Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Becsapta szereplőit Pesty László
2012-04-05 18:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Becsapta szereplőit Pesty LászlóÁtvert szereplők, kiforgatott mondatok, be nem váltott ígéretek a stáb tagjaitól - ezt hagyta maga után Pesty László és stábja Körömben, a Borsod megyei faluban.

 

 

 

 

 

 

Nem csillapodik a vita Pesty László m1-en bemutatott Cigány út című filmjéről. A címe szerint a cigány–magyar együttélésről szóló alkotás saját állítása szerint őszintén akar beszélni, és ennek jegyében szólaltat meg három, többé-kevésbé ismert roma közszereplőt: a „romák bűneiért” könnyes hangon bocsánatot kérő uszkai prédikátort, az áldozathibáztató retorikával a jobboldali médiában gyakran fellépő önjelölt „borsodi vajdát”, és a saját bevallása szerint a cigányügyből élő, de a cigányokkal való közösséget megtagadó („nem tartozom közétek”) Forgács Istvánt.

Pesty ezzel a három cigány emberrel mondatja el, miért a romák a felelősek azért a helyzetért, amibe mára a többségük került. A filmben az ábrázolni kívánt világot mindössze két megszólaló, a Körömben élő Gertner Klaudia és a bőcsi Bancsók József képviseli. Ezt a világot, a mélyszegénységben, kistelepülési szegregátumokban élő romák világát olyannak látjuk, amilyennek rajtuk, illetve az ő közegükként megjelenített külső helyszínek – a körömi cigánytelep – ábrázolásán keresztül a film készítői bemutatják. József és Klaudia dramaturgiai szerepe azonban nem több, mint a „szakértők” állításainak alátámasztása, mi mégis úgy gondoltuk, felkutatjuk őket, hogy megtudjuk, miképp vélekednek Pesty filmjéről.

„Csak nyomnak le a sárba”
„Laci bácsi volt, így mondta” – kiabál Klaudia. – „Nem mutatkozott be, csak annyit mondott, Laci, és hogy az m1-estől jöttek. Ennyi. Kérdezték, hogy adomány kell vagy pénz. Ígértek fűt-fát, hogy majd lesz adomány, hogy csinálnak a nevemre honlapot, és arra jönnek az adományok. Ez a László azt mondta, hogy jó lesz nekünk, ha bemutatják az itteni szegénységet, hogy lássák mások is, micsoda szegényes viszonyok közt élünk mi, és majd az emberek segíteni fognak. Átvágott engem, mert azoltától nem is jelentkezett, sehol semmi. Én meg azt gondoltam, jó lesz, be tudom bútorozni a házat, meg lesz a gyerekeknek valami szép kis ruha.”

 

 

Körömben vagyunk, Borsod egyik legszegényebb, túlnyomórészt romák lakta településén, a Dankó utcában. A kétes hírnevű Pesty-féle film legtöbb jelenetét itt forgatták: a szereplőket és a szemtanúkat keressük. A helyiek azt mesélik, a telepen senki nem akart Pestyékkel szóba állni, hiába kísérgette őket háztól házig a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke. Végre Klaudia beengedte a stábot. „Meg sajnáltam is őket, úgy át voltak fagyva, tiszta taknyos volt az orruk a hidegtől, hát behívtam őket mihozzánk” – mondja Klaudia.

 

 


A filmet együtt nézzük végig néhány szomszéddal meg a helyi kisebbségi önkormányzat vezetőivel Klaudiáék nagyszobájában: sem ő, sem senki más a telepről eddig még nem látta. (A település iskolájában a felsős gyerekek egy részének azonban levetítették a filmet, ám ezt - mint azt lapunknak az iskola képviselője hangsúlyozta - nem kötelező, hanem fakultatív módón tették - a szerk.) Az érintettek láthatólag értik a film kódolt üzenetét: a vetítés alatt a fiatalasszony és a szomszédok egyre feszültebbek lesznek, egyre több a kritikus kommentár, és a végén Klaudiából kirobban a düh: kiabál, hogy nem erről volt szó, hogy becsapták. „Nekem azt mondták, hogy segíteni akarnak, hogy föl tudjunk kicsit emelkedni, fel fognak karolni, arra kell ez a film, de hát ezzel még jobban nyomnak lefelé, a sárba!” „Nekünk Forgács István azt mondta, segítsünk, mert a cigányság életéről, kultúrájáról akarnak dokumentumfilmet csinálni” – mondja a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke. „Nem akarom én eltusolni a dolgokat – teszi hozzá az alelnök –, de hát ez például, hogy itt a közösségen belül lopnának egymástól az emberek, ez egyáltalán nem jellemző.”

Igaz, Pestyék őt sem kérdezték meg, és a közösség egyetlen másik tagját sem szembesítették Klaudia dekontextualizált állításaival. Mint ahogy nem kérdezték meg azt sem, miért nincs a közelben munka, és miért nem veszik föl őket Miskolcon dolgozni, vagy hogy miért nem takarítják a közmunkások a falu közterületeit, csak a telep bejáratáig, miért kell télen gumit égetni a befagyott közkútnál – vagy hogy miért ég az a máglya a házak közti kopár térségen.

A kép drámai zenei aláfestéssel többször visszatér Pesty filmjében, mintegy keretezve a cigányokra súlyosan terhelő állításokat a sok gyerekről, a munkakerülésről meg a többi közhelyről. De puszta józan ésszel sem érthető, miért raknak ekkora tüzet a romák a szabadban, ha egyszer annyi tüzelőjük sincs, hogy a lakásaikat folyamatosan fűteni tudják. Ha Pesty megkérdezi, biztos elmondták volna neki is: nem a gettólét szerves része a szabadban égő máglya, mindössze arról volt szó, hogy a lefagyott utakon egy hete nem jutott be a telepre a kukásautó, és hogy ne szaporodjanak el a rágcsálók, inkább elégették a szemetet. Az pedig önmagában is súlyos etikai kérdéseket vet föl, hogy miképp mutathat be a film egy a nadrágját letolva szükségét végző gyereket – a háttérben természetesen a máglyával.

Munkát ígértek, de csak megaláztak

 

Nem járt jobban Pestyékkel a másik „adatközlő”, a bőcsi Bancsók József sem. Neki a stábbal érkező „vajda” – róla helyben úgy tudják, építési vállalkozó – ígért munkát. Bancsókék azóta sem hallottak a férfiról.

 

A stábot Bőcsön is a helyi kisebbségi vezetők gardírozták, és Pestyék itt is arról beszéltek, hogy dokumentumfilmet forgatnak a cigányság helyzetéről, kultúrájáról. Azt kérték a helyi CKÖ alelnökétől, vigye el őket egy szegény, és egy rendezett anyagi körülmények közt élő roma családhoz. Így került a stáb először Bancsókékhoz – a másik „pólus”, a sikeres roma család bemutatása azonban elmaradt.

 

József is velünk látta először a filmet, és mire a végére értünk, ökölbe szorított kézzel állt föl a fotelből. Véleményét kérdeztük, de csak annyit mondott, hogy a film készítői azt ígérték, segítenek, de ehelyett megalázták őt és a családját, s kiforgatták a szavait. A valóság a film sugalmazásával szemben az, hogy József – bár akkor valóban nem volt munkája – a forgatás után nem sokkal ért a végére egy hat hónapos tanfolyamnak; vizsgát is tett, és két szakmája mellett immár képesített halőr is. Azóta állást is szerzett – épp ezért végezte el önerőből a képzést. A jó százhúsz kilós férfi napi nyolc-tíz órát gyalogol a környék horgászegyesületeinek alkalmazottjaként, és így keres havi nyolcvanezer forintot. Most is elképesztő szegénységben élnek, két szobában nyolc gyerekkel, a kitörés bármiféle esélye nélkül – de József a napi négy-öt óra alvás után fölkel, és elindul, hogy bejárja a szokásos körútját.

Ő és a két gyerekét a legnagyobb nyomorban is odaadóan nevelő fiatal nő biztosan megérdemelt volna némi tiszteletet. Legalább annyit, amennyi általában az egyik embertől a másik embernek kijár. Persze, akkor hogyan lett volna dokumentumfilm a valóságról?

 

C-PRESS - Magyar Narancs

 

Kapcsolódó anyagok:

Botrány lett a Pesty Fekete Doboz műsorából

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek