Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány hagyományok és szokások: A cigány kultúra ünnepe
2012-04-18 12:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány hagyományok és szokások: A cigány kultúra ünnepeA Cigány Világszövetség 1971-es londoni alakuló ülésének határozata nyomán április tizenhatodikát mint a cigány kultúra napját ünneplik világszerte. Hivatalos megnevezéssel ez a Roma Kultúra Nemzetközi Napja.

 

 

 

 

 

Az 1971-es cigány világkongresszuson több meghatározó jelentőségű és egységesítési törekvést szolgáló döntés született. Ilyen volt a cigány nyelvről szóló határozat, amelynek nyomán cigány értelmiségiek kezdték meg cigány nyelven is a gyűjtőmunkát és publikálást. Születtek cigány szótárak, nyelvtanok, irodalmi művek, fordítások cigány nyelvre. Majd az 1990-es évek második felében napvilágot látott a cigány nyelvű Biblia is. Ilyen döntés volt a nemzetközi cigány himnusz: Opre roma (Cigányok fel), amely egy jugoszláv cigány zenész (Jagdino) nevével fémjelzett, közismert cigány népdal továbbfejlesztett változata azzal a záró óhajjal: „Fogjunk össze, hogy jól cselekedjünk!”, és azóta ez hangzik fel a nemzetközi cigány rendezvényeken. Hazánkbeli rendezvényeken a romungrok is, az oláhcigányok is inkább a beás Zöld az erdő himnuszt érzik magukénak és éneklik. Ilyen döntés volt a cigány zászló megszületése: felül kék, az ég, a végtelenség, a szabadság, ahol a vándormadarak repülnek; alul zöld, a föld, a rét, erdő-mező, a szerencse; középen vörös-narancsvörös rota (kocsikerék), a vándorló élet jelképe, amelynek nyolcküllős alakja és színe az indiai felkelő és lenyugvó nap ősi ábráját is idézi. Ilyen döntés volt a roma kultúra nemzetközi napja…

 

Hazánkban 1996 óta ünneplik meg a cigányok ezt a napot. Aminek több oka is van. Az első alkalommal 1995. április 11-én megalakult országos cigány önkormányzat csak a következő évben készíthette elő az ezzel kapcsolatos rendezvényeket. A pártállami politika csak 1985-ben ismerte el, hogy a cigányság „etnikum”. Ezt követően 1986-ban alakulhatott újjá a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége, amely 1996-ban ünnepelte eredményes működésének tíz éves jubileumát. Az 1993-as kisebbségi törvény nyomán 1994-95-ben kibontakozott cigány civil szerveződések 1996-ban jutottak el az első jelentős kulturális demonstrációk megszervezéséig.

 

1996-ban Lakatos Menyhért így fogalmazott az országos rendezvényen: „A cigányság évszázadokon keresztül elszigetelten élt a társadalomtól, és ezzel együtt a társadalom kultúrájától is. De az elzártság nemcsak meggátolt, hanem létre is hozott valamit, ami a kulturálódást szolgálta. Tekintve, hogy a cigányságon belül, szinte az országok határait meghaladva, a cigányság kultúrája azonos, ezért joggal nevezhetjük népi kultúrának. És mint általában a népi kultúrákhoz mindig jól illeszkednek az úgynevezett szokáskultúrák, melyek az általános népi kultúrát kisebb csoportokra, vagy éppen családokra bontják le. Nincs olyan nép vagy nemzet, amely ne a saját kultúrájából indult volna el az egyetemes kultúra felé. És célja sohasem az egyetemes kultúra megszerzése volt, hanem saját kultúrájának a fejlesztése, illetve a nemzeti kultúra megteremtése, amely képes elbírni az egyetemes kultúrát…”

 

Choli Daróczi József ugyanekkor kiemelte: „A magyarországi cigányság életében a kultúrának vagy orális vagy vizuális formában kellett és kell betöltenie mind oktató-nevelő, mind szórakoztató funkcióját. A cigány közösség és a benne élő egyén hangulatának, érzéseinek és történéseinek kódszerű ábrázolása az énekes, a mesemondó, vagy a festő feladata… A cigány kultúra igenis európai, a szó legnemesebb értelmében. Európai és egyszersmind magyar.”

 

1996 óta nemcsak az országos, hanem a települési cigány szervezetek is szerveznek az ünnepnap táján tartanak szakmai és kulturális rendezvényeket, köztük gyermek-programokat. Egyes cigány szervezetek Roma Kulturális Hét rendezvényeket szerveznek április 8-16. között (tekintettel arra, hogy az 1971-es világkongresszus április 8-tól 16-ig tartott). Összekapcsolva ezzel a költészet napját, a Magyarországi Cigányok napját és a Roma Kultúra Nemzetközi Napját.

 

C-PRESS - mon.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek