Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az első roma a szlovák parlamentben
2012-04-23 18:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az első roma a szlovák parlamentbenPeter Pollák az első roma származású képviselője a szlovák parlamentnek - az Egyszerű Emberek frakcióját erősíti. Elképzeléseiről kérdeztük őt.

 

 

 

 

 

 • Pollák úr, Ön korábban más párt – a Híd jelöltlistáján is ott szerepelt, legutóbb pedig az Egyszerű Emberek ajánlatát fogadta el. Mennyiben jelentett más lehetőséget az ő ajánlatuk?

 • Én mindnenekelőtt a romák ügye miatt léptem be a politikába. Ez a hozzám legközelebb álló ügy, még ha mindezek mellett a szociálpolitika és az uniós alapok hatékony felhasználása is foglalkoztat – de a romák kérdése a szívügyem. A Hídban egy ideig dolgoztam is és ott voltam a jelöltlistájukon is, de nem kaptam olyan lehetőséget, mint Igor Matovičtól és az Egyszerű Emberektől. Ez egy egészen más lehetőség, és remélem, hogy felelősségteljesen leszek képes ezt felhasználni, nem csak a romák, de Szlovákia sikere érdekében is.

 • Ez azt jelenti, hogy ön alakítja majd az Egyszerű Emberek roma-politikáját?

 • A fő letéteményese szeretnék ennek a kérdésnek lenni a parlamentben, amennyiben én vagyok az egyedüli képviselője ennek a kisebbségnek, logikus, hogy ezzel foglalkozzak. Ám professzionális szinten foglalkozom a szociális kérdésekkel és szociális szolgáltatások kérdéseivel, így ezzel is törődök majd, akárcsak a menedzsment, az uniós alapok felhasználásának kérdésével, így ezzel is foglalkozni szeretnék a parlamentben.

 • Ön az első roma képviselő a parlamentben – milyen érzés ez?

 • Ez…. Ez olyan felelősségteljes érzés, de kellemesen felelősségteljes, miután ez a felelősségteljesség összekapcsolódik a romák és nem romák felőli felfokozott elvárásokkal azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz a parlamenti szereplésem, milyen javaslatokat terjesztek majd elő. Tehát: kellemesen felelősségteljes és remélem, hogy az is marad a ciklus végéig.

 • Az utolsó hetekben viszont ezt a kellemes érzést kellemetlen történések is megzavarhatták – elég csak Krasznahorka esetére gondolnunk – például Marián Kotleba és párttársai menetelésére. A politikai szféra pedig hallgatott ezzel kapcsolatban. Ön nem érezte szükségét, hogy megszólaljon ezzel kapcsolatban?

 • Igen…. ezzel a tűzesettel kapcsolatban csak azt mondhatom, hogy nagy valószínűséggel roma gyerekek voltak azok, akik miatt kigyulladt a vár, de abszolút nem érzem ezt etnikai kérdésnek, ennek nincs semmiféle kapcsolata ezzel, hiszen ezek a gyerekek nyugodtan lehettek volna magyar vagy szlovák gyerekek is. A véletlen folyamán roma gyerekek gyújtották meg a füvet, ezért nem látom értelmét az olyan spekulációknak, mely az egészet összekötik az etnikai kérdéssel. Ezek gyerekek voltak, akiknek nem állt szándékukban felgyújtani azt az épületet. A véletlen folyamán romák voltak, de éppen ezért nem akartam ezzel foglalkozni, hogy ne öntsek olajat a tűzre, ne akartam a kezére játszani a szélsőséges csoportoknak, hogy legyen mire reagálniuk. Ennek az eseménynek semmi köze az etnikumhoz mint olyanhoz.

 • A társadalom egy része viszont ezt összeköti, így látja….

 • Tudom. Tudom, hogy így látja, mert sokan ezt így tálalják – akár a média, akár maga Kotleba is így tünteti fel, azonban még egyszer ismétlem – ennek az eseménynek, ennek a történésnek semmi köze az etnicitáshoz vagy ahhoz, hogy a romák valamit szándékosan fel akartak volna valamit gyújtani. Ezek a gyerekek gyerekek voltak, az, hogy romák, az mellékes, az ügynek semmi köze az etnikai hovatartozáshoz.

 • Képviselő úr, Ön szerint a romák kérdése az oktatásügyi, szociális kérdés, a belügyminisztérium vagy az egészségügyi minisztérium ügye….?

 • Minden kormány úgy tesz, mintha az egész kormány prioritása lenne…. Ez nem lehet egy minisztérium prioritása, ez nem kizárólagosan az oktatásügy kérdésköre, nem egészségügyi vagy lakhatási kérdés. Ez egy összetett probléma és így is kell hozzáállni – s ami a megoldása szempontjából meghatározó az az, hogy az összes felelős ember úgy álljon hozzá, hogy ez szlovákiai kérdés és nem roma-kérdés, mert ha ez az ügy megoldódik vagy elindul, úgy az egész társadalomra hatással lesz, nem csak a romákra. Egész Szlovákiának haszna lesz belőle, nem csak a romáknak.

 • Ha mi megoldjuk ezt a kérdést, a romák nem függenek majd a szociális ellátó rendszertől, ha dolgoznak majd, úgy fizetik a z adókat, járulékokat, nő az állam bevétele és csökkennek a kiadások. Ezért lenne logikus, ha a meghatározó emberek mint szlovákiai kérdéshez állnának hozzá és nem a romák kérdéséhez, mert senki külföldről nem oldja meg helyettünk ez az ügyet, azt magunknak kell megoldanunk itthon…

Ha nem veszünk tudomást erről a problémáról az egyben azt is jelenti, hogy az elmélyül. Semmilyen fal vagy szegregáció nem oldja meg ezt a kérdést….

 • Mit gondol arról, hogy a II. Fico-kabinetben megszűnik a kisebbségekért felelős kormány-alelnöki poszt?

 • A Radičová-kabinet alatt ennek a posztnak semmilyen kompetenciája sem volt a romákkal kapcsolatosan. A Radičová-kabinet belépésével a romákat leválasztották erről a tisztségről, az azzal kapcsolatos jogköröket a szociális és családügyi minisztérium gyakorolta. A romákkal kapcsolatosan tehát azt tudom mondani, hogy továbbra sem lesz emberünk a kormányban, továbbra is valamelyik minisztérium alá „tolnak be” bennünket. Ebben a tekintetben tehát nem látok különbséget a Radičová-kabinet és a Fico-kabinet között.

 • Egy magasabb szemszögből szemlélve viszont, a kisebbségek szemszögéből csak remélni tudom, hogy a tisztség megszüntetésével nem romlik majd a kisebbségek helyzete…. Természetesen ennek a posztnak lett volna feladata a kisebbségi és emberi jogokat védelmezni, de gyenge kompetenciákkal rendelkezett. Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem megszüntetni, de megerősíteni kellett volna e tisztséget, mivel Szlovákia multikulturális állam, a lakosság majd 20%-át teszik ki a különféle kisebbségek. Fontos lenne, hogy legyen egy ember a kormányon belül, akinek az a feladata, hogy gondoskodjék róla, hogy ők is otthon érezzék magukat Szlovákiában.

C-PRESS - parameter.sk

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek