Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romaügy: nincs új a nap alatt
2012-04-10 09:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romaügy: nincs új a nap alattMagyarországon mára gyakorlatilag minden felzárkóztató program kudarcba fulladt - nyilatkozta Ladányi János szociológus egy korábbi interjúban. Állításával nem lehet vitatkozni. Talán ezért is övezi viszonylag nagy érdektelenség és apátia a társadalmi felzárkózás jegyében született kormányzati stratégiát. Pedig Balog Zoltán államtitkár teljes szemléletváltást ígér.

 

 

Ahhoz képest, hogy a fülkeforradalmi hevület olykor képes volt pár hét alatt összecsapni egy-egy új törvényt, a felzárkózási stratégia kifejezetten aprólékos munkával készült. Bár különösebb vitákról nem érkezett hír, Kállai Ernő, a kisebbségi jogok biztosa tavaly novemberben megjegyezte: a stratégia inkább szegénypolitikai programnak tekinthető. Ami önmagában nem lenne baj, ha a nevében nem szerepelne a roma szó.

 

Az eredetileg nemzeti társadalmi felzárkózási és roma stratégia néven futó programból végül nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia lett – roma nélkül. Ettől még sok szó esik benne a cigányságról. Az indoklás szerint a romák felzárkóztatását célzó politikát nem lehet elválasztani a szegénység elleni általános küzdelemtől, a társadalmi és gazdasági versenyképesség javításától.

 

A mai Magyarországon mintegy hárommillió ember él a szegénységi küszöb alatt, ebből 1,2 millió mélyszegénységben. A romák nagy többsége – becsülhetően 500-600 ezer ember – ehhez az utóbbi csoporthoz tartozik.

 

 

Balog Zoltán a stratégia előszavában ír a már említett teljes szemléletváltásról. Az „új koncepció lényege a komplexitás, azaz csupán akkor érhető el minőségi javulás a hátrányos területeken, ha az oktatási, szociális és egészségügyi, valamint a foglalkoztatási körülményeket egyidejűleg javítjuk”.

 

Szép gondolat, de a legkevésbé sem új. Nézzük például, mit mondott 2007-ben az MSZP-s Teleki László: eredményt csak akkor lehet elérni, ha összehangolt és komplex intézkedésekkel próbálunk javítani a cigányság helyzetén.

 

Távolabbra ismehetünk az időben, a hazai romapolitikában a „komplexitás” fogalma régóta közhelynek számít. A Fidesz hajlamos megfeledkezni arról, hogy Orbán Viktor egyszer már volt miniszterelnök, 1998 és 2002 között. Az első Orbán-kormány idején is létezett cigányügyi program, amely ugyancsak „komplex megközelítést” alkalmazott.

 

Visszatérve a jelenlegi ciklushoz: nem sokkal hivatalba lépése után Balog Zoltán közölte, hogy szakítani kíván az „emberi jogi dogmatizmussal”. A kormányzati kommunikációban érzékelhetővé vált egyfajta hangsúlybeli eltolódás, teret nyert az a felfogás, hogy a romáknak is tenniük kell sorsuk jobbítása érdekében.

 

Csak éppen ez sem hat az újdonság varázsával. 2005-ből, az MSZP–SZDSZ-koalíció idejéből idézzük a kisebbségek helyzetével foglalkozó kormányjelentést: „Nem engedhető meg annak a szemléletnek a felerősödése, amely – önhibájukra és másságukra hivatkozva – a cigányságot teszi felelőssé a szegénységéért. Ugyanakkor nem fogadható el az a szemlélet sem, amely a közösségek és az egyén felelősségét tagadva, a cigányságot sújtó minden probléma miatt a többségi társadalmat teszi felelőssé.”

 

Ami a mostani stratégiát illeti, gyaníthatóan nincs olyan szakértő, aki minden egyes mondatával tökéletesen egyetértene. Nagy általánosságban azonban tetszetős – igaz, javarészt már máshonnan ismerős – elképzeléseket tartalmaz. Tartozik hozzá egy 2014-ig szóló intézkedési terv is, amelyben konkrét időpontok és összegek szerepelnek. Ez akkor is dicséretes, ha kissé nehéz kibogarászni, hogy mindent egybevetve mennyit és milyen ütemezésben szán a kormány felzárkóztatásra, ebből mekkora hányadot tesz ki a hazai és az uniós pénz, milyen arányban osztoznak rajta romák és nem romák.

 

Ha már eddig hiába keresgéltünk új elemeket, akad azért ilyen is: a kormány szoros együttműködésre törekszik az egyházakkal. Nagyon helyes. Ám ebben az esetben nem világos, hogy a Fidesz–KDNP-többségű parlament miért vonta meg az egyházi státuszt éppen attól a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől, amely túlnyomórészt hátrányos helyzetű gyerekek és felnőttek, jelentős részben romák számára tart fenn intézményeket.

 

A stratégiának egyébként is ez a legnagyobb gyengéje. Úgy próbál küzdeni a társadalmi felzárkózásért, hogy közben a kormányzat más intézkedései pont az ellenkező irányba tolják az országot.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek