoknak megfelelően – száműzve, a bárpult mögött Klára asszony serénykedik, olyan kávét állítva elő, hogy azt elfogyasztva bárkinek kettővel magasabb sebességi fokozatra kapcsol a szíve. A főnöknő távollétében olykor Kozák Zsolt, a szakács is beáll pultosnak, bár az ő kezelésében kimért alakban jobban mutat a méltán híres helyi pálinka, mint a „feketeleves”.

Zsolt a békéscsabai szakiskolában tanulta a konyhai tudományokat, s ezeket önszorgalomból, de a „gazda” egyértelmű biztatásától is kísérve egészíti ki újabb, olykor távolabbi vidékekről származó cigány ételreceptekkel. Ez nem egyszerű feladat, a receptek inkább szájról szájra járnak, mint a népmese, leírva nem nagyon, szakácskönyvben még kevésbé bukkanhat rájuk az érdeklődő. A választék bőséges, az adagok tisztességesek, a fűszerezés kellemes, az árak elviselhetők, olykor kifejezetten szolidak. Aki menüt rendel, kétféléből is választhat, 580 forintért. Házhoz kiszállítást vállalnak, hidegtálak is megrendelhetők.

Ásós Géza szívesen idézi fel a kezdeti időszakot, amikor mindössze négyféle igazi cigány ételt szolgáltak fel, ám a fokozott érdeklődés nyomán számuk mára elérte a 25-öt. És ezek között nem szerepel például a cigánypecsenye, ami a tulajdonos és a család véleménye szerint nem is ennek a közösségnek az étke, ám a nem-romák kikövetelték, hogy rajta legyen az étlapon. Márpedig a vendégkör 80 százaléka nem roma, így közkívánatra a cigánypecsenye is fellelhető a ház étlapján – de nem a cigány ételek között…

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-16
  Ma örülünk az új kapcsolatoknak, szívesen szerzünk új barátokat. A régiekkel is szervezhetünk közös programokat. Ma ne kezdjünk alaposabb otthoni munkálatokba, - ehhez nincs meg a kitartásunk és a türelmünk. Ma érzékenyebb lesz a mellkasunk tájéka, gondoskodjunk önmagunk számára friss levegőről. Ha dohányzunk, akkor mérsékelhetjük az elszívott cigaretták számát. Dohányos családtagjainkat, pedig megkérhetjük, hogy ne a jelenlétünkben dohányozzanak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.július 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek