Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hisztéria szülte az iskolaőr-programot
2012-04-19 13:07
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hisztéria szülte az iskolaőr-programotRendőrt az iskolákba! - áll a Belügyminisztérium tervezetében. Propagandisztikus hisztériakeltés az egész - véli az oktatási szakember. Ha a parlament rábólint a tervre, akkor az erkölcsi nevelés mellett rendőrök színesítik majd az új közoktatást.

 

 

 

 

 

Mint korábban megírtuk, a Belügyminisztérium (BM) – a kormány.hu-n nyilvánosságra hozott – törvénytervezete szerint az oktatási intézmények a jövőben iskolaőröket alkalmazhatnának. Feladatuk szerint megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok – igazolatlanul – elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatnák az intézmény területére való jogosulatlan belépést. Mindehhez „arányos mérvű testi kényszert” is bevethetnének. Az elképzeléshez módosítanák a tavaly elfogadott, új köznevelési törvényt, és a rendőrségről szóló jogszabályt is. Az iskolaőrök létszámáról a fenntartó dönthetne.

 

„Az egész egy propagandisztikus hisztériakeltés. Nagyobbnak írják le a bajt, mint amekkora, amit aztán rendőri erőkkel megoldanak” – foglalta össze álláspontját a tervvel kapcsolatban a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. Trencsényi László emlékeztetett arra, hogy minden mértékadó kutatás (például az oktatási jogok biztosa által nemrég lefolytatott vizsgálat, vagy Sáska Géza kutatásai) kimutatta, hogy az iskolai erőszak veszélye nem akkora Magyarországon, mint a híre.

 

Ellentétben más országokkal ez a jelenség ott tart nálunk, ami még pedagógiai eszközrendszerrel karbantartható. Trencsényi szerint mellesleg e tekintetben sem jó ötlet a közoktatás tervezett államosítása, mert önkormányzati iskolafenntartással az intézmények körüli béke is jobban fenntartható. Hiszen az iskola és a helyi társadalom kapcsolata természetesebb, organikusabb, mint a személytelen állam és a lakosság leendő kapcsolata, így jobban el lehet rendezni a konfliktusokat.

 

 

A „rendőrt az iskolába”-gyakorlat csak arra jó – véli Trencsényi – hogy kriminalizálja a gyerekeket. Egyfajta önmagát beteljesítő jóslatként hirtelen rendőrségi ügye lesz, mondjuk lógás miatt. Az oktatási szakember arra is figyelmezet, hogy az elképzelés mögött csendes rasszizmus is meghúzódhat. „Tudjuk, kiket kell megfegyelmezni…” A hátrányos helyzetű, elsősorban cigánygyerekek által látogatott borsodi kisiskolákban futott pedellusprogramok például kifejezetten sikeresek voltak. Ezekben 8 általánost végzett cigány anyákat képezetek ki arra, hogy a saját gyerekük iskolájában pedellusi munkát vállaljanak.

 

Trencsényi ugyanakkor fél, hogy a Belügyminisztérium ötletéről sok pedagógus azt fogja gondolni, „jaj de jó, meg vagyunk védve”, vagyis „felmentést kaptunk a pedagógiai felelősség alól”. Eközben az új oktatáspolitika zászlajára veretes betűkkel írják fel, mennyire fontos az erkölcsi nevelés.

 

Az Országos Kriminológiai Intézet tudományos munkatársa szintén ellenzi, hogy a rendőrség mindenütt jelen legyen, így az iskolákban sem szívesen látna egyenruhásokat. „Ha valaki lógni akar, az lógni fog. Aki nem megy be az iskolába, az nem megy az iskola közelébe se, így nem fog találkozni az iskolaőrrel sem” – mondja Bolyky Orsolya. Azt az iskolák döntő többsége eddig is meg tudta oldani, hogy a gyerekek ne mehessenek ki engedély nélkül az épületből, és idegenek ne mehessenek be oda.

 

Bolyky Orsolya egyetért Trencsényi Lászlóval abban, hogy az iskolai lógást, és az esetleg előforduló erőszakot elsősorban pedagógiai módszerekkel kellene megoldani. Igaz, hozzátette, hogy a felgyorsult világban, a gazdasági válság keltette feszültségben egyre nehezebb dolga van a tanároknak, sokan a pedagógiai eszközeik elégtelenségére panaszkodnak közülük. 


Bolyki Orsolya úgy véli, ha mégis megvalósulna egy ilyen program, akkor annak sikere leginkább azon múlna, hogy milyen együttműködést, bizalmat tudna kialakítani az iskola a rendőrrel. Korábban is voltak olyan projektek, amikor egyes iskolákhoz delegáltak (de helyileg, szervezetileg nem helyezték ki oda őket) rendőröket, akik az iskola környékén például a drogmegelőzésben vagy a közlekedési balesetek visszaszorításában látványos eredményeket értek el.


Megkérdeztük az ügyről az oktatási jogok biztosát is, ám Aáry-Tamás Lajos azt mondta, jelen stádiumában - amikor egyelőre csak egy tervezetről, vitaanyagról van csak szó - nem foglalkozik a kérdésssel.

 

C-PRESS - fn24.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-16
  Ma örülünk az új kapcsolatoknak, szívesen szerzünk új barátokat. A régiekkel is szervezhetünk közös programokat. Ma ne kezdjünk alaposabb otthoni munkálatokba, - ehhez nincs meg a kitartásunk és a türelmünk. Ma érzékenyebb lesz a mellkasunk tájéka, gondoskodjunk önmagunk számára friss levegőről. Ha dohányzunk, akkor mérsékelhetjük az elszívott cigaretták számát. Dohányos családtagjainkat, pedig megkérhetjük, hogy ne a jelenlétünkben dohányozzanak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.július 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek